Reise

- Noen steder her er så hemmelige at ingen har vært der ennå

Hvordan få skifjellet for seg selv? Om du har en kajakk og litt pågangsmot, er sjansene gode. I Sogn har de begge deler.

PADLE SKI: Det finnes knapt en mer opplevelsesrik måte å reise på skitur enn å padle seg frem til fjellet. Spesielt i norsk fjordlandskap. Det har Tore Frimannslund og Ola Alsterholm forstått.
 • Hans Kristian Krogh-Hanssen
BRELETT: Med brearmene til Jostedalsbreen i horisonten, er det mye lettere å ta seg opp Romhesten på andre siden av Fjærlandsfjorden.
SJOKOPAUSE: Våren er den beste tiden å gå på toppturer av mange grunner. Stabil snø, fint vær og lange dager gjør sitt. Blomstrende fjorder med sukkerhvite topper trekker ikke ned opplevelsen. Tore Frimannslund og Ola Alsterholm nyter utsikten.

– Noen av stedene her er så hemmelige at ingen har vært der ennå...

Tore Frimannslund gliser bredt der han padler i saktefilm over Fjærlandsfjorden. Brearmene bak ham strammer seg i finværet over Jostedalsbreen, vannet rundt speiler de majestetiske fjellene utover fjorden.

På kajakkene er ski, sekk og proviant festet. Aprildagen kunne nesten ikke ha vært bedre.

Kreativitet og innsats

Tore Frimannslund er en av gutta bak suksessen SGNskis, en gjeng lokale som designer og produserer topptur- og frikjøringsski avlet på fjellene i Sogn.

Sammen med kollega Ola Alsterholm er han ofte på jakt etter nye steder å teste skiene sine. Fjærlandsfjorden er blitt en favoritt.

SNØGRENSE: Selv om det ser ut til å være lite snø i fjellene langs Fjærlandsfjorden en vårdag, finnes flere hundre høydemeter med gode skiforhold for den som sikter mot høyden. Det gjør gjerne Tore Frimannslund og Ola Alsterholm.
KUNNSKAP: Å kunne lese kart, koter og vurdere faremomenter i forhold til skred og veivalg er viktig når man er i fjellet. Ola Alsterholm sjekker kursen.

– I motsetning til eksempelvis Lofoten, er fortsatt mange av fjellene langs Fjærlandsfjorden lite berørt i skisammenheng. Mye av grunnen er nettopp utilgjengeligheten. Du trenger båt eller annen transport vannveien for å nå foten på mange av fjellene. Tatt i betraktning at det ikke ble vei i indre del av fjorden før i 1986, og at Frudalstunnelen mellom Sogndal og Fjærland først kom på 90-tallet, vil du nesten aldri møte andre om du legger inn litt innsats her, sier Frimannslund.

– Det skal ikke mer enn en kajakk, noen gummistropper og en åre til, mener de to. Og kanskje en moderat porsjon lokalkunnskap.

SKITREKK: Med kajakk får du det lille ekstra som kan gi deg en unik skitur.
SMELTING: De sene vårskiturene er veldig avhengige av vann- og smelteforhold langs fjordene. Små bekker stopper likevel ikke de lokale sogningene.

Enorm interesse

For kunnskap om ski og snø selger godt for tiden. Den Norske Turistforening, som tradisjonelt har vært en fanebærer for det enkle friluftsliv, har ifølge seg selv opplevd et paradigmeskifte de siste årene som resultat av den nye toppturtrenden.

– Som medlemsorganisasjon blir vi formet av nettopp medlemmene, og der har det vært en voldsom etterspørsel etter et større fokus på toppturer og frikjøringskurs. Nesten alle turer og kurs knyttet mot disse aktivitetene er utsolgte med lange ventelister, sier fagsjef for DNT Fjellsport, Marit Vidnes.

EKSOTISK: Vandringen opp den eksotiske Lidalen gir lite rom for å føle seg noe annet enn i ett med naturen. Her Tore Frimannslund og Ola Alsterholm i godt driv.

Ifølge Vidnes er det mange som ønsker å tilegne seg kunnskapen til å reise ut alene i fjellheimen med det som kreves av erfaring for trygg ferdsel.

De populære og mest kjente skifjellene ser også mange entusiaster på gode dager.

Da kan det være greit å finne sitt eget skifjell med urørt snø.Søken etter å oppleve det urørte gir også gode tider for guideselskapene.

– Utviklingen i bruk av fjellet i Norge har vært stor de siste årene. I sesongen vil det være cirka 20 sertifiserte guider på oppdrag i fjellområdet rundt Sogn hver helg, sier Gjert Grødal.

Grødal er tindevegleder i selskapet Bre og Fjell, som er basert i Sogndal.

Han mener det er nok fjell å ta av, men at ikke så mange har kunnskapen eller legger inn den siste innsatsen for å være helt for seg selv.

