Reise

Storbyen med de fantastiske strendene

Det er ikke uten grunn at den spanske byen er så populær.

Den marmorbelagte Plaza de Virgen er et godt utgangspunkt for utforskning av gamlebyen.
  • Trond J. Strøm
    Journalist / researcher

Valencia har mye å by på.

En livfull, vakker gamleby omkranset av en unik park, som ender opp i den arkitektonisk spektakulære kultur— og vitenskapsbyen. Flotte strender en kort trikketur unna.

Strandliv

Lonely Planet satte nylig Valencia på sin liste over «10 cities with brilliant beaches». Bystrendene i Valencia ligger en kort trikke- eller busstur fra gamlebyen.

Langs strandpromenaden ligger mange restauranter og utesteder. Strendene fortsetter både nord og sør for byen. Vi trivdes godt på stranden ved den lille landsbyen El Saler rett sør for Valencia.

Dit dro vi med en lokalbuss som gikk like ved jernbanestasjonen Estación del Norte og tyrefekterarenaen. El Saler er også et godt utgangspunkt for turer til naturparken La Albufera. Hovedattraksjonen her er det rike fuglelivet i den store lagunen.

Valencia på tilbudssiden

Pulsen er lavere og bykjernen mindre preget av turister enn i Barcelona. Samtidig er dette en storby som har langt mer å by på av kultur og byliv enn turistbyene på Solkysten lenger sør.

De gamle bymurene måtte vike for byens vekst i 1865, men noen av de gamle tårnene står fortsatt. Torres de Quart har fortsatt kanonkulehull fra da Napoleons soldater beleiret byen. Gamlebyen ligger innenfor der murene en gang lå. Den er det naturlige bysentrum for mer eller mindre flyktig besøkende.

Her ligger Plaza de la Virgen, som et godt utgangspunkt for utforskning. En stor, åpen plass omkranset av baksiden av byens ærverdige 1300-tallskatedral, ved siden av kirken til ære for byens skytshelgen, en fontene for elven Turia og uterestauranter. Der kan man forfriske seg mens man ser på folkelivet på den marmorbelagte plassen.

Den verdensberømte arkitekten Santiago Calatrava har fått boltre seg i Valencia. Den spektakulære attraksjonen er et landemerke og en av Spanias best besøkte attraksjoner. Foran på bildet L'Hemisfèric – en IMAX 3D-kino, bak Palau de les Arts Reina Sofía, opera- og konserthuset.

Fra Plaza de la Virgen og katedralen er det bare å begi seg ut på oppdagelsesreise i labyrintaktige, smale gater. Du går blant bygninger som gjennom arkitekturen gjenspeiler den historiske utviklingen i byen gjennom århundrene.

Mat, ja!

Man trenger ikke å gå langt for å finne et sted å spise. Men for et måltid er det er lurt å bevege seg bort fra Plaza de Virgen og Plaza de la Reina på sørsiden av katedralen og gå litt inn i sidegatene.

Da er både servicen og kjøkkenet bedre. Et sted du kan droppe innom og innta tapas er som regel innenfor synsvidde.

Det er også et godt utvalg av internasjonale restauranter som bør tilfredsstille de fleste ganer. Vi var flere ganger innom La Pappardella like ved katedralen og Al Pomodoro i en sidegate rett øst fra Plaza de la Reina. To populære, moderne italienske restauranter med spansk vri – særlig i de ordspillhumoristiske veggdekorasjonene.

Bohemliv

Vestover fra Plaza de la Virgen går Calle Caballeros, en travel gate på kveldstid med restauranter og barer. Nordover fra denne gaten kommer man inn i Barrio del Carmen.

Mercado Central skal være Europas største matmarked. Det er nærmere ett tusen utsalg i den enorme hallen.

En kompakt bydel som var forslitt for noen tiår siden, men som nå blomstrer som et slags bohemsenter. Det er tett mellom utestedene i de trange gatene. Nattelivet er hektisk i El Carme, som området kalles lokalt.

Beliggende sør for Barcelona og nord for Alicante er Valencia Spanias tredje største by. I perioder har byen vært blant landets viktigste og mest blomstrende. Også bokstavelig talt.

Huerta de Valencia – «Valencias hage» – kalles det frodige området rundt byen. Irrigasjonssystemet har gitt grunnlaget for et av de mest fruktbare landbruksområder i Spania. Vanningssystemet ble bygget ut av romerne som grunnla byen for over 2000 år siden – og senere videreutviklet av maurerne. Ris og appelsiner er de viktigste landbruksproduktene.

Paellaens hjemby

Rismarkene er grunnlaget for at en av de typisk spanske matrettene har opphavet sitt her. De store paella-grytene er alltid fylt med ris. Og ofte med «havets frukter» – fisk, skalldyr og blekksprut nylig fanget i Middelhavet rett utenfor byen. Eventuelt med kylling— og kaninkjøtt.

Paellaen inntas gjerne til lunsj. Både på restaurantene langs strandpromenaden og på strandrestaurantene utenfor byen.

Valencia kan også by på et av Europas største matmarkeder. Mercado Central ligger litt vest for Plaza del Ayuntamiento, rådhusplassen som er byens mest sentrale plass i dag. Den flotte mathallen har nærmere 1000 utsalg. Utvalget er enormt.

L'Oceanogràfic i Kunnskaps- og vitenskapsbyen er Europas største akvarium. Mye foregår under bakken. Her fra en 70 meter lang tunnel som er en vandring gjennom det maritime livet i Atlanterhavet fra temperert til tropisk klima.

En del varer kan virke fremmed for norske turister. Særlig de yngre. Våre barn sto og studerte noe som tydeligvis var dyreinnvoller hos en slakter og diskuterte seg imellom hva det kunne være. – Det er kuhjerte, kom det plutselig på klingende svensk fra mannen bak disken, som moret seg stort over diskusjonen.

Like ved mathallen ligger det gamle silkebørsen fra Valencias gullalder på 1500-tallet, Lonja de la Seda. Et særs godt bevart eksempel på gotisk arkitektur.

Ni kilometer lang park

Romerne grunnla Valencia på en øy i elven Turia. Etter en voldsom flom i 1957, med store materielle skader og mange døde, ble elven ført utenom bykjernen.

I dag er det gamle elveleiet en ni kilometer lang park. Nedsenket fra bylivet er dette en oase som benyttes flittig. Her trenes det, det er lekeplasser og kultursentre.

I den østlige enden av Turia-parken troner Ciudad de las Artes y Ciencias – Kultur— og vitenskapsbyen. Utvilsomt Valencias fremste turistattraksjon. Arkitekten Santiago Calatrava har virkelig fått boltre seg i futuristisk arkitektur på et 350 000 kvadratmeter stort område i hjembyen.

Byggene består av et operahus, en IMAX 3D-kino, et teknisk museum, en botanisk hage og Europas største akvarium. Attraksjonene er vel verd et besøk, men mange vil ha glede av bare å vandre rundt på området og la seg overvelde av dimensjoner og former.

I området ved jernbanestasjonen er det gode muligheter for shopping.

Les mer om

  1. Spania
  2. Reise
  3. Ferie