Personalia

Nekrolog: Thor Kristen Tjøntveit

Thor Kristen Tjøntveit døde 3. mars, 80 år gammel.

 • Aftenposten Redaksjon

Polarflyveren og flykapteinen begynte sin karrière i Widerøe's Flyveselskap. I 1962 forlot han Norge og ble ansatt i Wien Air Alaska. På oppdrag fra US Postal Service og det amerikanske forsvar fløy han post og passasjerer til alle utpostene i Alaska. Han var også testpilot da Boeing utviklet flytypen 737 i 1967.

Senhøstes 1967 holdt hele Norge pusten. Sammen med to andre ble Thor Tjøntveit meldt savnet i Nord-Canadas ødemark. Flyet var på vei fra Alaska til Norge. Etter ti dagers intens ettersøkning ble de funnet i god behold. To år senere fløy Tjøntveit, sammen med navigatøren Einar Pedersen, over både Syd- og Nordpolen. I løpet av vel en måned gjennomførte de turen i et småfly. Det var en fantastisk prestasjon.

Thor Tjøntveit startet flyselskapet Trans Polar i 1970. Med støtte fra norske investorer skulle selskapet drive charterflyvning til og fra Skandinavia. Luftfarten var på denne tiden sterkt regulert. Myndighetene i Sverige, Danmark og Norge var majoritetsaksjonærer i SAS, og selskapet hadde fortrinnsrett til passasjertrafikk i Skandinavia. Trans Polar ble motarbeidet, spesielt av svenske myndigheter. Investorene trakk seg ut, og selskapet gikk konkurs. Denne konkursen skulle hefte ved Thor Tjøntveit resten av livet hans.

Etter en tid som flyver i Vietnam og Kambodsja investerte han i internasjonal luftfart. Hans selskap kjøpte, solgte og leide ut fly. I 1989 investerte han igjen i norsk luftfart, men trakk seg ut etter motstand.

Det er mange meninger om Thor Tjøntveit. Ingen stilte seg likegyldig til ham. Han hadde fiender, men også mange venner. Jeg konstaterer med sorg og vemod at en av de store profilene i norsk luftfart nå er gått over i historien.

Per Arvid Tellemann

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. PERSONALIA

  Nekrolog: Mike Boxill

 2. ØKONOMI

  Norsk generalkonsul drev anonyme skatteparadis-selskaper med forretningsmann tilknyttet verdens største ponzi-svindel

 3. VITEN

  Norske pensjonspenger kan ødelegge verdensarv

 4. ØKONOMI

  Morten Klein har i snart 20 år utfordret det norske spillmonopolet. Det har gjort ham til milliardær.

 5. ØKONOMI

  Schram: – Skal gjøre det som står i vår makt

 6. ØKONOMI

  Dette er kreditorene har Norwegians fremtid i sine hender