På juleshopping i London

I Greenwich kan du nyte førjulstiden med hvilepuls. Området byr på kultur, mat og opplevelser med lokalt særpreg.

MARKEDSMEKKA: På Greenwich Marked er det fint å handle julegaver laget av kunsthåndverkere og designere. Her er også et stort utvalg i mat og drikke.
  • Marianne Wie

Lukten av varm, krydret vin slår imot oss når vi åpner døren for å gå inn i den julepyntede puben Gipsy Moth, et steinkast fra Themsen. Venninnene Maihri Gill (22), Jessie Aevens (22) og Abigail Hitchcis (23) står ved baren og skåler.

– Med en gang vi kjenner lukten av «Mulled Wine» er vi i julestemning, sier Abigail.

Hun viser frem appelsinskiven i den varme rødvinen og forteller at det er kombinasjonen av sitrusfrukt, muskatnøtt, laurbærblad og kanel som lager den varmende, søte duften.

FØRJULSDRINK: Venninnene Maihri Gill (22), Jessie Aevens (22) og Abigail Hitchcis (23) har handlet julegaver på markedet. Deretter er tid for å sette fart på julestemningen med sesongens første glass med «mulled wire».
TRADISJON: Krydderduftene fra den varme vinen sprer seg over hele puben og lager god stemming på en kald førjulsdag.

Snart begynner puben å servere engelsk julemat som består av kalkun, ovnsbakte poteter, Yorkshire-pudding og tranebærsyltetøy.

London er klar for sesongen som beskrives som «festive».

Julehandel

Latter, prat og matlukt fører til kunsthåndverk-markedet. På denne plassen har det vært drevet handel i snart 300 år.

Fra sin minimalistiske bod selger keramiker Sinéad O’Morre vaser, krukker og lysestaker som hun har laget i sitt London-verksted.

– Dette er et marked som selger design og kunsthåndverk, og tiltrekker seg kunder som vil ha personlig handel uten for mange mellomledd, sier Sinéad. Hun har solgt sine produkter på Greenwich Marked i over ni år.

HÅNDLAGET: Keramiker Sinéad O’Morre (44) er fast inventar på Greenwich Marked. Hennes skåler og vaser er populære gaveartikler.
SMITT OG SMAU: I Greenwich er det mange områder som fører tankene tilbake til en Dickensaktig jul.

Noen rader bortenfor står Sharon Davidson (53) og studerer designartikler og dekorativ kunst i fargerikt pleksiglass.

– Mangfoldet og kvaliteten på produktene som finnes her er imponerende. Man finner alt fra unikt håndverk til rimelige designprodukter. Du kan fint tilbringe en hel dag her ved å kikke, handle, spise og drikke, sier Sharon. Hun er godt i gang med julehandelen.

Les også

Ett av de rimeligste reisemålene i Europa er perfekt for en helgetur

LANDKRABBER: Cutterskipet Cutty Sark ligger nå trygt plassert på land og er nå et museum. Puben Gipsy Moth servere «mullled wine» og varm sider til stamgjester og turister.
LANDKRABBER: Cutterskipet Cutty Sark ligger nå trygt plassert på land og er nå et museum. Puben Gipsy Moth servere «mullled wine» og varm sider til stamgjester og turister.

Lenger opp i gaten på Greenwich Vintage Market står Chris Randall (65) og selger alt fra samleobjekter til glitrende juggel. 65-åringen har besøk av venninnen Symone William (39), de muntre damene beskriver seg som «søstre i sjelen» med utrolig mye til felles. Deres første møte var nettopp her på markedet, hvor de blondet over antikke te-potter.

Chris er født og oppvokst i Greenwich, og omtaler området som en landsby. De få gangene hun ikke har feiret jul her, har hun virkelig savnet stedet.

MARKEDSVENNER: Chris Randall (65) får ofte besøk av venninnen Symone William (39) når hun arbeider i boden sin på Greenwich Vintage Marked. Her holder hun en sofistikert viktoriansk porselenspotte.

– Når julelysene blir tent, får landsbyen en magisk atmosfære. De mange koselige spisestedene og markedene, den kombinasjonen gjør Greenwich til det perfekte stedet å tilbringe en førjulsdag, sier 65-åringen.

Simone legger til at Greenwich også har flere museum å friste med som The Royal Observartory, hjemmet til vår tidssone «Greenwich Mean Time», det maritime museet og skipet Cutty Sark.

– Her er mange tilbud for dem som liker å krydre førjulstiden med kulturelle innslag, smiler hun. Selv valgte hun nettopp Greenwich University da hun skulle studere, fordi hun er så glad i området.

Jazz og juleteater

Grupper med glade mennesker kommer ut av dørene fra Greenwich Theatre. Lørdagsmatineen på årets juleforestilling er over, men latteren sitter fremdeles løst blant barn og voksne.

I nesten to timer har staben på teateret underholdt publikum med slapstickhumor basert på eventyret om Askepott.

Bak sceneteppet tar forestillingens store trekkplaster en pust i bakken før kveldens neste forestilling.

– Hvert år spiller vi en musikalsk komedie med «crossdressing» og publikums deltagelse i form av allsang og tradisjonelle pantomime-fraser. Det er en britisk juletradisjon som mange familier ikke kan være foruten, forteller «de to slemme stesøstrene» Mylie og Kylie, spilt av Lissy Dive og Anthony Spargo.

Les også

Ti grunner til å ta med barna til London

På den andre siden av teateret fører toner fra levende jazzmusikk oss ned mørke kjellertrapper til baren Olivers. Det sjarmerende og godt brukte lokalet er opplyst av stearinlys, og på scenen fremfører jazzbandet «Cole Quartet Harrison Cul» selvskrevne stykker til et begeistret publikum.

Les også

Her finner du den beste fortauslunsjen i London

PANTOMIME: Lissy Dive (34) og Anthony Spargo (37) storkoser seg i rollene som Askepotts slemme stesøstre, Mylie og Kylie på teateret i Greenwich.
GATELANGS: Landsbyen er full av kafeer, restauranter, butikker og puber. Greenwich er også kjent for sine store grønne park.
LONDONTUR: Tre generasjoner handler julegaver på Greenwich Marked. Joyce Tayler (75) besøker sitt barnebarn Grace Davidson (21) sammen med sin datter Sharon Davidson (53).
JAZZBULE: På Blues- og jazzbaren Olivers kan du nyte tonene til band som «Cole Quartet Harrison Cul» i et varmt og rødlig lokale.
PUBJUL: Mange briter feirer jul på puben og spiser julemiddagen der den 25 desember.

– Denne baren er en lokal juvel som har en egen atmosfære og sjel, sier den litauiske Ieva Silenskiene. Jazz-entusiasten tar ofte turen hit for å oppleve både konserter og jamsessions.

Fra elvebredden ser man høyblokkene som ruver på andre siden av Themsen. Over Greenwich ruver de opplyste mastene til den gamle seilskuten Cutty Sark.

Det oppsummerer landsbyen som har klart å beholde sin lokale identitet og sjarm selv om den er omfanget av storbyen og beundret av tusenvis av turister.

Når den hektiske førjulstiden inntar London er det julestemning å finne i behagelige Greenwich.