Da broren var ferdig med prinsessens minnetale, skjedde noe som aldri ellers skjer i den gamle katedralen

Sjette episode av Jeg var der: Da prinsesse Diana plutselig døde i 1997, kjente mange på en blanding av sorg og raseri.

Charles Spencer holdt en av tidenes mest berømte minnetaler i begravelsen til prinsesse Diana, 6. september 1997.

– Det er verdt å huske på, sa Charles Spencer og kikket et øyeblikk opp fra notatene sine før han fortsatte:

– Av alle ironiske ting som omsluttet Diana, var dette kanskje den største: Hun var en jente som fikk navnet sitt fra oldtidens jaktgudinne. Hun endte til slutt opp som den kanskje mest jagede personen i vår moderne tidsalder.

Spencers minnetale i Westminster Abbey var et rasende oppgjør med pressen og kjendishysteri. Det var også en intenst ektefølt kjærlighetserklæring til en søster som ikke lenger var der.

Prinsesse Diana ble berømt for sitt sterke samfunnsengasjement. I 1991 besøkte hun aidspasienter. Det hadde ingen prinsesse gjort før henne.

Prinsesse Diana var blitt drept noen dager tidligere var drept i en bilulykke i Paris. Brorens minnetale satte ord på det mange følte den septemberdagen i 1997.

Og da han var ferdig, reagerte folk i den ærverdige katedralen på en helt uvanlig måte.

De begynte å klappe.

Hele historien om hvordan Dianas død samlet en hel verden i sorg, kan du høre i sjette episode av Aftenposten-podkasten Jeg var der.

Aftenpostens London-korrespondent Liv Berit Tessem var der og kjente den uvirkelige stemningen. I Paris, der Diana endte sitt liv, var Aftenpostens Tove Gravdal.


I podkasten Jeg var der får du høre om noen av de største nyhetshendelsene vi husker – fortalt av dem som var der. Episodene publiseres i Aftenposten-appen og i podkast-appen PodMe.

De fem første episodene finner du her:

I dagene etter Dianas død la folk ned tusenvis av blomsterbuketter for å vise sin sorg. Her ser eksmann prins Charles og parets to sønner, prins William og prins Harry, på blomstene ved Kensington Palace, der Diana bodde.