Reise

Dette kan du gjøre på den glamorøse, franske rivieraen

Bli med på ferie-galoppen!

STRANDEN: Camarguehestene kalles også havets hvite hester. En dagsutflukt er på seks timer, og denne inkluderte ridning på stranden.
  • Camilla Flaatten

Rett ved den glamorøse, franske rivieraen, finnes et eget hesteland. Camargue er en sjelden blanding av hestemøkk og kyss på kinnet. Hardt og mykt, karrig og varmt.

— Camargue, sier engelske Brenda Gatti, - er som en magnet. Det trekker noen til seg, og støter andre fra seg. Man elsker det, eller hater det. Selv kom jeg hit for mer enn 40 år siden og har ennå ikke funnet veien hjem.

Klimamessig er Camargue et tøft område. Mistralvind og mygg, hete somre og kalde vintre. Men Brenda Gatti er stadig her, med sine mange hester og andre dyr. Og ikke minst har hun en strøm av ryttere å ta seg av. Tyskere, belgiere og engelskmenn er den vanligste turistmiksen. Tidligere var fiske og avl av svarte okser det folk livnærte seg av her. Nå er turismen blitt stadig viktigere.

Slakke tøyler

Vi er en broket forsamling som saler på og stiger opp på hestene.

Julie og Nicolas har kommet ned fra Versailles for fjerde gang.

PAUSE: Tilfeldig beskyttelse for den salte vinden, fra venstre journalisten, Nicolas, Julie, Francine og Stephanie.

Sveitsiske Francine skal snart avslutte en ukes ridning med å gå fra Marseilles til den sveitsiske grensen. I tillegg er det oss; en nordmann og en svenske, og to guider.

Å ri i Camargue er noe helt annet enn ridehusenes dressur og volter, her gjelder hestenes naturlige gangarter. Ingen stramme tøyler, de holdes for det meste slakke i én hånd.

Den andre skal være fri, akkurat som i Texas og på Pampas, for å kunne drive buskapen fremover. Hesten styres med bakens tyngde og ved å legge tøylene til den siden du vil hesten skal gå.

Og med stemmen. Allez. Arrêt. Galop. Gå. Stans. Galopp.

SLAKKE TØYLER: I Camargue er hesten er arbeidskamerat. Her er det ingen stramme tøyler.

Pass for oksene!

Vi rir gjennom et landskap som raskt skifter karakter. Havet nærmer seg og eng og åker skal snart byttes ut med lyng og saltmarker. En duft av rosmarin stiger opp fra stien.

— Se, sier Julie og peker mot en bøling svarte okser som beiter like ved.

— De brukes for å holde landskapet åpent og for å holde tradisjonen ved like. Ja, og så til en og annen tyrefektning på fransk vis da. Der dreper man ikke oksen, det går mest ut på å vise mot. Legg merke til hornene som står rett opp, det er typisk for Camargues okser.

Skiltet på grinden sier «Attention taurau», pass opp for oksene. Kanskje burde det på samme måte advares mot myggen som er betydelig mer aggressiv. Her angriper de i flokk, velfødde og utholdende.

Vi er kommet til et område som en gang ble kjøpt som en gave til barna i Saintes-Maries-de-la-Mer, den viktigste byen i Camargue. Hele sommeren er det en vakt som sjekker at de som kommer til denne flotte stranden hører hjemme i byen. Ingen andre har tilgang. Men siden stallene i området også har det spesielle passet, får vi ri langs sjøen her.

V-FORM: I en «abrivade» former ryttere og hesten en V rundt oksene for å drive dem fremover.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Konkurranse

Så er det på tide å la rygg og bakende få hvile. Nå skal andre arbeide. Det er tid for nærkamp.

Les guardiens, Camargues egne cowboys, skal konkurrere gård mot gård. Brenda Gatti peker på et lite skilt med teksten «ferrade». Skiltet gjør lite av seg, dette arrangementet er for lokalkjente.

Camargue er hesteland. Mange har møtt opp for å se ryttere fra ulike gårder, manades, konkurrere i kunsten å fange og drive inn oksekalver.

Lyden fra kalvebjeller blander seg med lyden av knirkende lær, latter og skjemt. Sjargongen er tøff.

— Du har ikke giftet deg ennå? Nei, det er vel ingen som orker å se trynet ditt ved frokostbordet! ropes det.

BRENDA: Engelske Brenda Gatti kom till Camargue for over 40 år siden og ble værende.

De fleste deltagerne er menn. De er kledd i det som i første omgang ser ut til å være et langt, svart skjørt, men som viser seg å være ridebukser når de sitter i salen.

Rytterne presser sine svarte hatter hardt ned på hodet og galopperer inn på rad. Hver har en «trident» litt nonchalant over skulderen. Det er en stav som etter hvert skal felle og gjøre kalven klar for å bli brennmerket. Tau er surret fast på salen. Noen stiller seg på plass utenfor grinden, andre rir inn for å drive frem oksen.

Der kommer den. Rytterne stenger oksen raskt inne fra begge sider, og feller den med et kjapt støt. En gruppe halvvoksne guttunger griper oksekalven der de får tak, et bein her, en hale der.

Neste gruppe har uflaks. Kalven bryter seg gjennom hestesperringen, presser seg raskt under gjerdet og forsvinner bortover markene. Frihet!

HVITE: Camargue-hestene kalles også «havets hvite hester».

Camargue

Camargue er en nasjonalpark i sørvestre del av Provence. Den er en av Europas viktigste våtmarksområder med saltmarker, beitemark, laguner og et intenst fugleliv. Å ri er en fantastisk måte å nærme seg naturen her på.

Reise: Det fins flere flyplasser i nærheten. Montpellier og Nimes ligger nærmest, men det går også an å reise til Marseille.

Fra flyplassen: Det går offentlig transport fra flyplassene til den største byen Saintes-Maries-dela-Mer, men det kan være ganske tungvint og innebære flere bytter. Noen rideanlegg tilbyr å hente gjestene på flyplassen. Men den enkleste og raskeste måten å ta seg frem på er å leie bil på flyplassen. Det koster rundt 60 euro pr. dag, lavere pris ved ukesleie.

Leie hest: Å leie hest og ri ut i gruppe koster rundt 20 euro pr. time, 80–100 euro for en heldagstur. Dyrere for den som vil ri alene sammen med en guide. Det er stort sett mulig å ri hele året. Vår og høst er best for den som vil unngå sommerheten. Alle, til og med nybegynnere, kan trygt sette seg på hestene, men det er en fordel om formen er noenlunde god, velger du en heldagstur sitter du i salen opptil seks timer.

Det finnes rundt 30 gårder som leier ut hester, se listen på www.saintesmaries.com/en/ søk på Camargue/Trips on horseback.

Mange rideanlegg ordner overnatting.

PUST I BAKKEN: Francine og hennes hest tar en kombinert mat- og hvilepause.

Vil du ikke ri?

Saintes-Maries-de-la-Mer er Camargues viktigste by. Her er det mange skalldyrrestauranter og butikker. Her ligger også en arena for tyrefekting med områdets berømte, svarte okser. I kirken fra 800-tallet er den svarte Madonna hovedattraksjonen.

Den som er interessert i fugler kan med fordel pakke ned kikkerten. Her finnes også en stor ornitologisk park, Parc Ornithologique de Pont-de-Gau.

Bli med på jeepsafari. Flere å velge mellom i Saintes-Maries-de-la-Mer: heldags— og halvdags. Det er også mulig å leie sykkel eller scooter.

Musée Camarguias ligger ved D570 nord i parken, Mas du Pont de Rousty. Her finnes en geologisk og historisk utstilling.

Ikke glem myggmiddel og solkrem!

Les mer: www.camargue.fr og www.saintesmaries.com

Havets hvite hester

Camargue-hestene kalles også «havets hvite hester». De får sin karakteristiske hvitgrå farge først som voksne, som føll er de mørke. Det er en liten hest med mankehøyde på 135–145 cm.

Hestene lever i Camargues saltmarker og de tøffe livsvilkårene skaper en robust hest. Når hesten er ett år gammel fanges den inn og merkes. Hver oppdretter har sitt eget merke. Ved treårsalderen ris hesten inn og brukes siden i arbeidet med de svarte oksene, eller som ridehester for gjester.

Les også:

Skal det være en sibirsk tiger til 200.000?

Eksperter: Ikke betal med norske kroner i utlandet

Flyr rundt i Europa på jakt etter bonuspoeng

Les mer om

  1. Reise
  2. Provence