Dette er verdens verste flyplasser

Fire av dem ligger i Europa.

GRESKE: Tre greske flyplasser og en britisk er med på listen over verdens verste flyplasser, kåret av sleepinginairtports.com.

Nordmenns favorittreisemål slaktes i ny flyplassliste – de tre greske flyplassene Santorini, Chania og Heraklion står på topp-ti-listen over de verste flyplassene i verden.

Nok en gang har brukerne av nettstedet sleepinginairports.com stemt over de beste og de verste flyplassene i verden.

Årets liste er stemt frem av nesten 28.000 brukere og gir strykkarakter til særlig de greske flyplassene, samt en del flyplasser i utviklingsland. Kriteriene er basert på komfort, bekvemmelighet, renhet og kundeservice.

Særlig er det forsinkelser i forbindelse med lite komfort som trekker ned for de tre flyplassene i Hellas.

— En av de vanligste klagene med de verste flyplassene i Europa var sannsynligvis utilstrekkelig sitteplasser ved gatene. Det var en rekke klager om at gatene er så overfylte at folk måtte stå eller sitte på gulvet mens de ventet på sine flyreiser. Forsinkelser opp i det hele forsterker ubehaget, sier presseansvarlig Donna McSherry for sleepinginairports.com.

Topp ti verste flyplasser

  • Jeddah King Abdulaziz International Airport, Saudi-Arabia.
  • Juba International Airport, Sør-Sudan.
  • Port Harcourt International Airport, Nigeria.
  • Tasjkent International Airport, Usbekistan.
  • Santorini National Airport, Santorini, Hellas.
  • Chania International Airport, Kreta, Hellas.
  • Heraklion International Airport, Kreta, Hellas.
  • Caracas Simón Bolívar International Airport, Venezuela.
  • London Luton Airport, England.
  • Katmandu Tribhuvan International Airport, Nepal.

Kilde: Listen er gjengitt med tillatelse av sleepinginairports.com.

MASETE MILJØ: Caracas Simón Bolívar International Airport i Venezuela blir beskrevet som kaotisk, varm og med altfor få sitteplasser. Toalettene er heller ikke rene, og ofte uten toalettpapir, ifølge sleepinginairports oversikt over de verste flyplassene i verden.

— Luton er verstingGlobetrotter og redaktør for reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, har sett sin del av flyplasser i årenes løp.

Han mener det hovedsakelig er tre ting som avgjør hvor vellykket en flyplass er:

— Sanitære forhold, mat og om hvor lenge du skal stå i kø.

Han har tatt en titt på listen og er helt enig i de fire som er kanskje er mest kjent for nordmenn flest.

— Luton har jeg hatet i 40 år – virkelig hatet! Det kommer fra den tiden da jeg var guide i London og noen av flyene fra Norge landet på Luton. Den ligger langt fra sentrum og er en dårlig organisert flyplass. Det er jo lenge siden, og jeg har bare vært der en gang senere, for et par år siden, men da fikk jeg også et svært dårlig inntrykk av flyplassen, sier Baardseth.

Her kan du sammenligne listen med fjorårets:

LUTON ER VERST: Reiseredaktør og globetrotter Helge Baardseth er ikke imponert over Luton Airport i London.

— Mange av flyplassene som er vurdert har ingen interesse for nordmenn. Jeddah er det svært få som reiser til, det samme gjelder Juba og Port Harcourt. Rangering blir aldri helt rettferdig. Hadde du spurt passasjerene som sto flere timer i passkontrollen på Gardermoen – da det var på det verste i sommer – om hvor de ville rangert Oslos hovedflyplass, så var det nok flere som ville sagt: et sted mellom Juba og Port Harcourt, legger han til.Men flyplassen på tiende plass overrasker Baardseth:

— Katmandu, derimot, er det endel nordmenn som reiser til. Jeg må si at jeg personligikke ville gitt den flyplassen så dårlig vurdering, det er seks år siden jeg var der sist. Men toleransegrensen i et utviklingsland er for meg ganske høy.

Dette irriterer vi oss over:

HELLAS PÅ VERSTINGLISTEN: Turister utenfor terminalbygget på flyplassen på den greske øya Santorini – flyplassen har kommet på en femte plass over de ti verste flyplassene i 2016.

Dårlig infrastruktur i HellasHan er helt enig i at både Chania, Herakilon og Santorini er dårlige.

— Det er mange som ankommer disse flyplassene og, sikkert delvis på grunn av den greske økonomien, har det ikke vært foretatt noen utbygging som monner med tanke på antall passasjerer. Resultatet er dermed lang ventetid nesten overalt. Det kan jeg skrive under på. Og toalettene? Fy for skam.

Det er særlig i høysesong det er verst, mener Baardseth.

— Av og til fungerer det selvsagt ting bra også her, men kommer det fire fly samtidig – eller mange fly har avgang på samme tid, er infrastrukturen for dårlig. Det gjelder nettopp sanitære forhold, mat og om hvor lenge du skal stå i kø.

Vi tipper du har vært på en av disse:

Mottar noen klager i høysesong

Reiseselskapet Apollo er Hellas-spesialister og sier de kjenner til problemene ved de greske flyplassene.

— Jeg kjenner til alle flyplassene og vi er kjent med at det i visse perioder, som på populære flydager i høysesongen på sommeren, er noen utfordringer grunnet det høye trykket av reisende, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

Hun understreker at det generelt er lite klager, men at de får noen tilbakemeldinger hvert år.

— Disse går oftest ut på køer og varme, og vi har selvfølgelig full forståelse for at dette kan skape frustrasjon.

Hellas er en

og årlig reiser rundt 300.000 på ferie dit.

— Hele syv av ti av våre gjester velger Hellas. Så vi er ikke bekymret – det skal nok mye mer til for at vi slutter å elske Hellas enn det. Men selvfølgelig håper vi jo at flyplassene nå tar til seg kritikken, vi vil jo at våre reisende skal ha en best mulig opplevelse i ferien – også på flyplassen, sier Rivera.

Denne listen er kul å brife med:

Er du interessert i luftfart? Sjekk disse sakene: