Hun ble født på et fly

Se hva som står i det spesielle passet.

FØDTE PÅ FLYET: Debbie Owen fikk veer og lille Shona Kristy Yves (ser du hva initialene betyr på engelsk?) ble født om bord på et British Airways-fly i 1990.

Hva skjer egentlig når noen blir født på et fly? Det er en sjeldenhet, men det forekommer. I 1990 kom Shona Owen til verden i luften på et British Airways-fly på vei fra Ghana til Storbritannia.

Hun er en av en liten andel personer som er født i luften, og hva betyr det egentlig? Det har resultert i blant annet et av verdens mest spesielle pass.

— Jeg har aldri hatt noe problemer med å komme meg inn eller ut av et land i en passkontroll eller på flyplassen eller lignende. Men jeg får alltid spørsmål fordi kontrollørene blir nysgjerrige, så jeg har vanligvis en veldig morsom prat med dem om min fødsel. For det er jo vitterlig en god historie, forteller Shona Owen (25) til oss.

Disse reglene er verdt å merke seg:

SPESIELT PASS: Født på et fly, 16 kilometer fra Sussex står det i passet til Shona Owen. Passet hennes blir et samtaleemne hver gang hun er ute og reiser.

Litt problematisk med passet

Owen har et spesielt pass. Og et spesielt navn. Moren døpte henne Shona Kristy Yves – initialene staver SKY (eller himmel) som en morsom påminnelse om hvor hun ble født.

I passet står det «passets eier er født på et fly 16 kilometer sør for Mayfield , Sussex».

Nasjonalitet er et problem disse fly-barna støter på. For hva i alle dager skal fødelandet og statsborgerskapet være? Siden Shona ble født i britisk luftrom, har hun fått britisk statsborgerskap, men det kan variere fra land til land.

— Det tar meg litt over gjennomsnittet lengre tid å fornye passet mitt enn for vanlige folk, fordi det ikke virker som det eksisterer en universal status for folk som meg. Jeg er blitt kontaktet av en gutt som ble født fire måneder før meg, også han fra Storbritannia, på et fly mellom Malawi og London. I hans pass står det for øyeblikket kun fødested: «Født i luften på et fly», mens det i mitt i tillegg står «født til sjøs», noe som ikke stemmer, sier Owen.

Neste gang ønsker hun seg kun frasen «født på et fly».

— Det hadde vært fint med en standard frase som passet for alle i samme situasjon, mener hun.

Denne 15-åringen er ekstra glad i å fly:

Og denne lille niåringen fikk en drømmetur:

PASS UTENOM DET VANLIGE: Shona Owen har registrert 49 fødsler om bord på fly siden 1929. Hun ønsker seg en universal betegnelse i passet på dem det gjelder.

Folk elsker historien

Owen har riktignok ikke alltid vært like glad i historien om egen ankomst til verden. Det gjorde henne sjenert.

— Jeg forsto ikke fullt ut hva det betydde at jeg faktisk var født om bord på et fly, noe som jo er ganske sjelden, men da jeg ble eldre oppdaget jeg at folk elsket å høre historien. Selv venner fortalte andre om det når jeg ikke var til stede. Da tenkte jeg at jo mer oppmerksomhet, jo bedre, siden jeg ønsket å finne andre i samme situasjon, sier hun.

Det ble starten på en masteroppgave om fenomenet, og det skulle vise seg at Shona var med i en svært eksklusiv klubb. Ifølge hennes undersøkelser er det født minst 48 barn i luften siden 1929. British Airways har opplevd flest fødsler i luften, fem stykker siden 1990, men hele 36 flyselskap har opplevd det.

Owen samlet all informasjonen i en egen database Skyborn.

— Jeg er sikker på at det er mange flere, sier hun, som har lett gjennom gamle avisutklipp og spurt flyselskap og luftfartsmyndigheter verden rundt om fenomenet, men ingen har konkret oversikt eller har ført statistikk.

Trenger du reiseinspirasjon?

CNN Travel omtalte historien tidligere i år, og det har resultert i at flere har kontaktet Owen med sine historier fra luften. En jente med samme historie, en lege som hadde tatt imot en baby på flyet, og ikke minst: En flyvertinne som passet på Owens fire år gamle søster da hun selv kom til verden i luften, har tatt kontakt de siste ukene.

Opptatt av sikkerhet?

FØDT PÅ ET FLY: Mamma Debbie Owen var på fra Ghana til London da fødselen startet i luften. Lille Shona kom til verden ved hjelp av en lege om bord og kabinansatte.

Ingen kjente tilfeller i Norge

I Norge har flere fødsler startet om bord, men hverken hos Norwegian eller SAS er de kjent med at det er født babyer om bord.

— Flere viser til at vi har hatt begynnende symptomer om bord, men at fødsel har skjedd senere på sykehus etter at flyet har landet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Det finnes regler for gravide som skal ut og fly. På nettstedet Flylegen.no og på flyselskapenes nettsider, blant annet SAS, har oversikt over restriksjoner du kan møte som gravid – avhengig av hvor langt en er i svangerskapet og ved eventuelle komplikasjoner.

Flere flyselskap krever legeerklæring etter uke 28, etter uke 36 er det ikke tilrådelig å fly langt og etter uke 38 anbefales det å la være å fly. Men det varierer fra selskap til selskap, så dobbeltsjekk.

Kjenner du til noen nordmenn som er født om bord på et fly? Send oss gjerne en e-post!

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

GRATIS FLYBILLETTER? Hos noen flyselskap har barna fått gratis flybilletter til de er voksne eller livet ut. Shona Owen fikk gratisbilletter på førsteklasse av British Airways til sin 18-årsdag i 2009. Her med kaptein Neil Campion, Shonas søster Claire Owen og kabinansatte Damanjeet Dhillon, Audrey Meston, Yode Olubajo og Karen Kempson.
FØDTE PÅ FLYET: Debbie Owen fikk veer og lille Shona Kristy Yves (ser du hva initialene betyr på engelsk?) ble født om bord på et British Airways-fly i 1990.

Fikk bot for å føde på flyet

Shona Owens mor Debbie er veldig smigret over all oppmerksomheten og interessen rundt den spesielle fødselen. Hun beskriver det som en skikkelig «feel-good»-historie. Slik har det ikke vært for alle.

— Jeg har hørt om et tilfelle hvor et flyselskap bøtela en mor som fødte på flyet. Men for oss har oppmerksomheten alltid vært positiv og god, og det er vi takknemlige for, sier Shona Owen til oss.

Det skjer mye før du tar plass i setet:

Les mer om luftfart:

Lest helt hit? Her får du mer reiseinspirasjon: