Reisemagasin: Hotellet «alle» snakker om

Putekrigen mellom en israeler og palestiner pryder hotellveggen. – En «snakkis» som skiller seg ut, mener ekspert.

PUTEKRIG: Banksys veggmaleri på et av hotellrommene viser en israelsk grensevakt og en palestiner i putekrig.

Den britiske graffitikunstneren Banksy har åpnet et eget boutiquehotell i Betlehem. Hotellet har fått, som alt annet kunstneren gjør, mye oppmerksomhet.

Reisemagasinet Condé Nast Traveller skriver at hotellet er på alles lepper om dagen. Putekrigen mellom en israeler og en palestiner er malt på en av hotellveggene. Bildet går sin seiersgang på sosiale medier.

Hotellet ligger rett ved den kontroversielle muren på Vestbredden.

VELKOMMEN: En uniformskledd apekatt ønsker velkommen.

Handler om å skille seg ut

Førsteamanuensis i emosjoner og ledelse ved Universitetet i Stavanger, Annie Haver, mener denne typen konsept i stor grad handler om å skille seg ut og være unik. Derfor er nøkkelen å skape noe som skiller seg så mye ut at det blir vanskelig å kopiere.

Noe hun mener Banksy har klart.

– Banksy er med på å mystifisere konseptet. Han (eller hun) er verdenskjent, dog mystisk på alle vis, for ingen vet hvem det er. Ved å involvere Banksy så skapes mystikken. Sagt på en annen måte: Man «lager» en story, sier Haver.

Les også

Reis til «Langtvekkistan»: – Ta turen til minst ett av dem, eller risiker å angre resten av livet

DEKOR: Banksy er kjent for kontroversiell gatekunst, og flere av kunstnerens verker finnes på hotellet. «Rage the Flower Thrower» har fått en ekte blomsterbukett for anledningen.

Historiefortelling blir viktig

Banksy er langt fra den første kunstneren som har skapt den type kunst på hoteller. Malerier, installasjoner og design av ulike slag har prydet hotellvegger i flere store europeiske byer i årenes løp, ifølge Condé Nast.

Under utviklingen av et hotellkonsept er historiefortellingen en viktig del av merkevaren, ifølge Haver ved Universitetet i Stavanger.

Og klarer man i tillegg å få det ut i sosiale medier, er mye gjort.

– Se på Disney, Apple og så videre. De har en story kundene elsker. Storyen skaper imaget, så når man i tillegg bor der, som på dette hotellet, så identifiserer man seg med den denne storyen. Man får det så raskt ut på sosiale medier, det er mange som liker, og en blir oppfattet som kul og hipp. Sosiale medier har en enormt kraft, sier Haver.

MORO: Britiske Nigel Taylor leker seg med veggmaleriet.

– Et fantastisk opphold

De britiske kompisene Craig Williams og Nigel Taylor besøkte hotellet tidligere i sommer. Williams er stor Banksy-fan.

– Det var et fantastisk opphold. Jeg har alltid hatt lyst til å besøke Vestbredden, men hadde aldri trodd jeg kom til å reise. Men da Banksy åpnet hotellet, var det på tide å dra og oppleve den siden av Israel/Palestina -historien, sier Williams.

Han var spesielt imponert over kunsten, både av Banksy og andre lokale kunstnere som stiller ut på hotellet.

– Museet er tankevekkende, sier han.

MALTE MUREN: Banksy har malt store deler av muren som skiller Israel fra de palestinske områdene.

«Verdens verste utsikt»

Hotellet, som har fått navnet «The Walled Off» (ordspill på eksklusive The Waldorf), sier selv at de har den verste utsikten i verden. Rommene får ifølge The Guardian kun 25 minutter med sol i løpet av dagen.

– Murer er hot om dagen, men jeg likte dem lenge før Trump gjorde det kult, uttalte Banksy i forbindelse med lanseringen.

Kunstneren reiste til Betlehem for over ti år siden og dekket veggen med en serie bilder. Blant de mest berømte var en stige som gikk over muren og bilder av barn som laget et hull i muren. I vår åpnet han hotellet alle nå snakker om.

Noen av hans mest kjente verk er bildet av to mannlige politibetjenter som kysser («Kissing Coppers»), veggmaleriet av en jente som mister en ballong («Balloon girl») og den røde, engelske telefonboksen som ble funnet bøyd med en øks i midten i London («Vandalized Phone Box»).

Les også

Lobbyen: Gjestens første møte med hotellet er viktigere enn noen gang

GRAFFITI-KUNST: Muren på Vestbredden er malt og tagget på.
BRITISK: Hotellet har delvis britiskinspirert interiør og retro-design mikset med moderne.

Det handler om følelser

Å skille seg ut er viktigere enn noen gang. Her kommer kunstnerne inn i bildet.

– Kunstneren og imaget, storyen er på alle måter integrert i konseptet. De ønsker seg en «snakkis» – og de ønsker å gi næring til storyen. Personlig synes jeg det er tøft – jeg bruker mye tid på å undervise mine studenter om «storytelling» og om hvordan det går igjen i strategi-tenkningen – alt henger i hop, sier Annie Haver.

Hun trekker veksler til norske hotellkonsepter. Det handler veldig mye om følelsen hotellopplevelsen gir.

– Ser man på Stordalen-hotellene, handler det mye om å være kul, trendy, sosial og så videre, både som gjest og som ansatt. De bruker følelser i sine konsepter, som å appellere til hjerte og kjærlighet: «Clarion loves you». Den type ord vekker følelser, sier hun.