A-ha slet med pengene: – Skulle noen på do, ble det mørkt i stua

Tredje episode av Jeg var der handler om overmot, trange kår, hardt arbeid, en genial musikkvideo – og Morten Harket som galer som en hane.

A-ha visste lenge før alle andre at de skulle bli verdensstjerner. Bildet er tatt i Oslo like før «Take on Me» ble nummer én på Billboard-listen.

«Take on me» fra 1985 er ikke bare Norges største hitlåt gjennom tidene. Den er én av verdens største hitlåter gjennom tidene.

Hvor stor?

På Spotify har A-has største hit nesten en milliard avspillinger.

  • Det er mer enn «Billie Jean», Michael Jacksons største hit.
  • Det er mer enn noen låt fra The Beatles.
  • Det er åtte ganger så mye som Madonnas-låten «Like a Virgin», som kom ut samme året.

Men veien til suksessen var på ingen måte enkel for A-ha. Det kan du høre mer om i tredje episode av Aftenposten-podkasten Jeg var der.

Hadde bare råd til én lyspære

I 1983 var A-ha sikre på at de skulle bli verdensstjerner. Problemet var at de var nesten alene om den tanken. Mens de jaktet på suksessen, ble bandkassen stadig mer skranten.

På et tidspunkt hadde ikke bandet råd til mer enn én lyspære.

– Skulle noen på do, ble det mørkt i stua, sier Magne Furuholmen om tiden før gjennombruddet.

«Take on Me» ble gitt ut i flere varianter før den ble en suksess. På en tidlig versjon galer Morten Harket som en hane.

I en enda tidligere versjon er låten gitarbasert, riktignok med det samme, velkjente riffet i bunn.

«We’re number one!»

Da sangen endelig ble nummer én på den amerikanske Billboard-listen, var Aftenposten-journalisten Tor Marcussen bandets nærmeste tidsvitne.

Han satt på et hotellrom i London sammen med A-ha i oktober 1985. Stemningen var rolig. En TV sto på i bakgrunnen. Og så ringte telefonen.

– Det var Magne som tok den. Og plutselig overdøver han den skurrete TV-lyden fullstendig og bare brøler «We’re number one»! Vi er nummer én! minnes Marcussen.

Han ble naturligvis også med på festen.

Hele denne historien – og et klipp av Morten Harkets hanegal – kan du høre i ukens episode av Jeg var der. Episoden er tilgjengelig i Aftenposten-appen eller i Schibsted-appen PodMe: