Hva? Storbyhelg i Sarajevo?
Javisst, det blir garantert en ferie du ikke glemmer.
— Det er umulig å fortelle om byen min uten å nevne krigen. Samtidig er jeg opptatt av å knuse myten om at det fortsatt er urolig her, og at vi lider under ettervirkningene av krigen. Sånn er det ikke!
Vildana Deljkic (28) smiler skjevt. Da Bosnia-krigen var over i 1995, var hun åtte år. Visst husker hun krigsårene, og hun er ikke redd for å snakke om hverken konfliktene, tapene eller konsekvensene, men hun er først og fremst opptatt av å vise hvorfor hun er så inderlig glad i hjembyen Sarajevo.
— Turister som kommer blir overrasket over hvor vakker og full av liv byen er, til tross for fortiden vår. Dessuten liker de den bosniske maten, og alle sier at de ikke kan fatte hvor billig alt er, sier hun.
Vildana er nyutdannet jurist, men har ingen tro på at hun får en relevant jobb med det første. Bosnia er et av Europas fattigste land, og arbeidsledigheten blant unge er på mer enn femti prosent. Siden Vildana snakker både engelsk og spansk, jobber hun litt som tolk ved kulturarrangementer og som guide.
— Jeg prøver å tenke positivt, også når det gjelder meg selv. Jeg får muligens ikke jobb som jurist med det første, men jeg får kanskje en annen jobb.
Vildana starter rundturen med å peke ut fire religiøse bygninger.
— Sarajevo er en miks av Europas kulturer, historiske perioder, folk og religioner. Her fra elvebredden ser du både synagogen, moskeen, den katolske katedralen og den ortodokse kirken. Det viser hvordan vi alltid har levd side om side – og fortsatt gjør det.
13 gode tips til turer fra reisepanelet:
Hvor går turen i 2015? Her får du globetrotternes reisetips
Østen møter vesten
Når vi krysser elven og kommer inn i gamlebyen Stari Grad, er det som om vi har reist i tid og sted. Her ligger små butikker tett i tett, med gamle håndlagde tepper, fargerike lykter, snirklete tekanner og orientalske kopper.
— Skal det være en antikk kaffekvern, eller en hundre år gammel veggklokke? Kom inn, kom inn, sier Mensur Kolos fra døråpningen i en antikvitetsbutikk.
— Beklager at jeg mangler tenner i dag – jeg glemte dem hjemme, sier han og ler tannløst, men godt.
I den tyrkiske basaren Bascarsija har penger byttet hender helt siden den ble bygget på 1400-tallet, da byen var underlagt det osmanske riket. I gamlebyen ligger også byens største moské, og kafeene og restaurantene ligger tett i tett.
Vildana er ikke i tvil om hvor vi skal spise lunsj. Det som ved første øyekast ser ut som en enkel fotballpub, viser seg nemlig å ha byens beste cevapi, de tradisjonelle små kjøttrullene som serveres med løk og brød.
— Alle vi i Sarajevo spiser dette, så du kan ikke besøke byen uten å prøve, sier Vildana Deljkic, som selvsagt har helt rett; maten smaker vidunderlig.
Og prisen? Fem cevapiruller, løk, brød og tilhørende yoghurt for rundt 20 kroner.
Der basaren ender, endrer gatebildet seg. Bygårdene i mur ble bygget da landet var under østerriksk-ungarsk styre tidlig på 1900-tallet, og husene ser ut som de kunne stått nettopp i Wien – eller Oslo.
Etter en rusletur langs hovedgaten ender vi i finansstrøket, ved det supermoderne kjøpesenteret Sarajevo City, med internasjonale kjedebutikker og kule kafeer og restauranter. Vildana mener kontrastene er typisk for hjembyen sin.
— Selv om jeg er født og oppvokst her, finner jeg stadig nye ting og steder som overrasker meg, sier hun.
Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!
Husker snikskytterne
I år er det 20 år siden våpenhvilen ble signert, etter en nær fire år lang serbisk beleiring av Sarajevo. Den eneste veien inn og ut av byen disse årene var den rundt 800 meter lange tunnelen i bydelen Dobrinja, bygget av den bosniske hæren i 1993.
Den starter i kjelleren i en privatbolig ved flyplassen og ender ved fjellsiden på den andre siden av rullebanen. Gjennom den smale, lave tunnelen fraktet soldatene våpen, medisiner, mel og sukker og drivstoff – og folk. Rundt 4000 mennesker gikk gjennom den daglig.
I dag er tunnelen en turistattraksjon, og i det lille besøkssenteret vises autentiske tv-bilder fra både tunnelen og krigshandlingene i byen.
Til tross for at Vildana Deljkic var et lite barn den gangen, husker hun godt brød— og vannutdelingen, og hvordan hun løp hånd i hånd med moren over hovedgaten i sentrum som ble kalt «sniper alley» på grunn av alle snikskytterne.
– Men jeg har gode minner fra disse årene også. Vi hadde et sterkt samhold, både i familien og med naboene. Jeg husker da venninnen min hadde bursdag og mamma hadde fått tak i ett egg som gave. Moren til venninnen min ble så glad at hun gråt.
