Midtlivet – fælt eller fantastisk?

Hormonkaos, nytt speilbilde og eksistensiell smerte. Hvorfor gjør førtiårene vondt? I Aftenpostens nye podkast Førti-ish utforsker vi midtlivet, endringene i kroppen og hvordan samfunnet ser på førti-ish gamle kvinner.

Marte Spurkland (til høyre) er programleder i podkasten Førti-ish. Med seg har hun sin venninne og faste gjest Kristine Hellesland.

«Å ha sex med en kvinne som ikke kan reprodusere lenger... Det er bare ikke like fint.»

Det var i en middag for noen måneder siden. Han som sa det var en singel mann på 48. Og han syns singelmarkedet var skrint. For å date damer på hans egen alder, eller eldre, var helt uaktuelt.

– Mest sannsynlig er han ikke representativ for så veldig mange menn, sier Marte Spurkland. Hun er journalist og programleder, og hun satt ved siden av mann (48) den kvelden.

– Men, det ble helt klart for meg at vi trenger en ny offentlig samtale om kvinners aldring.

Hør podkasten her:

Pubertet nummer 2

Denne uken lanser Aftenposten podkasten Førti-ish, hvor Spurkland sammen med makker og venninne Kristine Hellesland, utforsket midtlivet. Livsfasen som kanskje kan kalles vår pubertet nummer 2.

– Det er i hvert fall mange hormoner i sving, sier Hellesland.

– Og da vi begynte å lese oss opp, innså vi at det er mye vi – to sånn passe oppegående damer – ikke visste om endringene kroppen og vi skal gjennom.

Disse endringene er ikke bare en privatsak, understreker de to podkasterne.

– For i takt med at vårt eget speilbilde endrer seg, endres også samfunnets blikk på oss.

Bli en spekkhugger-dame

Den siste tidens debatt om skjønnhetsbehandlinger versus kvinnehelse viser hvor tabubelagt og kontroversiell enkelte sider av denne livsfasen kan være, mener de to. Men understreker at Førti-ish ikke er en problemorientert podkast.

– Vi skal finne og by på inspirasjon til god midtlivs-mestring, sier Hellesland.

I første episode hentes denne type inspirasjon langt ute på de store verdenshavene.

– Ja, særlig spekkhuggerdamer har noe å lære oss, sier Spurkland.

Vil du finne ut hva? Hør første episode av Førti-ish her.