Det bugner av flotte gårdsbutikker i Norge. Ysteriet på Jæren har vunnet gull for osten sin

– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert. Siri Lea på Jæren gjorde Pippi Langstrømpes ord til sine da hun bestemt seg for å starte ysteri hjemme på gården.

Ideen om å produsere ost fra egne kyr, fikk Siri Lea på en jentetur med gode venninner.
  • Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

Det hele startet med en «husmorferie» sammen med tre andre bondekoner fra Jæren.

– Det var i desember 2018. Vi skulket julestria for en stund og tok toget til Egersund med litt likør i vesken. Stemningen var upåklagelig, sier Siri Lea lattermildt.

Målet for reisen var julemarkedet i Egersund.

– I en av bodene sto en mann som delte ut smaksprøver på en ost av en fetatype som han hadde produsert selv. Den smakte veldig godt, og jeg ble nysgjerrig som en unge. Stakkars mann, jeg tror jeg stilte tusen spørsmål.

Siri Lea (t.h), Elin Næsse og Siri Lobekk jobber konsentrert med ostemassen.
Bonde Jon Lea steller godt med kyrne som bidrar med gode og kortreiste råvarer til produksjonen.

Det begynte å spinne rundt i Siri Leas kreative hode. Kunne de gjøre noe lignende hjemme på gården? Råvarene var allerede på plass i form av 60 melkevillige kyr. Men å foredle melken hadde aldri vært i ekteparets tanker.

– Jeg tenkte at det var litt galskap. Jeg hadde jo aldri gjort det før. Men jeg klarte ikke å legge tanken fra meg.

Håndlaget ost underveis i prosessen.

Fikk gull

Siri Lea begynte å google oppskrifter og fremgangsmåter og kom over et kurs i ysting på Østlandet. Hun inviterte med sine to voksne døtre.

– Det ble noen veldig inspirerende og lærerike dager. Allerede på vei hjem bestemte jeg meg. Dette ville jeg prøve.

Vel hjemme ble de møtt av ektemannen Jon Lea. «Er det ystepikene som kommer?» spurte han. Og dermed var også navnet på plass.

Siden har det gått slag i slag. Det har vært mye prøving og litt feiling. Men de fikk det til. Like før jul 2019 kunne de åpne gårdsbutikk og ysteri.

Så kom pandemien.

– Det har gått over all forventning selv om vi var litt uheldige med åpningstidspunktet. Vi har klart oss godt gjennom pandemien, men det skal bli morsomt å se hvordan det er å drive ysteri og gårdsbutikk uten korona, sier 49-åringen.

Ferdig ost pakkes og klargjøres for utsending.
Ystemor Siri Lea i full sving med osteproduksjon.

Noe har de tydeligvis gjort rett. Da NM i Ost nylig gikk av stabelen, kunne de hente hjem både gull og bronse.

– At jærsk bedaost fikk gull, var ekstra stas. Den er «babyen» min, for det var den aller første osten jeg laget. Det ble en bekreftelse på at det å starte ysteri likevel ikke var galskap, smiler hun.

Vegg i vegg med ysteriet har familien døgnåpen gårdsbutikk.
Jærsk «Havsletteost» rullet i håndbanket tare klar til utsending. Navnet er inspirert av Jæren, Norges største lavslette, og Jærhavet.

Orkesterplass

Det er noe eget ved det flate, grøderike jærlandskapet. Karrig, forblåst og endeløst. Himmel som møter hav. Grønne marker som deles opp av milevis med steingjerder. Fra gården har Jon og Siri Lea orkesterplass til alt dette vakre.

– Ja, det er fint. Å drive gård er travelt, men av og til må jeg stoppe et øyeblikk og nyte synet, sier Siri Lea.

Foruten ost og melk, produserer de storfekjøtt, og i et stort hønehus har de 7500 høns. Dagen starter tidlig for det driftige ekteparet. I femtiden om morgenen går han i fjøset og hun i hønsehuset. Det er fôring og stell av dyr. Vedlikehold av bygninger og redskaper. Og det er ysting.

– Vi yster rundt tre til fem dager i uken. Det er alltid litt travlere opp mot høytider som jul og påske, sier Siri Lea og viser vei inn i et moderne butikklokale.

Ekteparet Lea i nye og innbydende lokaler.
Gårdsutsalget har spiselige varer og en del håndlagde ting.

Gjennom et stort vindu inn til ysteriet kan kundene få med seg hele prosessen.

– Vi kaller oss for Det åpne Ysteri. For det første kan folk gjerne komme og se på hvordan vi lager ostene våre. For det andre har vi døgnåpent. Denne døren er aldri låst.

– Ikke engang om natten?

– Selv ikke da. Vi har aldri hatt ubudne gjester. Men vi har kameraovervåking. Sånn for sikkerhets skyld.

Flere gårdsbutikker verdt et besøk:


Lindheim ølkompani

I fruktbygda Gvarv i Telemark har ekteparet Ingeborg Lindheim og Eivin J. Eilertsen åpen gårdsbutikk med blant annet prisbelønnet øl, sider, eplemos og oster. Fra sankthans og ut sommeren har de åpen bar og åpen ølhage. Og om du har lyst til å ta med deg en bukett med vakre sommerblomster, kan du plukke helt gratis fra den 10 mål store blomsterengen med 17 forskjellige sorter. Du kan gå på egen hånd rundt om i låven, bryggeriet og i kjelleren under bryggeriet hvor de lagrer både øl og sider på store eikefat.

Adresse: Tinghaugvegen 101
Nettsted: olkompani.no


Skjæveland gårdsutsalg
På Jæren kan du også stikke innom et av landet største gårdsutsalg. Her kan du plukke med deg gulrøtter og poteter som akkurat er dratt opp fra jorden, i tillegg til krydder, oljer og egg fra egne høner. Bare for å nevne noe. Det som startet med selvbetjent salg langs veien, er nå blitt en stor og levende familiebedrift drevet av ekteparet Oddvar og Åse Skjæveland.

Adresse: Jærveien 352
Nettsted: gardsutsalg.no


Nordgard Aukrust
På gården hvor den kjente norske lyrikeren Olav Aukrust ble født, driver hans etterkommer Ola Aukrust og hans kone Franziska gårdsutsalg og urteri. De solbrente og solvendte tømmerhus under Lomseggen står der slik de har gjort gjennom generasjoner, men måten å drive på er ny. Ekteparet Aukrust har jobbet med økologisk urteforedling i 25 år. Her kan du handle i gårdsbutikken, kjøpe hjemmelaget is og god kaffe i hagen. Det arrangeres også ulike utstillinger på gården.

Adresse: Solsidevegen 449
Nettsted: aukrust-nordgard.no


Aalan gård
Hos Aalan Gård på Bøstad i Nordland får du den ekte og naturlige lofot-opplevelsen. Her driver ekteparet Knut og Tove Åland et mangfoldig familiebruk hvor 200 melkegeiter utgjør hovednæringsgrunnlaget. Hils på geitene, kjøp med deg hjemmelaget ost og andre godsaker fra gårdsbutikken, og nyt et måltid i den sommeråpne gårdskafeen. Familien har egen urtehage, og det er mange fine turstier i nærheten av gården.

Adresse: Lauvdalen 186, 8360 Bøstad
Nettsted: aalan.no


Folkvord gårdsutsalg
Like ved rundkjøring på Skeiane utenfor Sandnes ligger Folkvord Gårdsutsalg. I driftsbygningen som engang huset kyr og dyr, har familien Skretting i dag butikk med interiør og lokale godsaker. Fjøslukten er byttet ut med den deilige duften av gjærbakst fra bakeriet, og drivhuset fra 50-tallet er forvandlet til italiensk restaurant.

Adresse: Heigreveien 80B
Nettsted: Folkvord gårdsutsalg på Facebook


Fredheim Gårdsutsalg
På Fredheim Gard i Stange driver Louise Gjør og familien en innbydende helårsbutikk med et stort utvalg produkter som har reist den korte veien til hyllene fra jordene utenfor. I tillegg har familien eggproduksjon. Også her kan du slå deg ned i tunet, kjøpe kaffe og is og nyte gårdsidyllen. Fredheim Gårdsutsalg ble kåret til landets beste gårdsbutikk i 2021.

Adresse: Gillundvegen 25
Nettsted: fredheim-gardsutsalg.no