I disse europeiske byene bør du unngå taxi fra flyplassen om du vil spare penger

Syv tips til hvordan du kan gjøre transporten fra flyplassen billigst mulig.

Å komme seg fra en europeisk flyplass til byens sentrum kan koste deg dyrt.

Reisenettsiden AirMundo.com har sjekket hvor mye det koster reisende å komme seg til byens sentrum med taxi ved 50 av Europas travleste flyplasser.

I gjennomsnitt betaler reisende 40 euro, altså 400 norske kroner, for en taxitur på 34 minutter fra flyplassen til sentrum.

Men prisene varierer stort.

Norge ligger på sjetteplass over de mest kostbare taxiturene til sentrum. Her er prisen dobbelt så høy som gjennomsnittsprisen i Europa.

Skal du ta en taxi fra Gardermoen til Oslo S, vil turen på rundt 50 kilometer koste deg cirka 820 norske kroner.

I Tyrkia er prisen tre ganger så lav, ifølge undersøkelsen. Tar du taxi fra Sabiha Gökçen internasjonale lufthavn i Istanbul til sentrum, vil det kunne koste deg rundt 240 kroner. Også denne strekningen er på 50 kilometer.

Se alle prisene i tabell lenger ned i saken.

Dyrere med taxi enn flybillett

Flyplassene i London og Milano topper listen i prisundersøkelsen.

Skal du ta deg fra flyplassene Stansted, Luton, Gatwick, Bergamo eller Malpensa, må du betale opp mot 100 euro for en taxitur til sentrum.

AirMundo trekker frem de øvrige flyplassenes beliggenhet, med ugunstig stor avstand fra sentrum, som en viktig faktor i hvorfor taxituren koster så mye disse stedene.

De påpeker også at taxituren faktisk kan koste mer enn flybillettene til Bergamo, Stansted og Luton. Dette fordi flyplassene hovedsakelig brukes av lavprisselskaper.

Lenger øst i Europa er prisnivået på taxiturer lavere. Ved de billigste flyplassene på listen betaler man rundt 10 euro for en tur til sentrum. Det gjelder flyplassene i Izmir (Tyrkia), Bucuresti (Romania), Warszawa (Polen) og Antalya (Tyrkia).

Så mye koster hver kilometer

Hvis en ser bort fra totalprisen fra flyplass til sentrum, men heller ser på pris per kilometer, endrer listen seg.

Da havner Sveits på topp. Fra Genève internasjonale lufthavn betaler du 60 norske kroner per kilometer, mens det koster 53 kroner per kilometer fra Zürich lufthavn. Det er over ti ganger dyrere enn ved de billigste i undersøkelsen, som ligger på 5 kroner per kilometer, ifølge undersøkelsen.

Til sammenligning koster det rundt 16 kroner her til lands. Det betyr at Norge havner på 33. plass på listen.

Se hele oversikten under:

NB: Noen av flyplassene har lik kilometerpris. Her står flyplassen med dyrest totalpris øverst.

Globetrotter Gunnar Garfors.

Reiseekspert: Lett å bli lurt

Det er få situasjoner man blir kraftigere lurt enn når man tar taxi fra flyplasser i utlandet, mener globetrotter Gunnar Garfors. Han har vært i alle verdens land to ganger, driver reiseblogg og har skrevet bøker om reising.

– Man betaler gjerne flere ganger mer for taxi fra flyplass enn fra andre steder. Noen ganger er det på grunn av reelle flyplassavgifter, andre ganger er det rett og slett lureri, forteller han, og legger til:

– Jeg kjenner til en mann som betalte hundre ganger mer enn vanlig for en taxitur i Indonesia.

Seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, mener nøkkelen ligger i gode forberedelser før du ankommer den aktuelle flyplassen.

– Sjekk opp de ulike transportmulighetene, og sammenlign priser på forhånd. Da vet du hva du kan forvente, og du unngår å bli lurt.

Her er Garfors og Iversens tips til hvordan du kan spare penger på å komme deg fra flyplassen til sentrum:

Seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

1. Benytt deg av kollektivtransport

Kanskje selvsagt, men: Kollektivtransport er ofte billigere enn taxi, og de fleste flyplasser har minimum ett kollektivtilbud inn til sentrum.

– Det tar gjerne litt mer tid enn taxi, men det er en kost/nytte-vurdering de reisende må ta. Er man villig til å bruke noen ekstra minutter, er det gjerne mye penger å spare, sier Iversen.

Fra Gardermoen lufthavn kan du ta både buss, flytog og vanlig tog inn til Oslo sentrum. Det vanlige toget er vesentlig rimeligere enn flytoget.

2. Flere som reiser sammen? Vurder taxi

– Jo flere man er, desto billigere blir det. Fyller man opp bilen, deles jo prisen på fire, sier Iversen.

3. Gjør deg kjent med taxiprisene

Skaff informasjon om taxiprisene i landet du reiser til. På den måten vet du hva du kan forvente å betale.

– Spør noen med lokalkunnskap, enten det er folk som sitter på samme fly som deg, personer i sosiale medier eller ansatte i flyplasskranken. Søk eventuelt etter informasjon på nettet, råder Garfors.

4. Bestill taxi utenfor flyplassen

Taxi-haier på flyplasser i utlandet gir deg sjelden gode priser, sier Garfors.

– Beveg deg bort fra flyplassens område når du bestiller taxi. Det kan være penger å spare bare på å gå over gaten eller rundt hjørnet.

5. Det kan lønne seg å forhåndsbestille taxi

Noen ganger kan det være lurt å forhåndsbestille taxi. I andre tilfeller er det rimeligst å bestille taxi i luken på flyplassen eller å praie en bil på gaten.

– Dette varierer mye fra sted til sted, påpeker Iversen.

6. Avtal fastpris med taxisjåføren

Be gjerne om en fastpris fra taxisjåføren før turen starter. Mange steder i utlandet er det dessuten vanlig å forhandle om pris. Det er lov å prøve seg, påpeker Iversen.

7. Vurder Uber eller lignende tjenester

Uber og andre lignende tjenester eksisterer i mange land. Det kan være lønnsomt å bruke disse alternativene fremfor vanlig taxi.

– Dersom Uber kan tilby deg en vesentlig lavere pris enn en vanlig taxi, kan du enten velge å gå for dette tilbudet eller bruke prisen som et middel i forhandlingene med taxisjåføren, tipser Garfors.