24 timer i Murmansk

Med sine 300.000 innbyggere er byen den største nord for polarsirkelen, og vel verdt et besøk.

Havnen ved Murmansk er isfri året rundt og gir båter god beskyttelse fra elementene i vinterhalvåret. Marinen holder til i Severomorsk.

08:00: Murmansk frihetsgudinne

– En frisk morgentur på 3,5 km, eller en liten tur med lokalbussen

Frokost bestående av russisk salat, egg og sylteagurk på hotellet. Så turen ut av sentrum, opp til Alyosha, minnesmerket for russiske soldater som beskyttet Arktis under 2. verdenskrig. En imponerende utsikt over Kolabukten og Barentsfjellene.

Mange benytter promenaden ved Semyonovskoye-sjøen til en joggetur, mens innsjøen er populær for svømmetur, sommer som vinter. Isen hugges opp i sørenden hele vinterhalvåret.

For en roligere morgen, spander på deg buss til Gagarina (linje 2/3/4) eller taxi. Velger du å gå, ta gjerne turen innom pai-bakeriet Shtolle for et stykke nybakt kirsebærpai.

09:00 Eikeris og pirog

– Det er slutt på matkuponger, men stemningen er fortsatt stalinistisk

Det er ikke alltid så mange boder ved Lenin-markedet, men plukk med deg en bunt eikeris til senere bruk. Har du ennå ikke spist frokost, er pirogene ved usbekiske Zakusochnaya verdt å vente på. En særdeles enkel liten kafé, men populær blant bodselgere og naboer. Det halvtomme torget mellom betongblokkene leder raskt tankene til bo- og leveforholdene under sovjettiden.

Gå ikke glipp av kirsebærpaien ved Start-up Cafe, med utsikt over Pyat' Uglov, byens forsamlingsplass. Kafeen er et hyggelig sted fra morgen til kveld.

10:00: Kulturkafeen Start-up

– En urban kaffebar med utsikt over torget

Følg Chelyuskintsev forbi monumentet for arktiske erobrere, Покорителям Арктики. Det tidligere varehuset huser i dag det regionale kunstmuseet.

Tvers over plassen ligger Start-up, et av de siste tilskuddene i sentrum, med god kaffe og en utmerket strudel. Ved kulturkafeen er det ofte visesang eller konserter. Et hyggelig og rolig alternativ også på kveldstid, med alle rettigheter.

11:00: Atomdrevet museum

– Se en atomreaktor og brenselsstaver på nært hold

Nede i havnen venter «Lenin». Den atomdrevne isbryteren var i 1957 verdens første atomdrevne skip, den kunne gå for full maskin i 100 dager på en brenselsstav med 2,5 kg anriket uran. I dag fungerer båten som museum, og gir et spennende innblikk i russisk atomhistorie og kappløpet rundt utvikling av atomenergi.

Ta et stopp før broen over togskinnene på vei tilbake mot torget. Her kan du plukke opp et stykke røkt skate som souvenir med hjem, fra den lille og godt skjulte fiskehandleren Magasin Rybnyy.

Byen ved det fiskerike Barentshavet er full av spennende og smakfulle spisesteder. Her finnes alt fra enkle kroer, kantiner og matbarer, til moderne og elegante restauranter.

12:00: Russisk lunsj

– Endelig tid for Sсhi, Golubtsy og Kvass

Murmansk er full av rimelige og gode lunsjkantiner og kafeer, men de er sjeldent skiltet og vanskelige å finne. Den hyggeligste er Kruzhka, hvor maten er lokal og hjemmelaget. De har flere filialer i byen, men favoritten ligger i Profsoyuzov, hvor det også er hyggelig stemning på kveldstid.

En annen enkel lunsjfavoritt er Vintage nr. 1. Ikke i kjelleren, men i første etasje serveres dagens husmannskost fra betjent buffet. Saft eller Kvass er populær lunsjdrikke.

Nord for polarsirkelen er klimaet ubarmhjertig, og lyset umåtelig vakkert. I den største byen nord for polarsirkelen er luften stort sett frisk og klar.

13:00: Tid for shopping

– Uansett hva du finner, er det rubler å spare

I den andre enden av byen ligger Murmansk Mall med over 100 butikker. Her finner man både H&M, McDonald’s og en rekke andre kjeder som Zara, Pull & Bear, Tom Tailor og Helly Hansen. Det er et stort og moderne handlesenter, med godt utvalg og gode priser på klær, sko, kosmetikk og elektronikk. Senteret har lekepark for de minste og flere spisesteder. Det går busser både langs Schmidt (2, 4) og Lenin Ulitsa (3, 6) murmall.ru

15:00: Blinis med kaviar

– Maslenitsa markerer våren og slutten på mørketiden

Intet besøk til Russland uten denne bakte russiske festvarianten av pannekaker, som tradisjonelt ble servert med rømme, kaviar og vaktelegg ved sommersolverv for å ønske solen velkommen tilbake.

Ved Toshchiny Bliny serveres delikatessene med alt fra gjedderogn til multe-syltetøy. Menyen er på russisk og engelskkunnskaper er fraværende, men her har du råd til å bestille et par ulike blinis dersom du skulle bomme. Eventuelt kan du ta bilde av menyen med google translate-appen, så har du den øyeblikkelig på norsk.

