Vinterens reisenyheter: Satser stort på gammel solkjenning

Vi drømmer om strender i Sør-Amerika, Karibia og Asia. Men over en halv million nordmenn reiser til Kanariøyene hvert år.

«ALLE» SKAL TIL KANARIØYENE: Over en halv million nordmenn har funnet sitt solparadis på Kanariøyene. Vinteren er høysesong.

Det satses tungt på Karibia og Brasil i vinter, og Egypt er tilbake. Men til tross for varme nyheter, så valfarter nordmenn tilbake til en kjær, gammel solkjenning.

I 2014 reiste over 528.898 nordmenn til Kanariøyene, ifølge Gran Canarias Tourist Board.

Antallet blir ikke mindre i år, tror Norges største reisearrangør, Ving, som har over 300 hotell på øyene. I løpet av vinteren regner de med å selge rundt 114.000 reiser dit.

Og vi vender stadig tilbake – ifølge Ving har 85 prosent av de reisende allerede besøkt øyene tidligere. Så mange som 21 prosent har vært der ti ganger eller mer.

NYE DIREKTERUTER: Tidligere har man måttet ta ferge over fra en av de andre Kanariøyene til Fuerteventura, men i vinter kommer to nye direkteruter fra Norge.

En kombinasjon av kort reisevei, økt antall direkteruter fra flere norske byer og stabilt klima er årsaken til at øyene er nordmenns ubestridte feriefavoritt. Gran Canaria er øya som trekker aller flest, og i vinter åpner Ving et nytt luksushotell på Playa Del Cura.— Det er lenge mellom hver gang det åpner nye luksushotell med egen strandlinje på Gran Canaria, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Danskene har en annen vri på «Syden»-reklamen:

Apollo åpner to nye konsepthotell på Gran Canaria og Tenerife i vinter, mens Star Tour åpner tre nye hotell på Fuerteventura.

Flere rutefly enn noen gang

Rutefly er en økende trend hos de tradisjonelle charterselskapene. I år er det langt flere som satser på samarbeid med flyselskap – særlig mot reisemål østover.

Apollo inngikk samarbeid med flyselskapet Emirates i høst, og håper å friste nordmenn til emiratene i større grad.

— Tradisjonell charter østover nærmest utgår. Vi har inngått nye samarbeid med flyselskapene Thai, Emirates og Qatar, så alle våre pakkereiser østover flys med dem, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

Større fleksibilitet trekkes frem som en av årsakene til det økte samarbeidet med flyselskapene.

REISEREDAKTØR: Globetrotter og redaktør Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond.

— Charterselskapene har behov for større fleksibilitet. Det blir for kostbart med charterfly. Konkurransen mellom ruteflyselskapene er beinhard og det gjør at charterselskapene kan kjøpe rimelige flyseter av dem, sier redaktør i reisemagasinet Vagabond Helge Baardseth.Apollo satser stort på De arabiske emirater, og tilbyr reiser til seks byer med Dubai som flaggskip.

— I den forbindelse åpner vi også opp for en ny kombinasjonsreise, hvor man kan kombinere Dubai med Bangkok og Hua Hin i Thailand, sier Rivera i Apollo.

Kombinasjon tror Baardseth er en vinner.

— Kombinasjonsreiser har jeg tro på. Dubai og Goa, som et eksempel. Opplevelse og luksus. Det liker vi godt, sier han.

Drømmer du om noe «uoppdaget»?

NYHET: Santa del Mar er nyhet hos Ving i vinter. Området ligger en halvtime fra hovedstaden Havana, som dette bildet er fra.

Drømmer mest om sol og varmeKanariøyene har høysesong fra oktober til april, og turene hit bestilles gjerne så fort sommerferien er unnagjort.

Mange ønsker seg sol og bad når vinteren setter inn, og særlig jul— og vinterferie går til reisemål med stabile værforhold og varme temperaturer.

SOL + STRAND = SANT: Vinterferien bruker vi veldig gjerne på ferie til varmere strøk. Nyheter både øst- og vestover skal friste nordmenn langt av sted.

— For familier med barn i skole er vinterferien «låst» til en uke fri. Dette betyr at det er ukesturer som gjelder. Kanariøyene er helt klart en favoritt, men vi ser også at både Kapp Verde og Dubai er populære reisemål denne vinteren. Det er litt lenger reisevei, men desto mer solsikkert, sier kommunikasjonssjef Hanne Anniken Wæhler i reisebyrået Berg-Hansen.- I juleferien er det enklere å slå sammen feriedager med helligdager – og få en lang ferie. Dette ser vi at mange velger å gjøre, legger hun til.

Særlig barnefamilier på jakt etter solen foretrekker den klassiske ferieøyene vinterstid. Men de siste årene har det kommet et økende antall nye, luksuriøse hotelltyper på alle øyene.

Se vår store test:

— Naturlig at Kanariøyene vinner vinteren

— Det er helt naturlig at Kanariøyene blir en vinner. Her får du sol og sommer innen en rimelig lang flyreise. Dessuten er en del av de gamle konkurrentene ikke aktuelle, iallfall ikke foreløpig, som Egypt og Tunisia.

Og charterselskapene tilpasser seg markedet. Kravet til standard er økende, få land bruker så mye penger på oppussing som Norge – og når vi reiser, aksepterer vi ikke noen dårligere standard, sier reiseredaktør Helge Baardseth.

LUKSUS: Ving lanserer nytt luksushotell med suiter, flere badebasseng og egen strandlinje i desember. Dette bildet er fra et barnefritt hotell i Meloneras.

Han trekker særlig frem øya som får to nye direkteruter fra Norge: Fuerteventura.— Det er en fin øy med store variasjoner. I nord, Corralejo, er det mer tradisjonell charter, mens du kan få mye «alene»-følelse når du reiser andre steder på øya. Leiebil gir deg den uavhengighet, sier han.

Nordmenn har overvintret på Kanariøyene i årtier:

Karibia åpner seg — endelig

Norwegian startet direkteruter til Puerto Rico og St. Croix i Karibia allerede i november. Ving merker også stor etterspørsel til Karibia, og har Puerto Rico på sin nyhetsliste i tillegg til Cuba, Rio de Janeiro og Buzios i Brasil.

— Trenden er tydelig – nordmenn ønsker å reise vestover. Vi tror at Brasil også kan være attraktivt for nordmenn som er på jakt etter nye reisemål, sier Larsen-Vonstett i Ving.

GODT REISEMÅL: - Egypt er et godt reisemål, men jeg tro nok at vi må forvente et år eller to til før det er kommet tilbake på banen som et større reisemål. Det skal heller ikke mye uroligheter til før det blir lagt død igjen, sier reiseredaktør Helge Baardseth. Her fra dykking i Hurghada.

Helge Baardseth har lenge ventet på at Karibia skal slå an blant nordmenn. Nå tror han på reisemålet.— Jeg har i mange år sagt: Nå kommer Sør-Amerika og Karibia! Og jeg har tatt feil. Folk reiser jo dit, men det har ikke «tatt av».Nå sier jeg igjen: Karibia og Sør-Amerika – og jeg tror det klaffer denne gangen. Ving kjører kombinasjonen charter i toppsesong, med rutefly i skuldersesongene – det gir store kundefordeler og gode hotellkontrakter, mener han.

Med SAS' nye direkterute til Miami ligger det an til priskrig på flybilletter.

— Miami er hovedknutepunkt for reiser videre både til Karibia og Sør-Amerika. Det betyr billige flybilletter og det er nytt. Reiser østover har hittil vært billig, vestover dyre og det er under forandring. Det vil selvfølgelig bety mye for reisemønsteret vårt, mener Baardseth.

Trenger du reiseinspirasjon? Få gode tips her: