Personalia

Nekrolog: Karen Johanne Gaustad

Av Signe Marie Hanssen

 • Nekrolog

15. juni, 90 år gammel, tok Karen Johanne Gaustad farvel med alle som hadde henne kjær. Det var slutten på 71 år i hattenes tjeneste. Hun var modist i kropp og tanke, kunstner og håndverker i en og samme person. Karen var alltid opptatt av at hattene hennes skulle kunne bæres og brukes.

Nå på slutten var det fint å være sammen med henne og se hvordan vakre hatter vokste frem mellom hendenes hennes i sengen på Ilsvika sykehjem, til glede for ansatte og venner som fikk de små kunstverkene.

Det var fascinerende å se hvordan faget gestaltet seg i kroppen hennes. Hun kunne ha en forestilling om hvordan noe skulle se ut, og i skjæret fra den altfor store saksen vokste det frem buer som passet perfekt til hatten hun formet. Kuttet hennes var så finstemt at man rett fremfor øynene kunne se hva håndverk og det å være en mester er. Sammen med blikket hennes for å kombinere materialer og farger gjorde det hattene til noe unikt som pirret alle, også dem som normalt ikke ville sett på en hatt.

Hennes ferd som modist startet i Bergen da hun var 19 år, som lærling hos Thea Hillestad. Thea fikk stor betydning for livet til Karen. Hun lærte ikke bare bort faget, men også et og annet om livet.

Etter 8 år flyttet Karen til Oslo der hun etter hvert begynte i butikken til Bente Thorsen i Bogstadveien. Karen jobbet for Bente frem til hun i 1971 startet hattebutikken Atelier KG, senere Hattemakeren, i Trondheim sammen med Karin Bakken. De to sydde og importerte pelsluer og andre hatter, og ble etter hvert den eneste hattebutikken i byen.

I 2004 overdro Karen butikken til Ingeborg Dhunsi, men fortsatte å komme innom og sydde også hatter hjemme.

Vi er mange som vil fortsette å bære hattene hennes på hodet og Karen i hjertene våre.

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. PERSONALIA

  Nekrolog: Bente Erlien

 2. FOTBALL

  Flyttet sammen uten å kjenne hverandre. – Jeg følte vi klikket med en gang

 3. PERSONALIA

  Nekrolog: Kristian Løvlie

 4. PERSONALIA

  Nekrologer over Anne-Karin Sønsteby

 5. PERSONALIA

  Nekrolog: Harald Egede Nilssen

 6. FAMILIE OG OPPVEKST

  Få barn med kort eller lang tids mellomrom? Her er fordelene og ulempene.