Slukk tørsten ved Budapests ruin-puber

Ruin-puber i Budapest er mer populære, tallrike og varierte enn noensinne. Vi gir deg en begynnerguide til Europas mest surrealistiske vannhull.

Szimpla Kert er ruin-pubenes stamfar, og er verdenskjent for sitt eklektiske og surrealistiske interiør.

Det er ikke hver dag man går seg vill i en pub. Szimpla Kert har bare to etasjer, men et sted i labyrinten av rom, trapper og korridorer mister jeg plutselig retningssansen. Tok jeg til høyre ved tårnet av sammensveisede vannpiper, eller var det inn gjennom døren bak radene med sykkelhorn og keramiske kaniner?

Jeg er uansett et sted i hjertet av Ungarns eldste og mest berømte ruin-pub, hvor det selv midt på dagen summer av aktivitet. En sveitsisk vennegjeng slurper neonfargede cocktails under lavthengende lysekroner, mens den muntre lyden av et bluegrass-band høres fra underetasjen. Det er en helt vanlig onsdag i distrikt 7, og festen har så vidt begynt.

MYE FOLK: De mest populære ruin-pubene summer med aktivitet lenge før solen går ned.
POPULÆRT: På bare få år har ruin-pubene etablert seg som noen av hovedstadens mest populære utesteder.

Fra stillstand til mainstream

Da Szimpla Kert åpnet dørene i 2004 var det ingen som forutså at ruin-puber ville utvikle seg til et av Ungarns mest populære utelivskonsepter. I sine første år opererte puben som lite mer enn et billig og sosialt vannhull, men siden den gang har ruin-puber blitt big business i Budapest.

– De første ruin-pubene var hovedsakelig rettet mot ungarske kunstnere, journalister, studenter og musikere, forteller Attila Höfle – grunnlegger og redaktør for nettsiden ruinpubs.com.

– Det siste tiåret er det derimot turistene som har drevet den økende etterspørselen.

GÅ RUNDT: Ikke bli sittende ved bordet ditt hele kvelden. En oppdagelsesferd er halve gleden ved et besøkt til de labyrintlignende ruin-pubene.
OPPDAGER NOE NYTT HELE TIDEN: En typisk ruin-pub kan du komme tilbake til gang etter gang og alltid oppdage noe nytt. Her fra Ellátó kert & Taqueria.
FORLATT: Mange av de mest berømte ruin-pubene i Budapest finnes i det jødiske kvarteret, hvor store deler av bygningsmassen var forlatt etter andre verdenskrig. Her fra Szimpla Kert.

Mange av Budapests ruin-puber finner man i det historiske distrikt 7, også kjent som det jødiske kvarteret, hvor store deler av bygningsmassen sto skadet og forlatt i tiårene etter andre verdenskrig. Noen stempler ruin-pubene som lurvete og tacky, andre hyller dem for å bringe etterlengtet inntekt til deler av byen som ellers ville ha forfalt.

– Noen er blitt beryktede for fyll og spetakkel, men unngår du de mest turistifiserte av dem kan du fremdeles få en smak av den opprinnelige kulturen, sier Atilla.

BUGNER: Minimalisme er et begrep sjeldent brukt for å beskrive hovedstadens ruin-puber.
VISER VEI: Attila Höfle, grunnlegger og redaktør for nettstedet ruinpubs.com, sier kulturen er blitt svært turistorientert de siste årene, men at det fremdeles finnes alternativer hvor du kan få en smak av de opprinnelige ruin-pubene.

Uansett hvor du stiller deg, er det liten tvil om at ruin-pubenes suksessoppskrift ligger i evnen til å tiltrekke seg et bredt spekter av både lokale og internasjonale gjester.

Om du er ute etter et sted å lade batteriene, innta et godt måltid, å feste natten gjennom eller en kombinasjon av alle tre – finnes det en ruin-pub for nettopp deg.

Vi gir deg fem minneverdige (og veldig ulike) ruin-puber i Budapest:

1. Szimpla Kert

Ruin-pubenes stamfar er kanskje blitt en av hovedstadens mest populære attraksjoner, men er vel verdt et besøk eller tre takket være sitt surrealistiske og kaotiske interiør. Bak den nedslitte fasaden finner man en enda mer nedslitt labyrint av rom, trapper og korridorer – preget av femten år med daglig og intens pågang.

LABYRINTER: Ruin-puber som Szimpla Kert er desorienterende labyrinter av rom, korridorer og trappeoppganger.
HAGE: I overetasjen til Szimpla Kert finner du en frodig hage. Ikke vær redd for å gå deg vill her: Alle dører leder til en ny bar.

