Reise

Skal du til Mallorca? Ta turen til Palma

Her får du Syden-stemningen i tillegg til fantastisk shopping, historie, kultur, god mat og uteliv.

1. Hvorfor nå?

Palma er Mallorcas største by, og nettopp en liten storby. Den kan blant annet by på historie, kultur, god mat og uteliv. Her er det shopping, champagne (cava) og tapas!

2. Ikke reis hit uten å vite dette:

Palma de Mallorca ligger på Mallorcas sørkyst, og er hovedstaden i den spanske, autonome regionen Balearene.

Selv om du ikke nødvendigvis pleier å gå i kirker, er det obligatorisk med et besøk i den gotiske katedralen Catedral la Seu. Katedralen tok 400 år å bygge og ble ferdig i 1601. Har du besøkt katedralen, er gamlebyen et naturlig sted å fortsette utforskningen. Stikkord: Smale gater, gamle plasser og palasser, nydelige patioer og fantastiske husfasader.

En fin kulturopplevelse kan være å glane på folk fra kaféstolen.

Festningen Castell de Bellver er verdt turen. Her får du blant annet fantastisk utsikt ned mot Palma og havnen.

Ta deg også tid til å gå rundt uten mål. Titt inn i kirkene, oppdag små gater og butikker.

NB! Det anbefales å velge et sentralt hotell i Palma.

3. Få med deg:

Blir du imidlertid lei av å gå rundt på måfå? Finn deg en liten kafé, bestill et glass sangria og glan på folk. Det er ofte den beste kulturopplevelsen.

Søker du fart og moro, bør du reise til Palma om sommeren og ta turen langs den brede strandpromenaden Passeig Maritim.

Den gotiske katedralen i Palma ruver i bybildet. Katedralen er verdt et besøk.

Vil du bade? De nærmeste strendene er Cala Mayor og Playa de Palma.

Ta gjerne veterantoget, eller lei bil, fra Palma til Sóller, og opplev fiskelandsbyen Port de Sóller. Tok du toget til, kan du reise tilbake med rutebuss. Da får du sett en del andre små landsbyer på veien.

4. Styr unna:

I gamlebyen finnes gamle tyrkiske bad fra 900-tallet. Noen mener imidlertid de tyrkiske badene kun er gamle, uinteressante ruiner.

Vanlig sommertemperatur i Palma er 25–30 grader. Husk å ta pauser, og drikk mye vann.

5. Her får du det beste skrytebildet:

Purobeach er kåret til den syvende beste baren i verden av avisen The Guardian. «Et lite stykke Miami på kysten av Mallorca». Ta skrytebildet mens du breier deg i en hvit solseng under en hvit parasoll med en kald drink i hånden. Er du sporty, kan du be noen knipse bilde av deg på sykkeltur. Har du god tid? Ta med deg sykkelen ut av byen.

I Palma bør du spise tapas.

6. Dette handler du med deg hjem:

Palma er kjent for god shopping. Her finner du alt fra «siste skrik» og eksklusive designerbutikker til små butikker som selger lærprodukter. I gaten Avinguda Jaume III finner du kjedebutikker som Mango, Zara, Massimo Dutti, El Corte Inglés og Uterqüe.

Utenfor Palma finner du fabrikkutsalg for blant annet Camper og lærvarer.

NB! Butikkene er stort sett åpne til kl. 21, men holder stengt under siestaen mellom kl. 14 og 17. Unntaket er kjedebutikkene.

7. Sulten & tørst:

Tapas, rødvin og liv finner du blant annet i Carrer d'Apuntadores. Her finner du både tapasbarer og finere restauranter. Desserten og drinken kan du gjerne ta på baren Abaco, som holder til i et gammelt herskapshus. NB! Sistnevnte besøker du på grunn av den nydelige atmosfæren, ikke prisene.

8. Hva sier det om deg at du reiser hit:

Du vil ha litt av alt. Du får «nytt påfyll» av å fotografere malingsflassende fasader, ta et glass mektig rødvin, småspise spansk skinke, dyppe tærne i saltvann og bli solbrent i hodebunnen. Kanskje er du ferdig med å reise til Syden for å ligge på stranden to uker i strekk?