Reise

Ekspertene svarer om bærsesongene og selvplukk av bær

Her får du oversikt over når bærene blir modne. Gjør deg klar til bærfest!

BØTTER MED BLÅBÆR: Fjoråret var preget av en dårlig blåbærsesong.
  • Camilla Flaatten

Ingenting er vel bedre enn å fylle fryseren med selvplukkede bær? I år har bærsesongen fått en tidlig knallstart, og både i hagen og i skogen er det mange steder kommet bær lenge før normaltiden.

Vi spurte ekspertene Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og bær, og kokebokforfatter Solveig Linge Stakkestad i Bygdekvinnelaget på Sunnmøre, om deres råd for bærsesongen.

1. Hvilke bær plukker vi i juli og august?

– I skogen plukker vi blåbær først, deretter multer og så tyttebær. Blåbærene har vi plukket her allerede oppe på 500 meter, forteller Stakkestad.

Og når er bærsesongene? De varierer noe år til år og lavland til høyfjell, samt fra nord til sør i landet, disse datoene stemmer noenlunde, ifølge Stakkestad:

BærtypeSesong
BjørnebærAugust til september/oktober
BlåbærJuli til august
Bringebær20. juli til slutten av august
Jordbær20. juni til juli
MulterJuli til september
Rips 20. juli til slutten av august
Solbær20. juli til slutten av august
Stikkelsbær20. juli til slutten av august
TyttebærAugust til oktober
Kilde: Bygdekvinnelaget
EKSPERT: Solveig Linge Stakkestad har tidligere vært leder og er aktiv i Bygdekvinnelaget i Valldal på Sunnmøre. - Det er veldig i tiden å bruke vekster rundt oss. Folk blir mer og mer oppmerksom på det. Det er vi glade for, sier hun.
TYTTEBÆR: Siden det har vært en veldig varm sesong, er bærene i Sør-Norge mindre enn vanlig. Det gjelder både blåbær og tyttebær. Men smaken er det ingenting å si på.
Les også

Ny kåring: Dette er Norges vakreste vei

2. Hva har været gjort med årets bærsesong?

– Den har startet 14 dager før normalt i hele Sør-Norge, og er stort sett tidlig overalt. Det gjelder alle bær. Nå i slutten av juli er vi allerede godt inne i bringebærsesongen. Det har allerede kommet moreller, og det er også tidlig. Bærene som dyrkes for salg har heldigvis vanningsanlegg, så derfor har det gått bra, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og bær.

Les også

Stor jordbærtest: – Den var ordentlig vond. Den smakte ikke jordbær.

EKSPERT: Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og bær.

Med den tidlig våren er det selvsagt at ville bær kan bære preg av det i årets sommersesong. Men solen har positiv effekt.

– Solen setter ekstra god smak på bærene og gir en bedre søtsmak.Men uti skogen har jeg registrert at blåbærene er mindre enn de pleier å være fordi det er veldig tørt. Og det er det samme med tyttebær, sier Stakkestad.

Og legger til:

– Jeg har aldri registrert så mye fine villbringebær. Det gjelder helst på steder der det er litt fuktigere enn andre plasser.

Les også

Slik gjør du norgesferien rimeligere

3. Har du tips til en effektiv måte å plukke på?

– Bruk plukkere for blåbær. Det er lurt å vente til hele busken er moden, da er det raskt å ta hele. Ellers må du renske veldig mye, sier Stakkestad.

4. Hva er det beste vi kan gjøre med selvplukket?

– Sørg for at det som henger på trær og busker ikke ramler ned, men at det plukkes. Veldig mye av det kan fryses helt og tas frem igjen når en vil ha sommersmak. Da kan du lage masse deilig syltetøy selv og dermed ha kontroll på hvor mye sukker det skal være i, sier Byermoen.

Hun tipser om at en lett kan mikse og blande bær i syltetøy eller saft, for å få ekstra god smak.

– Solbær fra hagen kan være litt strenge i smaken, så de kan blandes med bringebær og solbær.

Les også

Stemmer det at norske jordbær smaker bedre enn utenlandske? Vi ba folk på gaten avgjøre.

PLUKKE, PLUKKE: Husk å plukke bær i hagen eller i skogen. Frys, saft og sylt om du vil. Det er enkelt og veldig godt å ta opp fryste bær en rører, lager smoothie av eller bare tar en håndfull av når høsten og vinteren setter inn.

– Å fryse hele bær er veldig deilig når en kan plukke dem opp igjen utover høsten og vinteren. Lag smoothie, sorbet eller bare rør dem.

Safting nesten er litt eksotisk om dagen, mener Byermoen, men anbefaler å prøve det.

MULTER: Det er nesten ingen bær som er så mytiske og har så høy status som multer. Folk vokter over sine favorittområder hvert år og ingen røper hvor de finner de oransjerøde tuene med bær. Her fra ... Vel, nei. Det sier vi ikke.

– Kok bærene og putt dem på koselige flasker, det gjør seg som flotte gaver også. Husk en kan lage eplemost. Bruk gjerne de eplene som man umiddelbart bruker til spiseepler kanskje, sier hun.

Stakkestad slår et slag for blåbær – for antioksidantenes del.

– De blåbærene du plukker selv har mer antioksidanter enn hagebærene, jeg vet riktignok ikke helt hvorfor. De er ypperlige å fryse og ta opp i hverdagen. Veldig lettvint og veldig godt, sier hun.

5. Hvilke bær er best hvor i landet?

– Jo lenger nord en kommer, desto lenger er vekstsesongen. Det gir bedre aroma i bæret. Det gjelder jordbær og bringebær spesielt, men også plommer. Med lang vekstsesong kan smaken utvikles sakte og da kan bli bærene blir søtere og bedre, sier Stakkestad.

Les mer om

  1. Jordbær
  2. Marka