La gatekunsten være reiseguide på storbyferien

Vil du oppleve det turistbrosjyrene og Google ikke forteller deg? La gatekunsten være din neste storbyguide. I Athen kan du begynne med å kikke etter Ino-signaturen.

Mona Lisas øyne er en del av det største prosjektet gatekunstneren Ino har i Athen, malt på bestilling til en stor Da Vinci-utstilling i byen.
  • Irene Jacobsen

– As a teenager I used to be a graffiti vandal, sier gatekunstneren Ino og gliser lurt.

Vi er på en uteservering like bak metroen på Monastiraki i Athen, ikke langt unna der 34-åringen har malt mange både lange og høye vegger. Ino blir regnet som en av de viktigste gatekunstnerne i Europa. En sammenligning med den noe mer kjente Banksy er ikke unaturlig, for Ino lever også med en hemmelig identitet. Han holder en lav profil, og han liker best at de svære veggmaleriene skal snakke for seg selv.

Årsaken til at han som en ung, vellykket kunstner fortsatt går rundt og ikke kan si hvem han er, er enkel: Han startet karrieren sin som tagger, tenkte lite over at det var annen manns eiendom som ble ødelagt.

Her er bildet Ino delte på @inoexpo etter at han i desember 2019 var med på en stor festival i Wynwood, Miami. Så langt det eneste bildet der han dukker opp selv, med sladdet ansikt.

Kunsten finner du gatelangs

Flere av de største gatemaleriene hans er lette å finne. Drar du til Monastiraki og går nedover mot metrostasjonen Thissio, passerer du først en stor hovedvei. Der finner du Inos største kunstverk, 100 meter langt. Det ble malt på bestilling før den store Da Vinci-utstillingen i Athen.

Det består av flere deler. På The last supper in Athens har makteliten satt seg til bords, mens de fattige fortvilt prøver å få del i måltidet. Da Vincis Vitruvian man er malt uten ansikt, men med strekkode i pannen, og i Mona Lisas øyne ser du silhuetten av protestanter med gassmasker.

The last supper in Athens: Langs en trafikkert vei midt i byen sto Ino og malte i to uker, med maske, så ingen skulle gjenkjenne ham.
The Vitruvian Man: Ino malte ham uten ansikt, men med strekkode i pannen.

Kunsten hans er politisk, men han foretrekker at folk ser og gjør seg opp egne oppfatninger. Overvåkingssamfunnet er ofte et tema, han ser moderne teknologi ikke utelukkende som en god ting. Han sammenligner det med en kniv, den kan brukes til å skjære opp et brød, eller som et våpen. God og ond på samme tid.

Når Ino ikke er ute i verden og maler høye husvegger, maler han på lerret hjemme i Piraeus. Men forvent ikke å kunne gå inn i et galleri og få hilse på kunstneren – offentlig er han ikke kjent som Ino.

Det er lenge siden han var en tenåringspøbel med sprayboks, men en og annen gang klør det litt i malingsboksen og han klarer ikke dy seg. Etter å ha fulgt med på en langvarig krangel mellom en butikkeier og en bileier som konsekvent parkerte ulovlig tett inntil butikkvinduet, gikk han forbi en mørk kveld og malte et lite parkering forbudt-skilt på vinduet.

– My justice, sier han og ler.

På nettsiden greekstreetart.gr finnes det et kart over all gatekunsten som er verdt å se i Athen. På Instagram heter de @greek_street_art
Ino er som Banksy, ukjent for de fleste. Her har han derimot malt sin egen hånd sammen med portrettet av Da Vinci.

Reiser etter gatekunsten

For noen er gatekunst så viktig at de planlegger feriene sine etter den. Tor Ståle Moen fra Stavanger er en av dem. Han har Norges største Instagram-konto for gatekunst og er på fornavn med mange av de største kunstnerne. Reisene hans handler om å jakte på gatekunst og nye motiver. Bildene på Instagramkontoen @toris64 er beviset.

– Å rusle gatelangs, bruke øyene høyt og lavt på jakt etter små og store kunstperler er nesten som barndommens skattejakt, sier Moen.

Han velger bevisst nye reisemål, har ikke lyst å ende opp med en favorittby. Det er viktig å utfordre komfortsonen, mener han. Og kunsten kan være en brobygger i så måte.

– På dagtid kan man rusle rundt i de rareste områder så lenge man smiler og møter blikket til folk. Mange liker å prate om nærmiljøet sitt, de liker at turistene er interessert i deres liv og lokale kunst, forteller han.

Dessuten gir jakten på gatekunsten ham andre opplevelser:

– Områdene gatekunsten oftest befinner seg i, er mer historisk og kulturelt interessante enn shoppinggatene og områdene der turistene går i flokk, mener han.

Tor Ståle Moen fra Stavanger er engasjert i det som skjer på gatekunstfronten både i egen by og ute i verden. Her er han i hjembyen ved den belgiske kunstneren Roas fantastiske hval. Som med all annen gatekunst lever den bare til huset blir malt på nytt – eller revet. Dette er borte nå, og et nytt bygg er reist i Verksgata.

På plass før hipsterne

Stort sett over hele verden finnes det kunstnere som bruker gaten som utstillingsarena. Ofte finner du kunsten i de litt mer slitte delene av byen. De meste interessante matstedene finner man også ofte i disse områdene. Og når husleiene er lave, får du trendy kvalitetsmat til en rimelig penge.

Men etter at alle kule kafeer, puber og restauranter er på plass, kommer hipsterne, arkitektene og til slutt eiendomsinvestorer og børsmeglere. Da er ringen sluttet, og kunstnerne må flytte til andre områder fordi eiendomsprisene blir drevet i været.

– Det er mange ting som er fascinerende med gatekunsten. For det første slipper du ta initiativ til å gå på et galleri. Ute i gaten finnes ingen kodeks, ingen elitisme, ingen krav til oppførsel, hvordan vi ter oss eller kler oss. Gatekunst er for alle og et ekte lavterskeltilbud, sier Tor Ståle Moen.

Ålborg i Danmark: @pichiavo

Han ser også gatekunstnerne som viktige samfunnskommentatorer. Og som med all annen kunst kan den tolkes og oppfattes ulikt fra person til person. Selv liker han bildene som ikke slenger en fasit i ansiktet. De må gjerne kreve litt av deg.


Kunsten å finne kunsten

Bruk Instagram og Google for å lete etter gatekunst i byene du besøker. @toris64 er et bra sted å begynne, Stavanger-mannen Tor Ståle Moen har allerede 32.000 følgere.

Her er hans ti-på-topp-byer:

Berlin, Tyskland

Budapest, Ungarn

Lisboa, Portugal

Lodz, Polen

London, England

Mexico City, Mexico

New York, USA

Paris, Frankrike

Richmond, USA

Stavanger, Norge


Mexico City:@murdoc_art, Aletts Murdoc
Manhattan: ”In memory of 9/11” av @kobrastreetart
Stavanger: @1up_crew_official malte dette under Nuartfestival i Stavanger 2019.
Paris: «Charlie and Louise» av @zag_sia.

Her er navnene du må merke deg

Alle de ti kunstnerne på Tor Ståle Moens toppliste har besøkt Norge og laget kunst i diverse byrom. De har ulike teknikker og uttrykk.

Banksy (England)

Etam Cru (Polen)

Gonzalo Borondo (Spania)

Herakut (Israel og Tyskland)

Ino (Hellas)

PichiAvo (Spania)

Pøbel (Norge)

Roa (Belgia)

Said Dokins (Mexico)

Stik (England)