Personalia

Nekrolog: Ståle Wikshåland

Ståle Wikshåland, professor i musikkvitenskap, var en drivende kraft og sto for en estetisk-historisk tilnærming til klassisk musikk, sjelden i norsk sammenheng.

Privat

Som veileder og foreleser preget han generasjoner av musikkforskere. Hans musikkanmeldelser i Dagbladet var toneangivende.

Ståle var født i Stavanger i 1953. Han studerte musikkvitenskap i Oslo fra 1971, tok magistergraden i filosofi og ble doktor i musikkvitenskap i 1995 på en avhandling om barokkomponisten Monteverdi. Som redaktør for musikktidsskriftet Ballade løftet han stoffet til internasjonale høyder. Han var instituttleder på Institutt for musikkvitenskap og var i alle år en sterk universitetspolitisk stemme.

Ståle var med på å opprette Estetisk seminar, et tverrfaglig forum med et rikt internasjonalt nettverk. Og han var med og grunnla prosjektet «Norsk musikkarv». Han skapte et vellykket samarbeid med Den Norske Opera & Ballett. I hele sitt virke satte Ståle en høy standard.

Som kritiker likte han å reagere spontant på en fremførelse. Kritikkene virket fruktbart inn på hans vitenskapelige tekster. Språket var mettet av treffende uttrykk. Med årene felte han mildere dommer uten at den faglige tyngden ble mindre.

At lykken er en lengsel som aldri kan oppfylles, var Ståle fortrolig med. Men han hadde mange og sterke glimt av lykke, ikke minst innen musikk. Han kjente smerten, både den psykiske og den fysiske, men han kunne sublimere den i rammende beskrivelser av Monteverdi, Schubert, Mahler.

Ståle var en god lytter og tok gjerne ordet selv. Han kunne føre lange resonnementer, men også formulere seg lynskarpt. I samtaler med kolleger og stipendiater var han raus. Ståles stemme, en mild, men bestemt baryton, lyder ennå i våre ører. Han døde brått og uventet 18. januar av blodpropp, 63 år gammel. Ståle er sterkt savnet.

Arnfinn Bø-Rygg

Anne Danielsen

Erling E. Guldbrandsen

Stan Hawkins

Peter Edwards

Les mer om

 1. Nekrolog

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Meninger: Det regnes i dag nærmest som sivil ulydighet å forske på norsk musikk

 2. KULTUR

  Den beste klassiske påskemusikken

 3. KULTUR

  Nytt fra Susanna: Plater med slike kvaliteter lever lenge

 4. KULTUR

  Debutalbum fra Louam: En god øvelse i stil

 5. SID

  Alt kan ikke måles i tall. Vi trenger ikke eksamen i gym.

 6. KULTUR

  Ny Sofian-EP: En annerledes soul