Er du en av 800.000 som må fornye dette kortet?

Har du sjekket det europeiske helsekortet ditt? Det er godt mulig det må fornyes.

NYTT KORT? Europeisk helsetrygdkort har tre års gyldighet. I sommer må 800.000 nordmenn fornye det, ifølge Helfo.

800.000 nordmenn bestilte europeisk helsetrygdkortet i 2013. Det har tre års virketid, så sjansen er stor for at du er en av dem som må fornye det i år, opplyser Helfo i en pressemelding.

Kortet brukes på reise i EØS-land og Sveits, og gir det rett til behandling hos offentlig lege eller på offentlig sykehus på lik linje med landets statsborgere.

Reiser du uten kortet eller det er gått ut på dato, kan du risikere at utgiftene til nødvendig legehjelp ikke blir dekket.

Må betale egenandelen

Europeisk helsetrygdekort ble lansert i 2004, og erstattet det tidligere skjemaet E111 ved reiser innenfor Europa.

— Det kan være fornuftig å anskaffe seg europeisk helsetrygdekort. Det gir behandling på offentlige sykehus i EØS-land på samme måte som det gjør for landets egne innbyggere. Man må være klar over at om det er helsekø, så vil man havne i den. Det er viktig å være klar over at man må betale de samme egenandelene som landets innbyggere, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring og If.

Eventuelle faste legesjekker og INR-kontroller som ikke er dekket av en reiseforsikring, vil være dekket hos offentlig helsevesen ved fremvisning av Europeisk helsetrygdekort.

KUN EØS-LAND: Europeisk helsetrygdkort kan brukes i EØS-land og Sveits, men ikke i Tyrkia og den tyrkiske delen av Kyrpos.

Påkrevd i Tyskland, gjelder ikke i TyrkiaI noen land, for eksempel Tyskland, kreves det at nordmenn har med seg helsetrygdekortet. Men skulle du har glemt det, kan det løse seg.

— Men dersom våre kunder ikke har dette med seg, innhenter vi det fra Helfo, sier Vennesland.

Men kortet gjelder ikke i Tyrkia eller i den tyrkiske delen av Kypros, da de ikke er EØS-land.

Erstatter ikke reiseforsikringen

Helfo anbefaler at du har reiseforsikring i tillegg, da helsetrygdekortet ikke er en erstatning for reiseforsikring.

— Vi anbefaler alle å også ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortetikke dekker hjemtransport, fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicetjenester.

Henrik (19) ble en del av storskadeerstatningen:

GRATIS: Fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicetjenester anbefaler alle å få seg et helsetrygdkort – det er gratis og kan bestilles på nett eller telefon.

Kortet dekker heller ikke tilkalling av familiemedlemmer. En reiseforsikring gir også mulighet til å velge privat fremfor offentlige sykehus.— Med en reiseforsikring har man rett til privat sykehusbehandling utenfor Norden. På flere steder er private tilbud det beste, men ved svært alvorlige sykdoms- eller skadetilfeller kan det være en høyere medisinsk standard på offentlige sykehus, for eksempel dersom det er et universitetssykehus på stedet, sier Vennesland.

Johan måtte ut med 26.000 kroner for en enkel ørebetennelse:

Dekker hele familien

Du kan bestille europeisk helsetrygdkortet til hele husstanden registrert på samme adresse på helsenorge.no eller pr. telefon. Alle i familien må ha et gyldig kort.

— For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. Kortet er gratis og gjelder i tre år. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort, sier Abrahamsen i Helfo.

Les mer om forbrukerrettigheter på reisen:

Strandet i USA – fikk ingen hjelp av flyselskap eller reisebyrå

Sydenturen endte på sykehuset for Nicoline (10 mnd)

Dette risikerer du ved å bo uspesifisert

Se vår store test: Her er de beste og verste reiseforsikringene

Slik klager du på feriereisen

To av ti vet ikke om de er forsikret på reisen