Personalia

Nekrologer: Knut Bohwim

  • Nekrolog

Filmregissør Knut Bohwim døde 16. juni, 89 år gammel. Han går over i historien som en av landets største filmregihåndverkere.

I det selvhøytidelige filmmiljøet på Jar i 60- og 70-årene ble hans legendariske uttalelse: «Det er for mange i Norge som tror de er Bergman» tatt unådig opp. Å lage underholdningsfilmer som Olsenbanden, til og med basert på danske manuskripter, møtte ikke respekt blant hans samtidige. At filmene hans også ble publikumsvinnere, kvalifiserte til det absolutt verste skjellsord i film- og TV-miljøet på den tiden: «kommersiell». Det var utenfor enhver mulighet å få økonomisk støtte. Hus og hjem ble i hver film oppført som garanti for banken.

Det var få som satte pris på hans filmhåndverk, men vi som fulgte ham og ble kjent med regissøren, fikk en film-ABC med oss som en plattform for resten av livet. Vi fikk også en ujålete varm og menneskelig venn med på kjøpet. En du alltid kunne ta kontakt med og som alltid, uten unntak, eksponerte et positivt, men også realistisk syn på livet generelt og filmen i Norge spesielt.

Knut Bohwims kamp for anerkjennelse av underholdningsfilmen ble kronet med seier i 1999 da vi i Nordisk Film ba ham om å regissere den siste filmen i serien om Olsenbanden, Olsenbandens siste stikk, og vi kunne fortelle at vi hadde fått støtte av Norsk Filmfond. For første gang var Olsenbanden ansett som folkekultur og verdig statsstøtte. Jeg husker smilet hans, et smil som ble enda bredere da filmen også ble en dundrende suksess.

Siden den gang har generasjoner gledet seg over utallige repriser av filmene på TV. I forbindelse med Olsenbandens 50-årsjubileum i fjor kunne vi se at håndverket hadde tålt tidens tann, og vi kunne for siste gang hylle ham med stående applaus.

Han forlater oss, men vi kan fortsatt glede oss over hans store livsverk.

Så er også den tredje søylen i Teamfilm A/S borte. Knut Bohwim sovnet inn tirsdag ettermiddag 16. juni. Han var født i Oslo 12. mars 1931 og ble med det 89 år gammel.

Bohwim er mest kjent for sitt arbeid med Olsenbanden-filmene etter dansk lest. Han regisserte 12 av de til sammen 14 eventyrene. Men han var også så mye mer, blant annet en solid og raus aktør i reklamefilm-selskapet Starfilm, hvor han tok imot nye og unge talenter på begynnelsen av 60-tallet. Senere ble han leder av Produsentforeningen hvor vi opplevde hans vidsyn og langsiktige tenkning under diverse kompliserte lønnsforhandlinger med Norsk filmforbund.

Knut Bohwim regisserte flere lystige komedier som ikke akkurat fikk noen filmkritikerpris. Men hans okkupasjonsdrama Det største spillet (1967), basert på Per Hanssons dokumentarbok med samme tittel, satte gode spor etter seg. Sven Krohn kalte filmen «en bunn-hederlig og i minste detalj korrekt miljøskildring» i Aftenposten 27. desember samme år.

Da Bohwim overraskende overtok direktørstolen i distribusjonsselskapet Kommunenes Filmcentral A/S i 1984, fikk Holst gleden av å samarbeide med ham i mange år. Blant annet i den norske Oscar-komiteen med filmprofessor Lars Thomas Braaten ved Rogaland distriktshøgskole. De fikk til noen fulltreffere, blant annet en nominasjon av Søndagsengler i 1996.

Bohwim var en flittig gjest ved filmfestivalen i Haugesund, hvor han hentet både Amandaer og Den spillende faun. Dessuten hadde han en egen fast fiskeplass foran Hotell Maritim. Ikke mange var det forunt!

Knut Bohwim har mottatt flere andre priser for sitt arbeid, som Norske kinosjefers pris Sølvklumpen og Oslo Kinematografers Chaplinpris. Det var en sann glede å kunne hedre ham med en velfortjent Aamot-statuett i fjor, under Olsenbandens 50-årsjubileum.

Les hele saken med abonnement