12 fine fjellturer i høst

En aktiv høstferie trenger hverken koste mye eller være ekstrem. Her får du gode turtips.

TROLLHEIMEN: Utsikten fra Gjevilvasshytta mot Gjevilvatnet. Det er massevis av rundturer å velge blant i Trollheimen.

Høsten maler i disse dager skogen i flotte farger. Det er tid for tur.

– Både i lavlandet, i marka og på fjellet har man mange valg hvis man ønsker en ferie uten å tømme familiens sparekasse. På den måten får man opplevelser ute som vil glede både store og små, samtidig som man få nyte den vakre sesongen som høsten er, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Det trenger heller ikke være de lengste turene for at barna skal få en følelse av at de har hatt en flott naturopplevelse, mener han.

UT PÅ TUR: Høstferien er like om hjørnet og det betyr en ukes fri hjemme. Norsk Friluftsliv oppfordrer til å ta turen ut i nærområdet med barna eller reise på fjelltur.

– Man kan også ha gode opplevelser sammen ved å sove hjemme, men dra på tur på dagtid. Hva med å ta «skal vi spise ute i dag» bokstavelig? Litt godt på termosen, noe snadder i sekken, og litt sjokolade og rosiner i lommen, gjør turen god for de fleste barn. Og husk: det er ikke lengden på turen som avgjør, men at man har det hyggelig sammen.

LAG MAT UTE: Lag kaffe eller kakao ute – ta med pølser og nyt maten i det fri.

Her følger 12 forslag til turer du kan ta i høst - over hele landet. Tipsene er hentet fra DNT, Statskog og Norsk Friluftsliv, samt fra vårt arkiv:

STØLSHEIMEN: Utenfor Bergen ligger det flotte turområdet Stølsheimen. En fin tur for barnefamilier er å gå inn til Selhamar-hytta ved Selhamarvatn, tipser DNT.

1. Stølsheimen

Rute: Bjergane - Selhamar - Åsedalen - Bjergane

Turen: Hvis du vil oppleve høstfjellet på sitt beste er Trekanten i Stølsheimen et godt alternativ. Turen inn til Selhamar turisthytte er i lettgått terreng. Det anbefales å ta med fiskestang på turen. Dagen etter går dere videre til Åsedalen og så tilbake til Bjergane. Fin helgetur for hele familien!

Antall dager: 3.

Adkomst: Fra Vikafjellet inn på anleggsvei til Bjergane.


BØRGEFJELL: Rast ved Guevtelsjaevrie Legdevann i Børgefjell nasjonalpark. Området på grensen mellom Nord- og Sør-Norge har høye tinder, vakre fossefall og et enormt viddelandskap.

2. Børgefjell nasjonalpark

Rute: Tiplingelvastia

Turen: Følg Tiplingelva og stien over Susenfjellenden mot Vestre Tiplingen for enten å slå leir eller returnere på «Tiplingstia» til Oksvollen i Harrvassdalen. Det er mulig å leie Tiplingen skogstue. Skal du fiske, må du huske fiskekort.

Antall dager: 3–7.

Adkomst: Ankomst til nasjonalparken ligger ved vestenden av Austre Tiplingen hvor gåturen starter. Parkering ved Oksvollen. Fra Storvolden går det sti oppover langs elven.


TOPPTURER OG ENKLE TURER: Rondvassbu og Rondvatnet er tilgjengelige turmål i Rondane. .

3. Rondane

Rute: Rondvassbu - Bjørnhollia - Rondvassbu.

Turen: Rondvassbu er en tilgjengelig hytte, med fin grusvei fra parkeringsplassen på Spranget. Herfra kan du gå toppturer eller videre til andre hytter i Rondane. Dag to går til Bjørnhollia gjennom Illmanndalen. Det finnes flere 2000-topper i området også – så her er det massevis av turmuligheter.

Antall dager: 3.

Adkomst: Med bil, buss eller tog til Otta. Videre til parkering eller lokal buss til Spranget.


TOPPTUR: Høsten er vakker på Blefjell.

4. Blefjell

Rute: Nordstul - Sigridsbu - Store Ble - Nordstul

Turen: Denne turen egner seg både som dagstur eller helgetur. Det tar et par timer til fots i skogen og opp til snaufjellet hvor Sigridsbu ligger ved et vann. Ta turen opp på Store Ble (1342 moh.) for litt ekstra god 360 gradersutsikt.

Antall dager: 1–3.

Adkomst: Kjør mot Bolkesjo, følg skilting til Store Ble og kjør opp til parkeringen nedenfor Nordstulvatnet.


HAUKELI: Midt mellom øst og vest ligger Haukeli – et godt utgangspunkt til Hardangervidda nasjonalpark. Gå fra hytte til hytte eller ha Haukeliseter som utgangspunkt for fine dagsturer i fjellheimen.

5. Haukeliseter

Rute: Ulike dagsturer rundt seteren.

Turen: Haukeli ligger midt mellom øst og vest – 1000 meter over havet. Ha fjellstuen som base og du gå langt innover i Hardangervidda nasjonalpark. Fra seteren går det alt fra tøffe toppturer til barnevennlige alternativer. I høstferieukene arrangeres det aktiviteter og tilbud for alle aldre og nivåer: Fotturer, leie av kajakk eller kano og nyte badestamp og badstue med panoramautsikt.

Antall dager: 3–7.

