Reise

Norges råeste skiopplevelse

Her finner du Alpene på hjemmebane.

Den meditative subbelyden av skifeller som dras sakte over vårsnø, brytes av et lite rop.

– Look, raindeer in the slope…

En begeistret australsk stemme får solbrente nakker til å rette seg mot toppen av Blåtinden. Flokken med gråhvite reinsdyr traverserer noen hundre meter ovenfor flokken i grell Gore Tex.

– Dette er vakrere enn jeg noen gang kunne forestilt meg. Vi har bare kjørt på ski én gang tidligere, i Chamonix. Det var flott, men dette er fantastisk. I hvert fall for en australier. For nordmenn er det sikkert over gjennomsnittet også, spør William Grace.

Nordmenn i turfølget nikker bekreftende. Det er ikke uten grunn at det som ofte betegnes som Norges kvasseste og mest dramatiske kystlandskap, er blitt en slags Edens hage for toppturfolket de siste årene.

I Lyngen kjører og går du på ski i et postkort om værforholdene klaffer. Hans Kristian Krogh-Hanssen

Stjernestatus

For Lyngsalpene og området rundt har høstet mye internasjonal ros i nyere tid. Flere ting har vært med å rette skiglade blikk nordover. I 2003 fløy amerikaneren Seth Morrison ut fjellsider i Lyngen og satte ekstreme saltoer på film og dermed det internasjonale skikartet. I fjor debuterte også Aksel Lund Svindal i frikjøring på lerretet her.

Men det er ikke bare en lekegrind for de som er gode på ski. Etter at populariteten for toppturer begynte å skyte i været for fem år siden, legger stadig flere turen til den rundt 1.500 kvadratkilometer store Lyngenhalvøya og området rundt. Bare på selve Lyngenhalvøya finnes det over 60 topper med havgløtt på over 1.000 meter.

Tilbudene for overnatting og fjellføring har også vokst. En laftet tømmerhytte i Djupvik har likevel stukket seg ut.

Høy komfortsone

– Det er litt unorsk, men veldig hjemmekoselig, personlig og profesjonelt, sier Andreas Poulsson fra Bærum og skåler i varmt boblebad med kald øl.

Solen gløder over Tafeltinden på Lyngenhalvøya, som ligger på andre siden av fjorden for det mange kaller Norges mest eksklusive skihotell. En uke med guidede toppturer, heismusikk i gangene og gourmet på bordet gjør lommeboken 25.500 kroner slankere.

Poulsson og kameratene har droppet tradisjonsturen til de europeiske Alpene til fordel for de norske.

– Det virker som det er en viss grense for hva nordmenn ønsker å bruke av penger på ski i eget land, men her finner du likevel en mer internasjonal tilnærming av skiluksus. Fjellene er jo likevel indrefileten som topper det meste, sier Poulsson.

Og det er ikke så altfor mange nordmenn som benytter Lyngen Lodge. Ifølge deleier og daglig leder Elisabeth Braathen var under 20 prosent i 2012-sesongen fra hjemlandet.

– De fleste kommer fra Sveits og Østerrike. Kundene våre er individualister med høy inntekt, men vi er glade for at stadig flere reiser til Nord-Norge istedenfor Alpene, sier Braathen.

Matpakkegjengen

På toppen av Storgalten sitter en kameratgjeng og nyter brødmat med mørkeblått storhav 1.200 meter under støveltuppene. Toppen ligger ytterst i Lyngsalpene og er ikke like alpin som mange av de andre i området. Den har en forholdsvis enkel bestigning, men byr på kongelig utsikt. Noe som gjør det til en populær tur.

– Vi leier rorbu inne i Lyngseidet og går i fjellet på egen hånd. Vi kjenner noen lokale herfra som oppdaterer oss på hvor det er forsvarlig å gå til enhver tid. Det er viktig å ha erfaring og lokalkunnskap om du ferdes i slikt terreng, sier Kittil Nils Teigen.

Med leiebil og rorbu i Lyngseidet opplever vennegjengen det de kaller ”Norges råeste skiopplevelse” på et relativt lavt budsjett. Det vil si 4.500 kroner pr. person for en uke inkludert leiebil, rorbu og fly fra Oslo.

– Det er forholdsvis enkelt å komme seg rundt til basen av de forskjellige fjellene, men mange av toppene her krever krutt i beina, siden de fort er rundt 1.500 høydemeter. Vi har gått toppturer på formiddagen og fisket i fjorden på ettermiddagen, sier Teigen.

Fløyel for øyet

Tilbake på Blåtinden på Uløya har gjengen snudd bindingene og peker på speedbåten fra Lyngen Lodge som lager striper i den glassblanke fjorden langt der nede. I bakgrunnen stikker de forrevne fjellene på Lyngenhalvøya opp.

Oppturen har vært tøff for australierne, men premien i form av utsikt og urørt løssnø får over 1.000 høydemeter med motbakke til å virke problemfritt. En kilometer med fløyelsføre venter. William Grace må klype seg selv i armen.

– Vi fløy ut av skitne Oslo i går, og nå står vi og ser på det reneste naturen har å by på. Om 20 minutter står jeg med en kald ølboks i hånden og ferdig rigget fiskestang. Kan det bli bedre?

Relevante artikler

 1. REISE

  Vil svette i norsk natur: Dette er verdens tøffeste topptur

 2. REISE

  Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass

 3. REISE

  Hva er så spesielt med Moseldalen?

 4. REISE

  Når restauranten er reisemålet: Her får du verdens beste mat

 5. REISE

  Åpner Norges første flyplassfrisør

 6. REISE

  De så ikke nøye nok på reisepapirene. Da mistet de drømmeturen til Miami.