16:00: Russisk ølkultur

– Både bjerkesevje og kvass blir brukt i russisk ølproduksjon

I tidligste laget for noen, men et russisk tapp-hus bør oppleves. Overalt i byen ligger utsalg hvor du kan fylle egne flasker med lokalt øl. En utbredt kultur, hvor mange av utsalgene har opp mot 20 ulike brygg på fat.

Ved Beer Card er det også mulig å konsumere sin nytappede flaske i lokalet. Her får du også kjøpt rimelige engangsflasker og growlers - dette er rett og slett en brun, russisk øl-pub.

Som alternativ til gjæret drikk i enkle omgivelser, serveres kaffe i urbant miljø ved Yunost eller Moroshka like ved.

Intet besøk til Russland uten Borsch. Kraftfull rødbetsuppe med syrlig rømme og rugbrød med tjukke skiver saltet spekk. Og snaps.

17:00: Tid for renselse

-Banya баня betyr bad, som i Russland er synonymt med badstue

På tide å gjøre seg klare for kvelden, og det gjøres best i et russisk badstuhus. Et av byens bedre ligger ved Complex Glarus. Her får du håndkle og annet du måtte trenge for et par kroner. Husk et håndkle til badstuen og et annet til dusjen senere.

Eikeriset legges i vann de første 3 rundene, før det daskes løs de 2 siste. Man dusjer både før og etter badstue og bad. I garderoben serveres det ofte te mellom slagene, men ta med en flaske vann eller to. Egne tider for kvinner og menn.

19:00: Restaurant Tundra

– Nordiske spesialiteter fra det russiske kjøkken

Tundra er et av byens høydepunkter. En god, nordisk restaurant med spennende interiør som setter byen på kartet. Ikke fordi maten er bedre enn andre steder, men fordi konseptet reflekter nye Murmansk godt.

Kontrasten fra det halvtomme Leninmarkedet og de grå blokkene fra sovjettiden er stor. Utmerket Borsch og pepperrotvodka, som overgås av kongekrabbe, blekksprut og kamskjell fra Barentshavet.

21:00: Beer slaughter

– En urban og rocka bar med god stemning

Følg Ulitsa Polyarnyye Zori til den relativt rocka baren med det treffende navnet Beer Slaughter. Et typisk sted å samles etter jobb for en kald øl og hjemmelagde kalvepølser.

Utover kvelden våkner baren til liv, gjerne med levende musikk. Pivnoi Zaboi har et relativt ungt publikum, men vennlige bartendere, god service og et hyggelig miljø gjør dette til en av de beste barene i Murmansk.

Mens noen ser en forfallen lagerbygning, kan vi fortelle at her ligger byens råeste cocktailbar Negroni. Kle deg pent, dette er et elegant sted.

23:00: Cocktail-tid

– Byens beste drinker får du ved garasjen Negroni

Murmansk er full av utesteder som Gogol, barer som Rock andre Roll, nattklubber som Pinup og karaokesteder som Shury-Mury. Det mest siviliserte stedet å runde av kvelden er ved den særdeles gjennomtenkte Negroni. En cocktailbar i verdensklasse.

Husk pent antrekk. Man kommer ikke inn på utesteder i Russland med joggesko og fleecegenser. De fleste steder fører strikt garderobeplikt, uten at det nødvendigvis koster noe ekstra.

Tid til en utflukt?

Et par timer unna ligger Teriberka og de vakre strendene ved Barentshavet. Veien dit er relativt dårlig de siste 40 km, hvilket er ensbetydende med færre besøkende og mer sjarm. Reis hit for enkelhet, stillhet og en fantastisk utsikt.

Det beste stedet å overnatte er ved Teriberskiy Beach Recreation Center, ellers er stranden er et utmerket sted å slå opp telt. Høydepunktet er den årlige Teriberka New Life festivalen i august. Daglig minibuss fra Murmansk (500 rubler), taxi fra 4000 rubler.

Azimut – Omtalt som byens stolthet av regjeringsansatte, mens byens befolkning stort sett er mindre fascinert av det statseide luksushotellet.

Etikette – ikke smil uten grunn

  • I Russland ler man både ofte og lenge, men ikke uten grunn. Å smile uten en komisk foranledning oppfattes som et tegn på lav sosial intelligens. Russere er både konservative og formelle, men fulle av selvironi.
  • Som ellers kommer man ikke komme tomhendt på besøk. Alkohol og blomster bør unngås, da mange russere er avholdsfolk og blomster er for begravelser. Sjokolade, te eller en souvenir fra hjemlandet er derimot velkomment.
  • Håndhilsen i døråpningen bringer ulykke og plystring innendørs bringer onde ånder. Mange er svært overtroiske, og ikke minst svært religiøse. Dersom noen tråkker deg på foten. Husk å tråkk tilbake for å unngå eskalering av nag for uhellet.
Lyse sommerdager feires. Mørketiden er lang for polarbyens innbyggere. En rekke festivaler og feiringer tar plass på byen torg under sommeren.

Reise rundt

Høydepunktene ligger over hele byen, og det krever litt logistikk, selv om sentrum er lite. Murmansk er lang og smal, og avstandene overkommelige til fots, men trolleybussene er til god hjelp. De elektriske bussene har frekventert bysentrum siden Sovjetunionens tid, og suppleres av marshrootka minibusser.

Prospekt Lenina, byens hovedgate strekker seg fra Pyat Uglov til Murmansk Mall. En rekke tjenester som Uber og den russiske versjonen Yandex Taxi er utbredt.