Foreldrekoden: Hvordan få outsider-barna inn i varmen?

Latter er en døråpner, understreker psykolog Hedvig Montgomery. Og måten du stiller barna spørsmål på.

Du ser andres barn klynge seg sammen nedover gaten. Men ingen spør gutten din om han vil være med. Du tror at jenta di ikke har det bra på skolen. Men når du spør, sier hun bare: «Det er ingenting».

– Få ting kjennes like sårt som at barna ikke har venner, sier Foreldrekodens faste ekspert Hedvig Montgomery.

Mens noen barn er sjenerte, har andre problemer med å fikse det sosiale spillet. Atter andre er engstelige av seg, og ser katastrofer overalt. Derfor unngår de alt som lukter fare. De blir tilbaketrukket, faller utenfor og blir kanskje ansett som «rare» eller avvikere.

– Og å bli sett på som et problem – det er tungt å bære for et barn, sier psykologen.

Psykolog Hedvig Montgomery er fast ekspert i Foreldrekoden.

Hvordan kan vi da hjelpe outsider-barna inn i varmen?

Ifølge Montgomery blir foreldre ofte for «ivrige» når de skal nøste i problemene. En felle er å stille dem altfor mange vanskelige, detaljerte spørsmål. Samtalen bærer fort preg av en avhørssituasjon.

Still åpne, enkle spørsmål, råder hun. «Hva skjedde?» er en god inngang. Men før det igjen: Finn ut av hva som får barnet til å le. Hva gir glede? Hva får frem smilet? Hjelp dem å oppsøke disse arenaene og situasjonene.

– Hvis du vet litt om humoren, vet du mye mer av hva som kobler barnet opp mot andre, sier Montgomery.

Hør mange flere tips i ukens episode.

Lytt på ap.no eller hos Podme

Nye og gamle episoder av Foreldrekoden kommer nå eksklusivt på Podme og for Aftenpostens abonnenter på ap.no/foreldrekoden eller i appen hver mandag.

  • Nå får alle Aftenpostens abonnenter gratis tilgang til Podme – Schibsted sin helt nye podkastspiller. I Podme kan man lytte til innhold fra Aftenposten, samt populære podkaster som Papaya, Tusvik & Tønne og Storefri. Klikk her for å lese mer.

Foreldrekoden har laget mer enn 90 episoder. Nedenfor er noen av de mest populære: