Reise

Norges hemmelige skisteder

De er små, lite omtalte og utrolig heftige.

Hemsedal, Trysil, Geilo og Kvitfjell: Vi kjenner alle til vårt ganske lands store skisteder, men hva finner du av skikjøring om du reiser litt utenfor allfarvei?

— Det finnes mange hemmeligheter rundt omkring i Norge. Fordelen med små og mindre kjente anlegg, er at det ofte er billigere å feriere der. Samtidig får du mer av anleggene og snøen for seg selv, sier Eivind Eidslott.

Vinn, vinn

Eidslott er en de av de få som har sett det meste av norske skisentre. Han har gitt ut flere bøker om temaet, deriblant boken «Skiguide til Norge», en oversikt over 47 skianlegg i Norge.

— Å reise til de små sentrene er ofte en vinn - vinn situasjon. Om du ikke har behov for å se og bli sett, får du bedre skikjøring og mer valuta for pengene, sier han.

Han får følge av fjellfører Sverre Hjelmeland i Norgesguidene.

Hjelmeland, som er UIAGM-sertifisert tindevegleder, har flere høydemeter i skistøvlene enn de fleste av oss. Forholdene i områdene rundt de små skisentrene er i mange tilfeller veldig gode, mener han.

— Det er ikke tvil om at det finnes en rekke hete tips for skikjørere som ser utover de store skistedene. Mange av de små sentrene er også gode utgangspunkt for turer innover i fjellet, sier Hjelmeland.

Eidslott og Hjelmeland holder gjerne en tale på vegne av små skianlegg, men vi begrenser oss til listen over steder de trekker frem som absolutte favoritter.

Listen finner du under - og får deg kanskje til å revurdere hvor du skal reise på skiferie i vinter.

Ørsta skisenter, Sunnmøre

Et veldig godt lite skisenter med gode forhold og stabilt mye snø. Egner seg også veldig bra som utgangspunkt for toppturer i nærliggende fjell. Lette turer til perfekt pudder. Et hett tips.

Hjemmeside

Glomfjord Alpinsenter, Salten

Det fjordnære skisenteret har en utrolig flott plassering med utsikt utover Helgelandskysten fra toppen av Tverrfjellet. Her tilbys også snørekjøring bak preppemaskin utover de høydemeterene heisen tar deg, men kun i helgene. Bra løype- og off pisteforhold.

Hjemmeside

Siplo Skisenter, Høyanger

Ofte sagt å være Norges bratteste skisenter. Noe som tilsier at de som liker utfordringer bør teste det ut. Senteret er drevet på dugnad med over 3000 dugnadstimer i året. Har også barnetrekk.

Hjemmeside

Stryn Vinterskisenter

Må ikke forveksles med Stryn Sommerskisenter. Anlegget ligger sentrumsnært til Stryn og kan få enorme mengder med snø på kort tid i vintersesongen. Byr på nydelige fjelløyper og skogkjøring, samt flott toppturterreng.

Hjemmeside

Sogndal Skisenter, Hodlekve

Har fine forhold for løypealpinister og frikjørere. Tilbyr også tidlig tur med heisen på lørdager for pudderhunder som vil kjøre ned utenfor løypene.

Hjemmeside

Overøye Skisenter, Stordalen

Den ukjente broren til mer kjente Stranda Skisenter. Et bra senter hvor det kan falle mye snø og du ikke må stå i kø.

Hjemmeside

Sunnmørsalpane Skiarena Fjellseter, Sykkylven

Strandafjellets lillesøster byr også på god skikjøring i til tider latterlige mengder snø.

Hjemmeside

Meråker Alpinsenter

Meråker har et fint lite alpinanlegg som er verdt å reise til.

Hjemmeside Rauland Alpinsenter

Det var her Terje Håkonsen tok sine første lufteturer på snowboard og løypene kan også utfordre erfarne alpinister.

Hjemmeside

Rauland Skisenter

Den snillere versjonen i Rauland, som passer fint for barn og nybegynnere.

Hjemmeside

Eikedalen Skisenter

Bør løftes frem og er et veldig godt anlegg når det snør på Vestlandet. Yndet av bergensere. Også off piste muligheter.

Hjemmeside

Myrkdalen, Voss Fjellandsby

Ikke et ukjent skianlegg, men kraftig utvidet de siste årene. Veldig bra områder for off piste. Kan ha dårlig sikt ved snøvær, men da er det ikke langt til Voss Skisenter som ligger rett nede i dalen.

Hjemmeside

Vrådal Panorama, Telemark

Et passelig stort alpinanlegg som byr på morsom skikjøring og fine fasiliteter. Vierli SWAG Terrengpark i Raudal ligger heller ikke så langt unna og ble året til Norges beste i fjor.

Hjemmeside

Gautefall skisenter, Telemark

Et nybegynnervennlig skisenter som faktisk er Norges eneste danskeide.

Hjemmeside

Hovden, Setesdalen

Hovden har ofte flotte forhold og mange fra sør i landet reiser hit når de skal stå på ski.

Hjemmeside

Tromsø Alpinsenter, Kroken

Det bynære alpinsenteret ved Tromsø er veldig bra når det er nok snø. Kjøringen er morsom og variert.

Hjemmeside

Finse skisenter

Mer en kuriositet, men ikke noe mindre spennende av den grunn. Ikke åpent så mange dagene i sesongen, men når det er åpent har det en av de vakreste utsiktene over Hardangerjøkulen. Heisen går fra 1222 til 1400 meter.

Hjemmeside

Bjorli Skisenter

Ligger litt i ingenmannsland, men har blitt et populært sted blant folk fra Ålesund. Beliggende litt opp fra Romsdalen og bort fra Golfstrømmen, har senteret jevnt og stabilt vinterklima.

Hjemmeside

Tyin/Filefjell Skisenter

Ligger midt mellom Bergen og Oslo, noe som fører til lite folk fra begge kanter. Anlegget har ofte gode snøforhold og byr på god variasjon til tross for å være et lite anlegg.

Hjemmeside

Harpefossen Skisenter, Norfjordeid

Harpefossen er et lite, men godt skianlegg ikke så langt fra Stryn. Et godt utgangspunkt for toppturer. Ta med feller og du når langt om du ikke vil holde deg i bakkene.

Hjemmeside

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa