Personalia

Nekrolog: Åsne Berre Persen

En kraftfull stemme, miljøpolitisk og musikalsk, har stilnet altfor tidlig. Åsne Berre Persen var i viktige år en drivende kraft i Natur og Ungdom (NU), blant annet som leder av organisasjonen i 1991 og 1992. Med en unik kombinasjon av kunnskap, glede og engasjement både for miljøsaken og folk rundt seg, ledet hun organisasjonen et stort skritt videre.

Åsne var sentral i 90-tallets store miljøslag, kampen mot de forurensende gasskraftverkene. Hun ledet arbeidet med å planlegge de største sivilulydighetsaksjonene Norge heldigvis ikke fikk se.

I NU var Åsne med på å dra i gang Grønt Spa’tak, et samarbeid mellom Norsk Bonde— og Småbrukarlag (NBS) og NU. Ungdom ble sendt ut på gård, og viktige allianser mellom by og land ble knyttet. Grønt Spa’tak er fortsatt en viktig kraft i kampen for et mer økologisk forsvarlig landbruk.

Åsnes skarpe penn kombinert med hennes organisasjonstalent og personlige egenskaper gjorde henne til et klart førstevalg da NBS trengte ny redaktør i 1998. Åsne fornyet avisen Bonde og Småbruker både i form og innhold og var sentral diskusjonspartner da organisasjonen fornyet seg rundt årtusenskiftet.

Som leder så Åsne alltid det beste i folk, var idealisten som aldri ga opp, og som satte mot i folk rundt seg. I stil var hun umiddelbar og direkte, men varm og inkluderende på samme tid.

De senere årene ble musikk og kultur hennes viktigste arena. Gjennom musikken og sangen spredte hun glede gjennom kurs- og forestillinger.

Åsne gjorde modige valg i livet, hun var en stor inspirasjon for andre. Latteren, seriøsiteten, rausheten og hennes inkluderende varme gjorde at hun ble en nær venn for mange av oss.

Åsne vil bli dypt savnet.

På vegne av gamle venner i Natur og Ungdom og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ellen Hofsvang, Heidi Sørensen, Kristin Asdal, Solveig Svardal, Aina Bartmann, Christine Myrvang, Lars Haltbrekken

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. PERSONALIA
  Publisert:

  Knut Utstein Kloster var den ærlige idealist som ville gjøre noe, fremfor å snakke.

 2. PERSONALIA
  Publisert:

  – Få personer har betydd så mye for det norske samfunn som Astrid Nøklebye Heiberg.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Interessen for norske matspesialiteter kommer bare til å øke, mener lederen for Småbrukarlaget

 4. PERSONALIA
  Publisert:

  Nekrolog: Egil Grandhagen

 5. NORGE
  Publisert:

  Enighet i jordbruksoppgjøret: Gir KrF æren for inntektshopp

 6. PERSONALIA
  Publisert:

  Ronny Røren