Turistskatten dobles på populære spanske øyer

Det kan bli opptil 1000 kroner dyrere i uken for en familie på fire. Se hvilke land og byer som har turistskatt.

PALMA DE MALLORCA: Den gotiske katedralen i Palma de Mallorca ruver ved sjøen i det vakre bybildet. Den populære ferieøya har innført ny turistskatt i sommer.

Turistskatten på øygruppen Balearene øker med 100 prosent fra 1. juli – noe som overrasker både turister og hotelleiere, ifølge lokalavisen Majorca Daily Bulletin. Balearene inkluderer Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza.

Skatten baseres på overnattingsstedets stjerneklassifisering. På et en- og to- og trestjerners hotell er skatten nå to euro pr. natt, på firestjerners hotell koster det tre euro og femstjernershotell koster fire euro. Moms kommer i tillegg, og utgjør rundt ti prosent av summen.

Det betyr at for en familie på fire som bor på et hotell i mellompris-sjiktet kan det koste opptil 1000 kroner ekstra pr. i uken.

HØYT TRYKK: Mallorca har opplevd et enormt turistpress de siste årene. Det er en av grunnene til at de har økt turistskatten i år.

Spanske turistmyndigheter reagerer på skatten

Mallorca har kjent på et økt turistpress de siste årene etter at Tyrkia, Egypt og Tunisia har mistet store deler av turistene.

«Alle» skulle plutselig til øya – fra hele Europa. Det førte til færre hotellrom, som igjen førte til økte priser.

Lokale turistmyndigheter håper at skatten vil begrense turiststrømmen og bidra til bedret infrastruktur og vern av natur og kultur.

Ved turistkontoret på Costa del Sol reageres det på turistskatten ved de spanske øyene.

– Jeg mener det er å tjene på at andre land som sliter med turisstrømmen. På solkysten og i Andalucia har vi ikke den turistfobien slik noen av øyene og Barcelona har. En økning i turistskatten er en skjør problemstilling. Det er hver region som bestemmer slikt, og det vil nok aldri bli innført på solkysten, sier markeds- og forretningsutvikler Belén Pérez-Gascón ved Costa del Sol-turistkontor.

Hun mener også er urettferdig å profittere på det hun beskriver som et «turistdrama». De siste årene har det vært demonstrasjoner og misnøye med overturismen i Barcelona og på Mallorca. Årsaken bunner i at utenlandske turister har kjøpt opp boliger billig og dermed ødelagt markedet for lokalbefolkningen.

– Tror ikke det vipper folk av pinnen

Førsteamanuensis ved Norges hotellhøyskole i Stavanger Olga Gjerald, tror ikke nordmenn flest påvirkes av turistskatten på De baleariske øyene eller forsåvidt også Hellas, hvor også skatten økte i år.

– For en familie på fire som skal av gårde en uke eller to, så er det allerede satt av tid og en pott med penger som skal brukes. En potensiell ekstra tusenlapp vil ikke vippe folk av pinnen, sier Gjerald.

EKSPERT: Professor Olga Gjerald ved Norsk Hotellhøyskole i Stavanger.

Hun tror folk heller vil sette pris på at tiltak settes inn for å sørge for at sterkt pressede turistområder faktisk forsøkes vernes. Gjerald trekker frem forskning som viser at om turister vet at skatten de betaler benyttes til eksempelvis å forbedre infrastruktur og bedre søppelhåndtering, så vil opplevelsen på reisemålet blir bedre.

– Mallorca er barnevennlig med fine strender, det er et produkt vi ønsker oss og som vi vil skal bestå. Må vi betale litt for å beholde produktet, så gjør vi det, sier hun.

– Jubler ikke over nye skatter og avgifter

Turistskatt er noe alle må forholde seg til, også de klassiske turoperatørene med chartermål i programmet.

– Generelt kan vi si at det ikke er noen som direkte jubler over nye skatter eller avgifter som blir pålagt, men det har en tendens til å gå relativt fort i glemmeboken, såfremt ikke skatten oppleves som altfor høy, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

VING-SJEF: Administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

Skatten gjelder for alle hoteller, også de klassiske charterhotellene. Skatten bakes nemlig ikke inn i prisen i forkant, men må betales ved ankomst eller utsjekk.

– Vi har sett en utvikling de senere år, at skattene enkelte steder har økt til nivåer som mange finner for høye, dette gjelder spesielt Mallorca, og vi skal ikke utelukke at en del kunder vil komme til å velge bort Mallorca på grunn av prisutviklingen, sier Grønli.

Og legger til:

– Det er dog ikke bare skattene som påvirker dette, men også høyt press på senger og derfor stigende priser, samt en ugunstig kurs på euro for oss nordmenn. Men, enn så lenge virker det som om de pålagte skatter i Spania og Hellas ikke har påvirket etterspørselen i noen grad, i alle fall ikke for Ving sin del.

Opplever spansk charternedgang

I fjor reiste over 1,5 millioner nordmenn til Spania, ifølge Spanias Turistkontor. Kanariøyene er det viktigste reisemålet, etterfulgt av Catalonia, Andalucia og øygruppen Balearene.

Men i sommer opplever Spania en nedgang i antall charterbestillinger, ifølge reisebyrået Ticket. Mallorca går tilbake med ni prosent.

– Det gjelder for både charter og rutefly. Øya har opplevd et enormt bookingtrykk, noe som har gitt utslag i økte snittpriser på charter. Og vi antar at lokale protester mot masseturismen kan ha påvirket turistenes vilje til å besøke øya. Turistene har opplevd at folk er sure, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket.

SOLKYSTEN: Det skal rustes opp langs hele solkysten, ifølge spanske turistmyndigheter. Men noen turistskatt innføre neppe på det populære reisemålet.

Mange land har turistskatt – kommer den til Norge?

Tidligere i år ble det innført høyere turistskatt i Hellas – fra 0,5 euro til fire euro pr. natt eller fra rundt fem kroner til cirka 40 kroner pr. natt, ifølge det norske reisenettstedet Travelnews.no.

Dubai innførte skatten for noen år siden, det samme gjorde Berlin. Skatten varierer fra land til land – og også mellom byer og regioner innlands i de ulike landene (se oversikt i faktaboks).

Gjerald ved Norsk Hotellhøyskole sier det også har vært debatt rundt innføringen av turistskatt i Norge.

– Da særlig i svært pressede områder som Lofoten på sommerstid. Kapasiteten er sprengt i noen måneder av året med alt fra fulle veier og flere timer lange fergekøer til søppelhåndtering og toalettfasiliteter. Skepsisen fra turistnæringen er forståelig, da det ikke er fullt av turister i Norge året, men størst press på sommeren, sier Gjerald.

Det er to måter å innføre skatt på: Flatt ved ankomst til landet eller ved overnatting på kommersielle bedrifter.

– En flat skatt i hele landet vil ikke nødvendigvis gi den rette virkningen der det trengs mest. Skatt er et virkemiddel og det er flere virkemidler en kan ta i bruk her hjemme, og da tenker jeg på sesongene og fordele trykket jevnere utover året. Og jeg tror også vi må følge med på andre land og se hvordan innføringen av en turistskatt eventuelt bidrar, sier Gjerald.