Krigsherjingene er fortsatt fysisk synlig i form av kulehull på mange av bygningene i Sarajevo, men Vildana er opptatt av at livet må gå videre, og at folk må se fremover.
— Vi må prøve å tilgi og forstå. Hvis du lever i fortiden, spiser det deg opp.
28-åringen er bekymret over den politiske og økonomiske situasjonen i landet, og hvordan religionen etter krigen har splittet innbyggerne. Hun har likevel ikke mistet fremtidshåpet.
— Foreldrene og besteforeldrene mine har lært meg å være mer opptatt av hvordan folk er, enn hvilken religion de har. Det synes jeg er en god leveregel.
Nordmenn blir mer og mer glade i Øst-Europa:
Er Polen det nye Danmark?
Ti tips til hva du kan gjøre i Sarajevo
1. Nyt nasjonalbiblioteket
Vakkert, vakkert, vakkert! Byen rådhus er også landets nasjonalbibliotek, bygget i spansk maurerstil. Bygningen ble totalbombet i 1992, og rundt 90 prosent av alle bøkene og dokumentene ble ødelagt. Bygget er restaurert og ble gjenåpnet i mai 2014. Inngang ca. kr 10.
2. Besøk basaren
BascarsijaOrientalsk, livlig og sosialt. Den tyrkiske basaren ble bygget på 1400-tallet, under det osmanske riket. Du kan fortsatt komme hit og handle, eventuelt for å ta en tyrkisk kaffe eller se byens største moské, bygd på 1500-tallet.
3. Opplev håpets tunnel
Den rundt 800 meter lange Tunnel of Hope var den eneste veien inn og ut av byen under krigen i 1992–1995. Ligger i bydelen Dobrinja, ved den internasjonale flyplassen. Her fraktet soldatene våpen, mat, drivstoff og folk inn og ut av byen. Det er verdt å få med seg filmen som vises i besøkssenteret. Inngang ca. 25 kroner. Les mer: Tunelspasa.ba.
4. Gå langs elvepromenaden
Fra elvebredden ser du bygninger fra byens ulike historiske perioder; den osmanske perioden med østlig innflytelse, den østerriksk-ungarske perioden med industrialisering og mer vestlig arkitektur, pluss bygg fra sosialistårene og dagens hypermoderne bygninger. Eiffelbroen, kunstakademiet (ligger i en tidligere kirke), universitetet, postkontoret, nasjonalteateret, synagogen, bymuseet og nasjonalbiblioteket er alle verdt å se.
5. Besøk Galleri 11/07/95
I år er det 20 år siden massakren i Srebrenica, der mer enn 8000 mennesker mistet livet i det FN omtaler som et folkemord. Dette er en sterk fotoutstilling.Les mer: Galerija110795.ba
6. Se hvor første verdenskrig startet
Du har sikkert hørt om skuddene i Sarajevo. De falt altså her 28. juni 1914, da den østerriksk-ungarske erkehertugen Franz Ferdinand og hans ektefelle ble myrdet, noe som igjen ledet til starten på første verdenskrig. På Museum of the assassination of Franz Ferdinand får du hele historien. Les mer: Muzejsarajeva.ba
7. Opplev flere religioner
I Sarajevo lever muslimer, jøder, ortodokse kristne og katolikker side om side, og er du i byen kan du besøke både synagogen, kirkene og moskeene. Den største moskeen og den største katedralen ligger i gamlebyen, synagogen på sørsiden av elven.
8. Besøk bob-anlegget fra OL -84
Det olympiske bobanlegget fra vinter-OL 1984 ligger i Trebevic, et fjell like utenfor Sarajevo sentrum. Anlegget er preget både av krigen og tidens tann, men du kan fortsatt gå ned hele den gamle banen.
9. Slå deg løs med shopping
Basaren Bascarsija i gamlebyen er stedet for souvenirer og antikviteter. Er du på jakt etter kjente merker, har kjøpesenteret Sarajevo City Center 80 butikker, blant annet Zara, Nike og Massimo Dutti. Senteret BBI Centar har butikker som Gant og Geox – og alt er rimeligere enn i Norge. Sistnevnte har en fin kafé på takterrassen, og egen røykfri avdeling. Sarajevocitycenter.com og Bbicentar.ba.
10. Ro ned på et tehus
Det finnes flere tehus i Sarajevo, men Cajdzinica Dzirlo må være det mest sjarmerende. Stedet er lite, men utvalget i både te og kaffe er stort, og du drikker av vakre glass og kopper. Ligger noen minutters gange fra basaren. Les mer Teahousesarajevo.info.
Tips! Via turistkontoret kan du bestille guidede turer. De arrangerer også en gratis byvandring, der du tipser guiden etterpå hvis du er fornøyd. Les mer om byen på Sarajevo-tourism.com, og sjekk ut det interaktive kartet over byen på Sarajevo360.ba.
Les mer om storbyferie: