Nei, du blir ikke forkjølet av luften på flyet

Luften i kabinen er langt bedre enn sitt rykte.

RENERE LUFT: i moderne passasjerfly er luften blitt stadig bedre med ny teknologi.

«Jeg ble så forkjølet etter flyturen» er kanskje en uttalelse du har hørt noen ganger. Men sjansen for at det er luften i flykabinen som gjorde deg syk er minimal.

— Du smittes ikke av ventilasjonsluften, slik de fleste tror, sier ekspert på luften i kabinen, Torsten Lindgren, til svenske Aftonbladet.

En del luften i kabinen gjenbrukes, men det betyr ikke at du har større risiko for å bli smittet selv om en person noen rader foran deg i kabinen hoster eller nyser.

Lindgren, som er dosent ved Akademiska universitetssykehuset i Uppsala, understreker at risikoen for å pådra seg en forkjølelse ikke er større på fly enn noe annet sted.

Her er trikset for deg som skal reise langt:

Les også

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

En myte at det spres bakterier

— Det er absolutt en myte at kabinluften er kilde til spredning av bakterier og ting som kan forårsake allergier, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

— Luften i kabinen kommer utenfra, inn gjennom motorinntakene, varmes opp til 220 grader, for så å senkes ned til riktig behagelig temperatur i aircondition-anlegget. Luften i kabinen skiftes ut hele tiden i løpet av flyvningen, på samme måte som i en operasjonssal, utdyper Johansen.

Lindgrens studie der over 1000 personer deltok viser at det ikke er noen forskjell i hvor ofte mannskapet på et fly med en høy andel frisk luft er blitt mer forkjølet enn kabinansatte i et fly med en høy andel resirkulert luft.

I alle de store flyene finnes såkalte luftrensefilter, Hepa-filtre, som fanger opp de fleste partikler og bakterier og renser dem.

Forkjølelse smitter først og fremst når noen i nærheten av deg hoster, eller du tar på et håndtak eller andre steder der smitte forkommer.

Gode nyheter!

Les også

Nå kan det bli billigere vann på lufthavnene i Europa

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

God luft på moderne fly

Moderne fly har avanserte inneklimasystemer, hvor opptil 50 prosent ny luft tilføres via motorenes kompressorer, skriver Jyllands-Posten, som siterer en dansk studie rundt tema.

Tørrere luft kan oppstå i eldre og mindre flymaskiner enn i de nyere typene.

Dreamliner 787 satte ny standard for inneklima-teknologi da de maskinene kom for noen år siden. Luftrykket, luftfuktigheten og renere luft er noe av det er som er bedret i de nye maskinene som Boeing-787 og Airbus 380. Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få flere tips til reisen:

Dette er de dyreste landene å bli syk i

Derfor kan du bli trukket dobbelt når du bestiller reisen

Havnet på sykehus i Thailand – prislapp: 355.000 kroner

Tenker du på dette når du bruker kort utenlands?

Dette hater vi aller mest på flyet

Landene med aller best vær i verden

Strandet i USA – fikk ingen hjelp av flyselskap eller reisebyrå

Slik klager du på feriereisen