Til tross for sitt rykte passer Szimpla Kert for alle, enten du ønsker deg en rolig plass for lange samtaler eller et sted å feste natten gjennom. Blir en del av lokalet for bråkete (eller for stille) er det bare å bevege seg til neste bardisk. Szimpla Kert har hele åtte av dem.

Adresse: Budapest, Kazinczy u. 14

På nett: www.szimpla.hu

2. Mazel Tov

Om Szimpla Kert representerer den opprinnelige og kaotiske formen for ruin-puber i Budapest – finner vi Mazel Tov i den andre enden av skalaen.

Ved første øyekast er det lite her som lever opp til definisjonen «ruin-pub» (førsteinntrykket minner mer om en elegant restaurant), men ser du nøye nok etter er det flere detaljer som hinter om bygningens falleferdige fortid.

NY TREND: Mazel Tov representerer en ny trend i ruin-pub kulturen, hvor fokuset retter seg mer mot god mat og elegante omgivelser.
MAZEL TOV: Mange av ruin-pubene har de siste årene fått et større fokus på matservering. Her fra Mazel Tov – som baserer menyen på mat fra Israel og Midtøsten.

Gjester spiser og drikker under en hengende hage av eføy og lyslenker, mens behagelig jazzmusikk sildrer fra skjulte høyttalere. Enten du trenger en rolig start eller avslutning på ruin-pub-runden, er Mazel Tov et svært godt valg. Den minneverdige menyen baserer seg på retter fra Israel og Midtøsten.

Adresse: Budapest, Akácfa u. 47

På nett: www.mazeltov.hu/en

3. Csendes Vintage Bar & Café

Stemningsrik og bohemsk pub med sentral beliggenhet. Under det østerriksk-ungarske keiserriket var det et staselig kaffehus her, som gjør overgangen til den kaotiske ruin-pub estetikken enda mer interessant og surrealistisk. Et virvar av dukker, leketøy og tegninger dekker de flassete veggene, hvor gjester har skriblet hilsener gjennom årene.

INTIM: Csendes Vintage Bar & Café er som regel tettpakket med både lokale og turister.
INTIM: Csendes Vintage Bar & Café er et roligere og mer intimt alternativ til noen av de mer beryktede ruin-pubene.

På dagtid opererer Csendes som en travel kafé, men om kveldene er lokalet smekkfullt av både lokale og turister. Et godt valg om du vil unngå rølpe-faktoren flere ruin-barer er blitt beryktede for.

Adresse: Budapest, Ferenczy István u. 5

På nett: www.csend.es/CsendesVintageBar

4. Ellátó kert & Taqueria

Langt fra den mest kjente ruin-puben i Budapest, og vel verdt et besøk for sin fargerike og luftige layout. Både priser og pågang er lavere enn andre steder, blant annet på grunn den litt anonyme beliggenheten i enden av et smug.

LADE BATTERIENE: På dagtid er Ellátó kert & Taqueria er et perfekt sted å lade batteriene før festen begynner på kveldingen.

Om været stemmer, utgjør den åpne bakgården et perfekt sted å kjøle seg ned på en varm formiddag. Selv når det regner er det plenty med rom og aktiviteter innendørs. Om du planlegger en lang natt på byen, er det dessuten godt å stålsette seg med litt tung og god mexicansk mat, som Ellátó kert er beryktet for.

Adresse: Budapest, Kazinczy u. 48

5. Anker't

Anker't er kanskje en av Budapests største ruin-puber, men mottar bare en brøkdel av turistmengdene som for eksempel Szimpla Kert eller Instant.

Interiøret er mer minimalistisk enn sine søsterpuber, med store og åpne rom, smakfull belysning og lite som distraherer deg fra de knallgode drinkene.

EN AV DE STØRSTE: Anker't er kanskje en av byens største ruin-puber, men har en langt mer nedtonet, elegant og minimalistisk atmosfære enn steder som Instant og Szimpla Kert

Den nesten 200 år gamle bygningen, derimot, lever utvilsomt opp til ruin-betegnelsen. Spør du en håndfull kjennere i Budapest om byens beste ruin-puber er det ikke usannsynlig at Anker't ville vært på toppen av mange lister.

Anker't er særlig kjent for sine daglige kulturelle arrangementer, fra konserter til filmvisninger til poesikvelder.

Adresse: Budapest, Paulay Ede u. 33
På nett: www.facebook.com/ankertbar/