Hjemmekamp på bortebane

Drømmer du om å oppleve Barça hjemme i Spania, høre «You'll never walk alone» på Anfield, eller se Arsenal slå erkerivalen på engelsk jord? Lett match!

KAMPBILLETTER: Liverpool FC spiller på Anfield Stadium–The Kop–i Liverpool. Du kan skaffe kampbilletter gjennom supporterklubben, eller kjøpe en pakketur, bestående av billett og hotell, hos et reisebyrå.
  • Riks

— Meld deg inn i en supporterklubb - det er det enkleste, rimeligste og tryggeste, tipser Trond Fuhre, leder i Supporterunionen for Britisk fotball.

— Billetter til toppkamper er nemlig nesten umulig å få tak i på egen hånd. De fleste norske supporterklubber har imidlertid gode avtaler med sine engelske moderklubber, og formidler dermed offisielle kampbilletter nærmest til kostpris, forklarer han entusiastisk.

Gjennom supporterklubbene koster billetter til Premier League-kamper fra 500-600 kroner stykket, mens billetter til kamper i lavere divisjoner går for 200–400 hundre kroner. Årsmedlemskap i en middels eller stor supporterklubb koster i tillegg 250-350 kroner, men skal vi tro Trond Fuhre er det verdt hver krone:

— Gjennom supporterklubben handler du billetter trygt - du slipper å bli stående utenfor stadion med en falsk billett, for eksempel. Dessuten får du i tillegg tips og råd og jevnlig klubbinformasjon. Og du kan treffe likesinnede.

Home is where the heart is

Mange nordmenn reiser på fotballtur for å se sine europeiske favorittlag, og det er de engelske klubbene som er mest populære. Det finnes hele 47 engelske supporterklubber i Norge, og over 80.000 nordmenn ser kamp i England årlig.

— Det er noe helt spesielt med å være på kamp i England, bedyrer Trond Fuhre, som selv har hjertet i blåtrøyede Birmingham City FC. Å stå på hjemmetribunen og synge med - eller grine for den saks skyld. Å bli kjent med andre supportere og oppleve livet rundt. Den enestående stemningen, gateselgerne og pubkulturen. Det er et eget fotballrike!

UTVALG: Det finnes hele 47 norske supporterklubber for engelsk fotball. Gjennom dem kan du skaffe fotballbilletter til mange hjemmekamper.

«The Blues»-supporter Trond Fuhre reiser ofte på fotballkamp i England, og han liker å ordne alt selv:

— Jeg kjøper billetter gjennom klubben og bestiller flyreise og et rimelig rom på Bed & Breakfast selv. Om jeg planlegger i god tid før avreise, får jeg en langhelg for 4.000-5.000 kroner, og da er fly, hotell, kampbillett, mat og drikke samt litt shopping inkludert. Men om du vil kjøpe en ferdig pakketur, finnes det flere seriøse reiseoperatører som tilbyr dette, tipser han.

Pakketur

Om du ikke vil ordne fotballhelgen på egen hånd, kan du få hjelp av mange proffer. Ving er «Official Travel Partner» til flere engelske topplag, og reisebyrået tilbyr pakker bestående av hotell og billetter til lagenes hjemmekamper.

Til Liverpools kamper har vi for eksempel et omfattende pakketilbud; fra de enkleste pakkene bestående av kun hotell og kampbilletter, til fellesturer med flyreise, all transport, hotell, kampbilletter og egne reiseledere fra supporterklubben og Ving, opplyser selskapets fotballturansvarlig, Svein Erik Bjørheim, og tilføyer:

HJEMME: Over 80.000 nordmenn reiser bort for å se hjemmekamp i England hvert år.

— Disse turene er veldig populære. Her kan man nemlig legge til omvisningstur på Anfield Stadium, og på flere kamper arrangerer vi dessuten lunsj hvor det kommer gamle storspillere og forteller om tida da de spilte. Alle som reiser med Ving til Liverpool må imidlertid være medlemmer i lagets supporterklubb.

Medlemskapet kommer i tillegg til pakkeprisen, og de rimeligste pakkene - kun kampbillett og hotellrom, koster fra cirka 1700 kroner. De mer omfattende fellesturene som inkluderer flyturen, koster rundt 6000 kroner.

Litt ekstra

KULTUR: Legger du fotballturen til London, kan du for eksempel se Arsenal hjemme på Emirates Stadium. Reisen kan dessuten kombineres med sightseeing, shopping, mat og drikke.

Reiser du på fotballtur gjennom den norske sportsreisearrangøren Steve Perryman, kan du se europeisk fotball uten å tegne medlemskap i noen klubb. Byrået tilbyr mange typer pakker, og det meste er garantert og klart på forhånd.

Bestiller du en pakketur, er det forutsigbart hva du får. Billettene kommer i posten før du drar, og skulle det oppstå et problem underveis, kan du ringe vakttelefonen vår og snakke med noen som hjelper deg — på norsk, sier reisekonsulent Bård Thoresen. De fleste av Steve Perrymans kunder vil til England, men byrået tilbyr også fotballpakker til både Italia, Spania og Tyskland. En standardpakke består av kampbillett og to netter på hotell, og prisene ligger på 3000–5000 kroner.

— Vi har gode tribuneplasseringer og tilbyr stort sett bare firestjerners hoteller. Dessuten er mange av billettene såkalte «hospitality»-billetter. Det vil si at de inkluderer tilgang til lounge eller programmer, mat og drikke eller lignende, sier Thorsen.

— Det er mange som vil ha litt ekstra når de først tar turen, og vi garanterer at de får en fint opplegg. Vi kan faktisk garantere det meste - bare ikke været og kampresultatet.

BALLON d'OR: Årets Gullballen-vinner, Cristiano Ronaldo, briljerer på Real Madrids hjemmebane Estadio Santiago Bernabéu. Flere norske reisebyråer tilbyr fotballturer til Spania.