- Jo mer avsides og avhengig av spesialtransport, jo mer alene vil du være, sier Grødal.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Alenefølelsen

Tilbake i Fjærland er kajakkene våre loset inn til land etter å ha krysset fjorden.

Vi tusler i joggesko oppover den veiløse og isolerte Lidalen.

PANORAMA: Utsikten fra en gammel sæter i Lidalen gir Tore Frimanslund en utsikt av de sjeldne mot Fjærland og Jostedalsbreen.

Varmen slår gjennom mosegrodd skog og stemningen er høy. Foran oss ligger en forlatt gammel sæter med langt «hår» og værbitte vegger.

Følelsen av å være alene er monumental.

– Det er stort sett noen få hjortejegere som går i liene her på høsten, ellers er det folketomt. I hvert fall inntil videre, sier Tore Frimannslund.

Han sikter til utbyggingen av kraftverk som er planlagt i Fjærland. Et av dem er tenkt nettopp her i Lidalen. NVE har gitt konsesjon. Mennene er opptatt av om området de viser frem, kan være endret neste vinter.

– Jeg syntes det er forferdelig synd om det skjer. Vi har lite urørt natur igjen ved fjordene her i Sogn og Fjordane, sier Frimannslund.

FINFINT: Ola Alsterholm og Tore Frimannslund er tydelige på at man skal være erfaren i fjellet før man reiser på topptur alene. Til tross for at alt kan se meget behagelig ut på en finværsdag.

Siste utpost

Vi må likevel ferdes i nuet, og etter 700 høydemeter til fots, kommer endelig ski og støvler på beina.

Snøen er ganske råtten av tidlig vårløsning, så vi tar av fellene hundre høydemeter under toppen av Romhesten (1216 moh.). Det siste partiet er bratt og skredutsatt. Det er sent på dagen og hjelpen er langt unna om den skulle behøves.

Nedfarten vi snur oss mot, er derimot noe alle skifolk drømmer om. Urørt norsk fjellheim og fjordutsikt så langt øyet rekker. Da får det heller være at det blir mye tur og lite skikjøring denne dagen i april i fjor. Opplevelsen er fra øverste hylle, og det er som å være på skitur i et maleri av Tidemand og Gude.

Vi stopper ved den gamle setra på vei ned. Åpner en melkesjokolade og vrir smeltevann ut av sokkene. Foran oss står et sprengklart epletre.

Konklusjonen blir ganske entydig; Våren er årets flotteste skitid – og den nytes best nesten alene.

Hvordan finne urørt skiterreng:

Har du to parallelle daler og den ene har vei, er det ofte ganske lite folk i den andre. Om det i tillegg ikke er en nasjonalpark eller en turisthytte i nærheten, er muligheten stor for at det kun er lokale som har vært der.

Jo lengre vekk fra storbyer og studentmiljøer et fjell eller en dal ligger, jo større sjanse er det for å finne noe urørt. Om du i tillegg må kombinere turen med båt, er muligheten enda større. Det finnes fantastiske mengder med urørt skikjøring du må ha båt for komme til.

FØRSTESPOR: Ola Alsterholm setter single spor i fjellsiden ned fjellet Romhesten. En opplevelse og eksklusiv følelse stadig flere søker i norsk natur.

Alene i Sogn:

I boken Toppturar i Sogn (Bjørhusdal, Haslestad og Vereide) trekkes det frem en rekke områder som ikke er mye kartlagt og kan by på førsteklasses skiterreng.

Leikanger-fjella med sin nærhet til fjorden og bygda.

Balestrand og sognesiden av Gaularfjellet byr på imponerende fjell og enorme snømengder.

Engjadalen opp fra Gaupne er vakker og solrik med perfekte bakker for toppturer. Veiastrondi, med svære og seriøse nedfarter på store fjell og imponerende breer hvor få har ferdes på vinteren.

Vikafjellet, Fresvikbreen og de andre fjellene sør for Sognefjorden med mange høydemeter og nær nedbørstoppen i Norge.

Høyanger med utgangspunkt i Siplo skisenter og resten av Fjærland, samt alle de 2000-meterne som ligger i Luster og Årdal.

Føring i områdene utføres blant annet av selskapene breogfjell.no og norgesguidene.no. Bruk av førere anbefales på det sterkeste om man ikke har tilstrekkelig kunnskap og erfaring.

Hvert år arrangeres også Fjellsportfestivalen. Et fint utgangspunkt for både erfarne og uerfarne toppturfolk som vil se mer av Sogndal og Fjærlandsområdet.

 1. Les også

  Hvor går turen i 2015? Her får du globetrotternes reisetips

 2. Les også

  Denne turtrenden tar av for nordmenn

 3. Les også

  Kan du dette smarte reiseknepet?

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5