Adkomst: Bilvei helt frem til Haukeliseter. Haukeliekspressen stopper også her.


SYLAN: Ut på tur i fjellet ved Ramsjøen i Tydalen.

6. Sylan

Rute: Bjørneggen - Schulzhytta - Ramsjøhytta - Storerikvollen

Turen: En klassisk hytte-til-hyttetur mellom de to hyttene i Sylan som ifølge Turistforeningen har områdets aller beste beliggenheten: Ramsjøytta og Storerikvollen. Selv om dagsetappen siste dag regnes som en 8-timers tur, kan turen passe for barn fra cirka 10 år.

Antall dager: 3 dager.

Adkomst: Kjør bil helt inn eller ta buss til Meråker og få skyss eller drosje inn til Bjørneggen.


SULDALSHEIENE: Stranddalen turisthytte ligger i Suldalsheiene.

7. Suldalsheiene

Rute: Sandsa - Stranddalen - Sandsa

Turen: Suldalsheiene er full av vakre stølsområder og frodige høyfjellsterreng. DNT-hytta Stranddalen ligger i dette området og er en fin helgetur for familier med litt større barn. For familier med mindre barn anbefales det heller å bo på Sandsa og utforske terrenget rundt hytta.

Antall dager: 3.

Adkomst: Ferge til Tau og ferge Hjelmeland-Nesvik. Ta av ved skilt til Gullingen. Ved Gullingen turistsenter følges anleggsvei inn til Sandsaosen (til Blåsjø).


TA MED TELT ELLER HENGEKØYE: Hvis været tillater det, ta med hengekøye på turen. Da kan du sove under åpne himmel. Men husk varme klær, god sovepose og liggeunderlag, oppfordrer Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

8. Langsua

Rute: Liomseter - Storkvelvbu - Haldorbu - Liomseter

Turen: DNT anbefaler dette som en super første hytte-til-hytte-tur. Turen går i småkupert seterterreng som er mer lettgått enn andre fjellområder, og det er forholdsvis kort avstand mellom hyttene. Passer best for litt større barn, med mindre barn anbefales heller dagsturer fra betjente Liomseter.

Antall dager: 3–4.

Adkomst: Bilvei helt frem til Liomseter.


VILLMARK: I Femundsmarka hvor man kan støte på moskus, bjørn og ulv.

9. Femundsmarka

Rute: Svukuriset - Røvollen - Ljøsnåvollen - Langen

Turen: Skal du gå fra hytte til hytte, så passer denne turen for familier med litt større barn. Villmarksterrenget er variert – og det er mulig å se masse spennende dyreliv. Kanotur på Femunden er også veldig fint.

Har du mindre barn, så er et alternativ å bo på den betjente hytta Svukuriset og ta kortere turer.

Antall dager: 3–5.

Adkomst: Bil eller buss til Elgå, og gå til Svukuriset, ca. 3 timer.


SETESDALSHEIENE: Et barnevennlig og fint turområde på høsten.

10. Setesdalsheiene

Rute: Sandvikvatnet - Håhelleren - Øyuvsbu

Turen: Dette er en barnevennlig fjelltur passende for hele familien. Det er mulig å ta korte dagsetapper mellom flere hytter. Vidder, fjellvann og sandstrender passeres underveis.

Antall dager: 3

Adkomst: Det kan være en fordel å ha to biler. Parker den ene ved start (Sandvikvatnet) og den andre ved slutt (veien ut fra Øyuvsbu). Har man en bil, kan man fint gå frem og tilbake, men det kan bli litt langt for de aller minste føttene.


TRE HYTTER: Gjevilvasshytta ligger på 710 m.o.h. ved Gjevilvatnet, og er et populært utgangspunkt for rundt vannet til Vassendsetra og Bårdsgarden eller for en lenger tur til Trollheimshytta og Jødalshytta.

11. Trollheimen

Rute: Gjevilvasshytta - Trollheimshytta - Jøldalshytta eller Gjevilvasshytta - Vassendsetra - Bårdsgarden

Turen: «Trekanten» i Trollheim er en av de mest populære fjellturene i landet: Den går fra Gjevilvasshytta til Trollheimshytta til Jøldalshytta og tilbake til Gjevilvasshytta. Turen er på nesten 58 km og er krevende - men passer godt for fjellvante vandrere i alle aldre.

En litt enklere tur for barnefamilien er å gå fra Gjevilvasshytta til Vassendsetra er det 11 km i lett og variert skogsterreng langs vannet og ved Gjevilvasskammene. Fra Vassendsetra til Bårdsgarden er det 6,5 km. Den turen passer for barn fra 5–7 årsalderen.

Antall dager: 3

Adkomst: Det er mulig å kjøre bil helt til hytta. Eventuelt ta tog til Oppdal og deretter buss til Festa og følge seterveien frem til hytta.


12. Guvåg

Rute: Guvåg - Guvåghytta - Guvåg

Turen: Den flotte Guvågsstien går i området rundt Guvåghytta i Vesterålen. Stien tar deg blant annet til en 5000 år gammel steinalderboplass, bare 30 meter fra husveggene. Kano, kajakk og robåter er tilgjengelig, og det er også en klatrevegg i tilknytning til hytta.

Antall dager: 1–5.

Adkomst: Raskeste adkomsten er på sti fra parkeringsplassen i Guvåg, 10 min.