Personalia

Nekrolog: Torstein Hovig

 • Aftenposten Redaksjon

Torstein Hovig

Torstein Hovig døde 14. februar, 87 år gammel. En markant personlighet i norsk medisin er ikke lenger blant oss.

Han ble født 3. januar 1928 i Overhalla. Han tok examen artium ved Trondheim Katedralskole i 1948 og begynte straks å studere medisin. Allerede siste studieåret var han stipendiat ved Farmakologisk institutt. I hele sitt yrkesaktive liv drev han med forskning. Han tok doktorgraden i 1965 på en avhandling om blodplateaggregasjon. Tyngden av hans forskning dreide seg om elektronmikroskopi og blodplater. Han var en internasjonal kapasitet på området, hadde flere forskningsopphold ved utenlandske universiteter og deltok på mange internasjonale kongresser. Han var hovedforfatter eller medforfatter av mer enn 150 vitenskapelige artikler, og var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1993.

Etter å ha hatt utdannelsesstilling ved kliniske sykehusavdelinger, ble han i 1966 ansatt ved avdeling for patologi ved Rikshospitalet. Der ble han i 31 år, de siste 12 år som professor/overlege. Han hadde flere administrative verv ved Rikshospitalet, ved Det Medisinske Fakultet og ved Universitetet i Oslo.

Torstein var samfunnsengasjert og hadde lett for å få kontakt med andre mennesker. Det var typisk at han følte seg som en del av bygdesamfunnet omkring hytta i Lykkja. Da noen av kullkameratene i 1966 startet Legeklubben-54, var han selvskreven som klubbens første leder. Han preget møtene med sin innsikt og sitt lune humør.

Torstein var stolt av sine trønderske røtter og nedla et stort arbeid for å følge dem bakover. Det ble til en fremragende slektshistorie på 292 sider der han la stor vekt på å skildre de forhold forfedrene levde under.

Torstein vil bli dypt savnet av alle som kjente ham.

Knut Joachim Berg, Ingjald Bjerkreim, Per Joachim Lund, Gunnar Mowe, Eystein Skaga

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Nytt Oslo universitetssykehus bør bygges på Gaustad

 2. PERSONALIA

  Nekrolog: Ole Fyrand

 3. PERSONALIA

  Nekrologer over Kaare Norum

 4. PERSONALIA

  Nekrolog: Jakob Anton «Jak» Jervell

 5. PERSONALIA

  Nekrologer: Jens Petter Berg

 6. PERSONALIA

  Nekrologer: Torgeir Flatmark