Personalia

Nekrolog: Arne Solli

General Arne Solli gikk bort 20. september 2017, 79 år gammel.

 • Aftenposten Redaksjonen

Han viet sitt yrkesliv til Forsvaret og avsluttet en variert og fremgangsrik karrière som forsvarssjef i 1999. Arne Solli ble født i Molde 6. April 1938 og startet sitt militære virke som elev ved befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge i 1956. Etter Krigsskolen gikk han gradene i Hæren som kompanisjef og bataljonssjef i Brigaden i Nord-Norge og etter hvert sjef for Brigade 3.

Den solide tjenesteerfaringen ble underbygget av et tilsvarende utdanningsløp med Hærens stabsskole og det anerkjente tyske Führungsakademie i Hamburg som viktige milepæler. Han gjennomførte i tillegg både hovedkurs og sjefskurs ved Forsvarets høgskole.

Etter tre års tjeneste i NATO sent på 80-tallet steg Arne Solli raskt i gradene og tiltrådte i 1989 som generalinspektør for Hæren. Etter en periode som øverstkommanderende ved Forsvarskommando Nord-Norge ble han i 1994 utnevnt til forsvarssjef.

Arne Sollis bemerkelsesverdige karrière har satt tydelig spor etter ham i Hæren og i Forsvaret. Hans evner ble raskt lagt merke til, og han ble tidlig i karrièren trukket inn i arbeidet med å utvikle lederskapsutdanningen i Hæren. Han var kjent som en tydelig leder som visste hva han ville. En helstøpt offiser som baserte sitt virke på solide verdier. Han var generalen med en genuin interesse for sine soldater og som alltid hadde tid og et godt råd på veien.

Etter å ha ledet på nær sagt alle nivåer i etaten, avsluttet Arne Solli sin ledergjerning som forsvarssjef i siste halvdel av 90-tallet. Han fikk da det krevende ansvaret med å lede Forsvaret i brytningstiden etter den kalde krigen, på vei inn i en tid preget av omfattende omstillinger. Også etter sin aktive tjeneste engasjerte Arne Solli seg i forsvarssaken gjennom deltagelse i en rekke frivillige organisasjoner.

Vi husker ham som en uredd offiser med naturlig autoritet og betydelig faglig tyngde, egenskaper han i sitt lederskap forvaltet på en glimrende måte.

Haakon-Bruun Hanssen

Admiral, forsvarssjef

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. NORGE

  Her er Norges nye forsvarssjef. Han har gjort rakettkarriere i Forsvaret.

 2. NYHETSANALYSE

  Her er de heteste kandidatene som ny forsvarssjef – to er kvinner

 3. NORGE

  Forsvaret lovet å slutte med praksisen – men nå har de gjort det igjen

 4. NORGE

  Forsvarssjefen som fikk en ny verden i fanget

 5. NORGE

  Han vil øke sin del av Forsvaret med 3000–4000. Men det er hun som bestemmer.

 6. NORGE

  Trodde de skulle på 12 måneders militærtjeneste. Fikk beskjed om at de skulle være ute i 16.