Reiseekspertene: Derfor bør du droppe museer når du er på storbyferie
De vil «jeg-må-gå-på-museum-syndromet» til livs.
I fjor delte en av verdens mestselgende forfattere, brasilianske Paulo Coelho, ni reisetips i et blogginnlegg. Ett av dem er det verdt å merke seg: Unngå museer.
Det kan kanskje få noen hver til å undre seg. Er det politisk korrekt da?
Coelho skriver følgende i reisetipset:
«Det kan virke som et absurd råd, men tenk over det: Hvis du er i en fremmed by, er det ikke langt mer interessant å jakte nåtiden enn fortiden? Det er bare det at folk føler seg forpliktet til å gå på museer fordi de lærte som barn at reiser var en del av det å oppsøke den slags kultur. Museer er utvilsomt viktige, men de krever tid og objektivitet – du må vite hva du ønsker å se det, ellers vil du forlate museet med en følelse av å ha sett noen virkelig grunnleggende ting, bortsett fra at du ikke kan huske hva de var.»
Ikke bli stemplet som en reiseamatør:
– Ikke føl deg presset
Reiseekspert og medredaktør i reisemagasinet Vagabond Helge Baardseth har sans for Coelhos tanker rundt reise.
– Jeg liker at han setter ting på spissen, som han gjør når det gjelder råd om museer. Han har rett og han tar feil. Museer kan gi deg et innblikk i et lands historie. Det kan gi store opplevelser og kan hjelpe deg til å forstå nåtiden. Men det er det automatiske. Det er «jeg-må-gå-på-museum-syndromet» han vil til livs, og der støtter jeg ham, sier Baardseth.
Han mener du ikke burde føle seg presset til å gå på ting man må se. Det kan også tidvis bety turistfeller med kø og mye folk.
– Du kan godt ha vært i Paris uten å ha vært i Eiffeltårnet eller i Louvre, i London uten å ha besøkt Tower og så videre. La deg ikke styre, finn din egen reisenøkkel: Er du interessert i hester så er faktisk Den spanske rideskolen i Wien en ekstra god opplevelse, mener han.
Storbyturisten + museum = sant
Nesten én av fem av dem som planlegger en ferie i år der formålet er kunst og kultur. Like mange oppgir musikk, konsert og festival som formål, ifølge Hovedorganisasjonen Virke.
– Så ja, vi reiser for å dra på museum. Bare naturopplevelser og fottur er mer populært som reisegrunn, sier direktør Sverre McSeveny-Årli i Virke Reise Utland.
– Dette er ikke ferien vi drar alene på. 35 prosent vil oppleve kultur med kun familie, 29 prosent med kun venner og 23 prosent med både familie og venner. Bare seks prosent av dem som skal dra på kunst- og kulturreiser drar alene.
Men majoriteten reiser på aktiv ferie:
Antall storbyreiser har økt de siste ti årene og er det raskest voksende internasjonale turistmarkedet.
Storbyturer utgjør 22 prosent av hele feriemarkedet, ifølge ferske tall fra bransjeorganisasjonen ITB World Travel Trends.
Og det er på storbyreisene museum og andre kulturtilbud er ekstra viktig for turistene.
– Det er først og fremst på de kortere feriene, enten langweekend, helg eller andre ferier utenom skoleferiene, at vi i større grad drar på museum og opplever kultur. Det er også feriene hvor vi ofte drar utenlands, sier McSeveny-Årli.
– En essensiell del av byene
Museene er med på å definere hva som er relevant og viktig i samfunnet, og er derfor også interessante steder å oppsøke for turister som ønsker å bli kjent med landet de besøker, mener kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Kulturrådet.
– Personlig er jeg uenig med Coelhos reisetips og syn på fortid og nåtid når han snakker om museer.Museene er en essensiell del av byene. I byene så vel som museene fremtrer alltid fortiden i nåtiden og omvendt. Man kan også si at byene er museer i seg selv. Den franske forfatteren Michel Houellebecq gjør for eksempel et nummer ut av at hele Frankrike er blitt et museum, sier Stang Dahl.
Hun mener museene er orienteringspunkter i tilværelsene, og at en ikke skal la seg stresse av museer som store trekkplaster.
– Mange museer er mindre besøkt enn fortjent. Det er mange slags museer og de fleste har ikke kø. De store massetilstrømningene er i seg selv en opplevelse. Det å være på et valfartssted er interessant sosialt og kulturelt. Det er fantastisk at vi mennesker går i flokk og følge for å søke og forstå vår plass i verden, sier hun.
Museumsbesøk øker i Norge
I 2007 nådde besøkstallene til norske museer for første gang 10 millioner. I 2014 var tallet 10,9 millioner. Naturhistorisk museum ligger på besøkstoppen, sammen med Nasjonalmuseet og Norsk Folkemuseum, viser Museumsstatistikken.
Flere museer i Norge har utenlandske turister som målgruppe. Ifølge Innovasjon Norges Turistundersøkelse for sommeren 2015 svarte 36 prosent av de utenlandske turistene at de hadde besøkt et museum eller en kunstutstilling i løpet av Norgesferien.
– Vi vet at denne type turister bruker noe mer penger enn andre turister, cirka 100 kroner mer i forbruk pr. døgn. Vi antar samtidig at de som besøker museer og kunstutstillinger utgjør en vesentlig gruppe av kulturturistene, sier reisedirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.
Han trekker frem populære museer som Fram, Kon-Tiki, Munch, Lofotr Vikingmuseum, Skimuseet i Holmenkollen og Norsk Luftfartsmuseum er populære både blant norske og internasjonale gjester.
– Dette beviser at museer som har et kjent, internasjonalt tema, er tilrettelagt for turister og som driver et aktivt markedsarbeid er populære blant utenlandske turister og at de er en viktig del av reiselivsproduktet, sier Tuftin.
Norgesferie er hot om dagen:
Gå på museum av glede – ikke plikt!Har du en hobby eller interesse, og bare må oppleve hvor favorittboken din ble skrevet, filmen ble spilt inn eller en helt spesiell utstilling finner sted – så gjør det, er Helge Baardseths oppfordring.
- Selv søker jeg til museer – av og til. Noen ganger som et subjekt, det vil si at jeg reiser til en by kun for museumsbesøk. Om noen dager tar jeg 06.02-toget til Stockholm, besøker en utstilling på Fotografiska, drar på Stadsbiblioteket for å se på bygningen og en utstilling der, spiser lunsj på restaurant Bakfickan, og tar 15.45-toget tilbake til Oslo, sier han.
- Helt i Coelhos ånd: Ikke som plikt, men av glede.
Følg oss på Twitter@reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen
Trenger du reiseinspirasjon? Her får du flere tips:
Og trenger du noen gode reisetriks?