- Tromsø er en av verdens beste småbyer

Det mener en av Norges mest bereiste menn. Se hans topp ti liste.

TROMSØ: Midnattssolen bidrar til et heftig natteliv i Tromsø – en av verdens beste småbyer, ifølge Gunnar Garfors.

Globetrotter Gunnar Garfors (41) ble bedt om å lage en liste over hans personlige småbyfavoritter av reisenettstedet Thrillist. Definisjonen på en småby var en by med under 100.000 mennesker.

Det ble vanskeligere enn han trodde (se hele listen nede i saken).

– Det er ganske vanskelig å finne byer på under 100.000, men minst 10.000, innbyggere. De fleste en tenker på er som regel for store, i alle fall utenfor hjemlandet, sier Garfors.

Rangeringen er basert på hvordan Garfors, som er yngste nordmann som har vært i alle verdens land, oppfatter byene, gjestfrihet, mat, aktivitetstilbud og atmosfære generelt.

Med på listen kom Tromsø, som eneste norske småby.

– Tromsø er en fantastisk bra by med både nordlys og midnattssol, et ypperlig uteliv i tillegg til topp mat. Og så er byen veldig spesiell med plasseringen så langt nord, sier Garfors og legger til at listene selvsagt er av det subjektive slaget.

– Men jeg har vært i mange byer, så jeg har et relativt kurant sammenligningsgrunnlag, sier han.

10 steder du må se før du dør:

Godt nytt for Nord-Norge

Garfors' liste har ikke gått upåaktet hen i Tromsø.

– Dette var strålende godt nytt for Nord-Norge! AtNorges yngste globetrotter som har besøkt alle verdens land, mener at Tromsø er den beste småbyen betyr mye for Tromsø, men også Nord-Norges identitet og merkevare, sier reiselivssjef Lena Nøstdahl i NordNorsk Reiseliv.

Utkikksplattformen balanserer 700 meter over havet:

Regionen har fått mye blest de siste årene – særlig i utenlandske medier og er ofte med på internasjonale reiselister. Nordlys, urørt natur og cruise med Hurtigruten er noe av det som markedsføres tungt ut. Nøstdahl sier de jobber med å få yngre turister på besøk, noe Garfors' liste kan være med å synliggjøre.

– Et bredt og variert tilbud som når selv de yngre reisende er viktig for å tiltrekke seg stadig flere gjester til vår vakre landsdel langt mot nord. De yngre har andre krav enn de eldre turistene og det at vi kan levere også til de, bekrefter at vi er følger med i timen, sier Nøstdahl.

Skal du på Norgesferie? Her får du gode tips:

Her er hans topp ti liste over beste småbyer:

1. Falmouth, Storbritannia (27.000 innbyggere)

Nummer en på Garfors' liste blir kalt magisk. Den lille landsbyen ved kysten i Cornwall har alt, mener han: Koselig brosteinsgater, tradisjonelle (og utradisjonelle) puber, gallerier, en vakker havn, universitet, strender og nydelig utsikt. God surfing er det også.

ENGLAND: Falmouth i Cornwall er Gunnar Garfors favoritt blant verdens mindre byer. Han er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land – det vil si 198.

2. Saint-Louis (øya), Senegal (35.000 innbyggere)

Den smale øya i midten av Senegal-elven er en del av den større byen Saint-Louis. Men det er på denne øya at «gamle» Senegal trer frem – med arkitektur i kolonistil.

Gå over den vakre broen Faidherbe før du når sentrum med sine små butikker fulle av kunst og håndverk. Det er flust med gøyale barer og hoteller her også, ifølge Garfors.

Saint-Louis er med på listen over reisemål av vårt ekspertpanel — se resten her:

FIN BRO: Øya midt ute i Senegal-elven er en del av Saint-Louis.

3. Tromsø, Norge (72.000 innbyggere)

Nordens Paris blir den kalt og det er ikke grunn, mener Garfors. Det er et pulserende uteliv i den relativt lille byen – og midnattssolen bidrar godt til at festen kan gå langt uti nattetimene uten at det mørkner.

4. Kep, Kambodsja (36.000 innbyggere)

Den gamle feriefavoritten til kambodsjanerne har fått nytt liv og seiler opp på fjerdeplass for Garfors. Krabbe er delikatesse her, så den anbefales på det varmeste.

NYTT FERIEMÅL: Kep i Kambodsja har funnet tilbake til formen.

5. Portsmouth, New Hampshire, USA (22.000 innbyggere)

En sjømatselskere våte drøm. I New Hampshire serveres det sprell fersk hummer på kaia i sesongen. Den historiske havnebyen Portsmouth falt ekstra i smak for Garfors – byen ligger i nabolaget med Maine og Boston.

6. Stone Town, Zanzibar (16.000 innbyggere)

Drømmereisemålet Zanzibar har en av Garfors favorittbyer – Stone Town er en av del av hovedstaden på øya. Arkitektonisk massiv og svært vakker, svært gode dykkermuligheter i havet rett utenfor byen og ikke minst: Solnedgangen, som er en av de mest berømte i Afrika.

7. Ushuaia, Argentina (57.000 innbyggere)

Ushuaia er en av verdens sørligste byer og har mektig natur. Byen er inngangsporten til Patagonia og reiser i Antarktis. Reis nord i byen, råder Garfors, da får du oppleve hvordan lokalbefolkningen virkelig lever.

8. Napier, New Zealand (61.000 innbyggere)

Den ene av to av verdens kuleste Art Deco-byer, mener Garfors. (Den andre er Asmara i Eritrea). Napier ligger i et av New Zealands beste vindistrikt – smaking er obligatorisk.

Klar for å gå litt i sommer?

9. San Juan del Sur, Nicaragua (16.000 innbyggere)

Den fargesterke kystbyen er vakker – besøk de fjerntliggende strendene og nyt naturen, men det er alle de kule restaurantene og barene som gjør byen ekstra bra, ifølge Garfors.

10. Barranco, Peru (46.000 innbyggere)

Barranco er en del av Limas 43 distrikt, men den føles som en by i byen, mener Garfors. En rik kulturby med surfing langs strendene og deilig peruansk mat og vin. Nam!

Se hele listen på thrillist.com.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Vil du har mer reiseinspirasjon? Sjekk disse:

Reisekåringer er gøy! Sjekk disse: