Langvarig sykdom er en prøvelse for parforholdet. Hør Frode Thuens råd.

Mange opplever ensomhet, dårlig samvittighet og kommunikasjon som butter. Det sier samlivseksperten.

I løpet av livet opplever mange alvorlig sykdom. Det er krevende både for den syke og den pårørende. I et parforhold kan langvarig sykdom påvirke samspill og kommunikasjon.

Det kan oppstå dårlig dynamikk hvor man spiller hverandre dårlige. Mer enn noen gang trengs en støttende og forståelsesfull partner. Å snakke godt sammen, er viktig, sier Frode Thuen.

I den nyeste episoden av Vi må snakke om... møter vi et par der han har bipolar lidelse. Når sykdommen står på som verst, blir daglidagse oppgaver utfordrende. Kommunikasjonen svikter og misforståelser oppstår. Han sier han gjerne skulle hjulpet til, men at han ikke har noe å gi. Han vil bare stenge seg inne, men så kommer den dårlige samvittigheten.

Samtidig opplever kjæresten å ikke strekke til. Den dårlige samvittigheten gjelder også henne.

Paret har nå funnet måter å kommunisere bedre på. Det hjelper mot frustrasjon og gjør at de forstår hverandre bedre. Hvordan de fant løsningen, kan du høre i ukens episode.

Hør på ap.no eller hos Podme

Nye episoder kommer eksklusivt på Podme og for Aftenpostens abonnenter på ap.no/snakke hver onsdag.

  • Nå får alle Aftenpostens abonnenter gratis tilgang til Podme. Der kan du lytte til innhold fra Aftenposten, samt populære podkaster som Papaya, Tusvik & Tønne og Storefri. Klikk her for å lese mer.

Podkasten «Vi må snakke om ...» handler om samliv og alt det kan innebære. Til nå har Frode Thuen blant annet snakket om balansen mellom jobb og forhold, utroskap, utfordringer med husarbeidet, uenighet om barneoppdragelse og viktigheten av egentid.

Du kan også høre dem her: