I Europas nest-største fornøyelsespark kjører maten berg- og dalbane

Har du hørt om Europa-Park?

NERVEPIRRENDE: Det er over 100 attraksjoner i parken, av dem 12 berg- og dalbaner, noen av dem mer nervepirrende enn andre. Her fra Poseidon, som befinner seg i sonen Hellas.

Vi hadde ikke. Men vi burde hørt om den. For til og med maten kjører berg— og dalbane i Europas nest største fornøyelsespark.

LOOP: Mange miniberg- og dalbaner fyller rommet til restauranten Foot Loop i Europa-Park. Her sendes rettene ut i små vogner, etter at du selv har plottet inn din bestilling på en dataskjerm ved ditt bord.

I en av parkens mange spisesteder, FoodLoop Restaurant, kommer maten trillende på små vogner på skinner ned fra andre etasje.Men det er bare én ting. For denne parken er full av sjarm og kule attraksjoner. Likevel kjenner jeg ingen som har hørt om den.

— Vi elsker denne parken, sier franske Alizée Thomas (16).

BARE DISNEY ER STØRRE: Europa-Park er Europas nest største fornøyelsespark, målt i antall besøkende.

— Vi elsker maten her, tilføyer venninnen, Emeline Lambla (16).De snakker om Europas nest største (og verdens 21. største) fornøyelsespark, helt sør i Tyskland.

I år feirer Europa-Park 40-årsjubileum. I fjor hadde den besøksrekord. For første gang bikket den fem millioner. Likevel et lite lysår unna massene som strømmer til storebror Disneyland Paris, som kunne notere seg 14,2 millioner besøkende samme år, ifølge selskapets egne talll.

Leier minibuss med sjåfør

FULL AV SJARM: Venninnene Alizée Thomas, Rosalie Wolany, Ilona Haab, Emeline Lambla, Jeanne Weinmann, Amelie Degen, Lisa Schmitt og Célia Edel elsker parken og alle blomstene og dekorasjonene. I tillegg til attraksjonene, selvsagt.

Et par ganger i året leier Alizée og Emeline og hele venninnegjengen på åtte en minibuss – med sjåfør – og reiser til Europa-Park i Rust i Tyskland.Det er en times kjøretur fra Hégenheim i Frankrike, der de bor, og slett ikke så dyrt når de deler på åtte.

— Det er en utrolig fin park. Særlig når det er Halloween. Eller jul. Da lager de nydelige dekorasjoner overalt, forteller Rosalie Wolany (16).

160.000 oransje gresskar, visstnok. Og 2500 juletrær.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Overdådig blomsterprakt

Akkurat nå er det sommer og ingen spesielle dekorasjoner. Bare blomster. En overdådig mengde blomster over alt hvor man går. I det hele tatt er fornøyelsesparken svært frodig.

Attraksjonene ligger tett i alt det grønne. De er mange og store. Og den aller beste er:

— Silver Star! roper jentene i kor.

Den ja. Silver Star har en hastighet på opp til 130 kilometer i timen, en sentrifugalkraft på fire G og et fall på 73 meter. Til sammenlikning er Oslo Plaza 117 meter høyt. Vi snakker om en såkalt «hyper coaster».

— Den svarte, vet du, som går ut over parkeringsplassen, forklarer de.

FARGERIKT: Parken er full av overveldende blomsterprakt.

Silverstar tar unna 1700 passasjerer i timen. Likevel står folk i kø. Man gjør jo dessverre det i fornøyelsesparker.Muligens er vi heldige, men den køen som tar lengst tid da vi besøker parken, Poseidon, en berg— og dalbane som delvis går i vann (ja, den er verdt å vente på) tar 17 minutter. Ventetiden er uansett mindre enn i de fleste andre fornøyelsesparker vi har besøkt. Det inntrykket bekreftes også av tilbakemeldinger på reisenettstedet Tripadvisor.

Kanskje du har hørt om parken - med hva med disse?

Gift deg i en «norsk» stavkirke

SAMME EIERE: Parken, som fyller 40 år i år, har vært eid av samme familie hele tiden, familien Mack. Den trekker cirka 50.000 besøkende i gjennomsnitt og har en årlig omsetning på rundt 300 millioner euro, ifølge Wikipedia.

Europa-Park er en temapark, noe liknende Disneys Epcot, med sine landpaviljonger. Det er 13 av dem.Skandinavia har sitt eget område – med en «norsk» stavkirke, der du til og med kan gifte deg! Her er en gigantisk gynge, designet som et vikingskip. Og selvsagt kan du rafte i en norsk elv.

I Sveits finner du berg— og dalbanen Matterhorn-Blitz, i Russland kan du se en ortodoks kirke og besøke romstasjonen Mir. Italia byr på romerske ruiner og piazzaer med fontener og statuer.

STAVKIRKE: I den norske stavkirken i parken, er det mulig å gifte seg!

Island har en kunstig gaysir – og to av parkens største berg— og dalbaner, én i tre og én som skyter deg ut i en katapult med en aksellerasjon på 0 til 100 på 2,5 sekunder.Vindmøller i Nederland, doubledecker i England og greske guder i Hellas – og over alt en god blanding av halsbrekkende og mer rolige aktiviteter.

100 attraksjoner

Totalt godt og vel 100 ulike attraksjoner, ifølge parkens egen nettside. I tillegg kommer totalt seks timer med ulike show.

Jentegjengen fra Frankrike elsker maten her. Og vi blir overrasket. Den er både variert og fersk, og prisene relativt nøkterne. Det morsomste er likevel at den er typisk for det enkelte land.

Du får kjøpt laks i Norge, paella i Spania, moussaka i Hellas og crèpes i Frankrike. I England går du selvsagt på pub.

Få reiseinspirasjon:

Maten kjører loop

Vi klarte ikke å motstå FoodLoop. Restauranten med berg— og dalbane-serveringen. Spisestedet har til og med fått en pris, Thea Award (Themed Entertainment Association), som beste temarestaurant i 2012.

BESTILLINGEN: Hvert bord har et ulikt antall seter og en skjerm, der hver gjest kan logge seg inn med et kort og plotte inn sin bestilling.

Vi bestiller maten på en skjerm, som det finnes én av på hvert bord, og kjøkkenet, som befinner seg en etasje over oss, sender rettene ut i små vogner, de kjører til og med loop, så dressingen på salaten blir riktig godt fordelt. Hver bestilling har sin farge, og betjeningen merker din vogn med et flagg med din farge.Noen intim restaurantopplevelse, med levende lys og gode samtaler blir det nok ikke. Men det er faktisk utrolig morsomt. Og gimmicken har ikke gått på bekostning av matens kvalitet.

MATEN: Dagens valg ble caesar salat og en flaske vann. Begge deler smakte riktig godt, selv etter at de hadde fått seg en rundtur i loopen.

For dette smaker godt også. Vi bestiller en ekstra dessert, bare for å se den lille vogna komme trillende ned til vårt bord én gang til.

Fire andre parker

FRANKRIKE: Asterixparken

Asterixparken er kjent for sine spektakulære berg— og dalbaner, og tematiserer tegneserieuniverset Asterix og Obelix, samt ulike historiske epoker i Frankrike.

Parken åpnet i 1989, og både omsetning og besøk sank radikalt da Eurodisney åpnet tre år senere.

Personlig elsker jeg Disney – men parken har fått rykte for å være både dyr og overfylt – så hvorfor ikke gi konkurrenten en sjanse?

Hvor: Paris

Sesong: April til november

Pris: 46 Euro. Barn under tre år gratis.

Nett: www.parcasterix.fr/en

NEDERLAND: Efteling

Efteling er bygget som et eventyrland, fullt av draker, prinsesser og borger.

Her finner du Den flygende hollender, eventyrskog – og en helt ny berg- og dalbane, som åpnet i juli i 2015 - Dive Coaster. Her er du i fritt fall i en gruvesjakt i 90 kilometer i timen!

Hvor: I Kaatsheuvel, en liten time sør for Rotterdam.

Sesong: Hele året

Pris: 38 Euro. For 64 Euro får du middag, lunsj og kaffe inkludert, samt en halvtime tidligere inngang. Barn under fire år gratis.

Nett: www.efteling.co.uk

SVERIGE: High Chapparal

Ja. Ville Vesten finnes på landsbygda i Sverige også. Denne westerninspirerte parken passer best for de mindre barna.

Her er det atmosfære og stemning som står i høysetet og aktivitetene er rolige og barnevennlige.

Hvor: i Värnamo, en time sør for Jönköping, to timer sørøst for Göteborg.

Sesong: Fra siste helg i mai til siste helg i august.

Pris: 275 kroner. Barn under én meter gratis. Hunden også. Du betaler noen kroner ekstra for en tur med toget, eller diligensen, eller om du vil grave gull.

Nett: www.highchaparral.se

STORBRITANNIA: Thorpe Park Resort

Tenk deg en egen øy full av vannmoro og berg- og dalbaner. Denne parkens målgruppe er tenåringer og unge voksne. Jo høyere og raskere, jo bedre.

Alle priser er for én voksen, i høysesongen. Noen har (som regel beskjeden) rabatt for barn.

Hvor: Surrey, litt sørvest for London, i England

Sesong: Hele året

Pris: 760 kroner

Nett: www.thorpepark.com

Kilder: Tripadvisor, Wikipedia, Theme park Tourist og parkenes nettsteder.

Klar for ferie med fart? Her får du flere tips:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen