Reise

Her vanket Hemingway og hans tørste venner

Boknerd? Her er 20 barer og kaféer du bør besøke.

EL FLORIDITA: Bartender Roly skjenker opp en daiquiri på Hemingways favorittbar i Havana. Foto: Claudia Daut, Reuters/NTB Scanpix

  • Camilla Flaatten

Veldig mange byer har vannhull der litteraturbohemen hang. Barene står fremdeles og blir gjerne besøkt av boknerder som vil sitte akkurat der Hemingway satt og røykte og drakk.

Hvorfor vil vi det? Det har Anette Garpestad svaret på. Garpestad er markedssjef nye medier i Cappelen Damm, og kjent i sosiale medier som «bokdama».

— Ja, hva er det med forfattere og alkohol? Siden det ikke er uvanlig å oppsøke barer og restauranter hvor forfattere og kunstnere etter sigende skal ha levd ut sitt utsvevende kunstnerliv? Jeg må innrømme at det i 2001 var fascinerende å sitte ved baren på El Floridita i Havanna og bestille den ene daquirien som jeg på det tidspunktet hadde råd til å drikke, og forestille seg hvordan det må ha artet seg på Ernest Hemningways tid. Men det var fortsatt et helt annet Havanna enn det jeg besøkte, sier hun.

AFT01736693-QNj_h4d2mY.jpg

Garpestad er ikke overrasket over at folk valfarter til steder og barer der sagnomsuste forfattere i sin tid fant inspirasjon. Og ikke minst tok en fest eller flere. «Bokdama» må selv innrømme at hun har reist kun for å oppsøke steder av litterære årsaker.

— Faktisk, i sin tid, så reiste jeg til Montserrat utenfor Barcelona etter å ha lest Anders Cappelens roman «Meska». Hadde det ikke vært for den romanen, så hadde jeg aldri opplevd det merkverdige stedet.

— Jeg har også bare så vidt vært i Paris, på gjennomreise, og den gang var det ikke snakk om å se Eiffeltårnet eller Notre Dame, for jeg skulle innom bokhandelen Shakespeare & co. En nærmest mytisk bokhandel med en litterær arv og aura som ingen andre. Riktig nok passerte jeg Notre Dame på vei dit, men det var ikke så nøye, sier Garpestad.

Under finner du 20 barer og kafeer til inspirasjon - der kan man ta et glass eller en kaffe akkurat slik en berømt forfatter har gjort før deg.

1. The Eagle and Child, Oxford, England

Har du en forkjærlighet for Hobbiten, Silmarilion og Ringenes Herre? Vel, universitetspuben fra midten av 1700-tallet hadde ingen ringere enn J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis og deres skrivegruppe «The Inklings» som stamgjester. De frekventerte baren og den private loungen The Rabbit Room fra 1933 til midten av 50-tallet.

I dag henger det hyllester, bilder og signerte hilsener på veggene.

2. Vesuvio Café, San Francisco, USA

Den fargerike hjørnebaren i North Beach er bare en trikketur unna San Fransiscos sentrum.

Her hang beatgenerasjonen med Jack Kerouac, Allen Ginsberg og Neal Cassady i spissen rundt i glansdagene på 50-tallet. Bakgaten bærer også navnet til Kerouac. Nabolaget har i tillegg en hel del jazzbarer, kafeer, gallerier, boksjapper og museer.

3. White Horse Tavern, Manhattan, USA

Tavernaen i West Village åpnet dørene i 1880, og er fortsatt et populært sted for skribenter, forfattere og lyrikere.

På 50-tallet begynte den walisiske poteten Dylan Thomas å henge i baren her. Hans favoritt var whisky, gjerne i store mengder, og det ble dessverre også poetens død. Etter 18 shots med brennevinet, kollapset han utenfor og døde senere på sykehuset.

Forfatterne James Baldwin, Anaïs Nin og Norman Mailer var også gjengangere på puben.

White_Horse_Tavern_New_York_City_2007-HCGU_qd6iu.jpg Foto: Wikicommons

4. El Floridita, Havana, Cuba

Ernest Hemingway har favorittbarer i flere byer, men i løpet av hans 20 år i den kubanske hovedstaden var det El Floridita som var hans faste vannhull. Gleden over at forfatteren stadig vendte tilbake til baren førte til at han fikk sin helt egen barstol. Den står der fortsatt, en tom stol ved baren, mer enn 50 år etter hans død.

Baren går også under navnet «daquiriens vugge», da det var her den ble oppfunnet.

5. Cerveceria Alemana, Madrid, Spania

Ja, igjen er det Papa Hemingway som har gjort baren legendarisk. På midten av 20-tallet var forfatteren flere ganger i Spania, og boken «Og solen går sin gang» fant han inspirasjon til etter å ha besøkt den berømte fiestaen og okseløpet i Pamplona.

Men det var Madrid Hemingway elsket kanskje mer enn noen andre steder. Han nøt stadig godt drikke flere steder i byen, blant dem i restauranten Botin (som også er med i nevnte bok), men den gamle ølhallen i den spanske hovedstaden hadde det beste ølet.

Favorittbordet hans med marmorplate og utsikt mot gaten står der fremdeles.

6. The Carousel Bar på Hotel Moteleone, New Orleans, USA

Denne baren har hatt så mange litterære gjester at den ble kåret til et litterært minnesmerke i 1999 av Friends of the Library Association. Hotellet ligger i det franske kvarteret i den livlige sørstatsbyen, og baren har alltid vært et populært turistmål.

Storheter som Tennessee Williams, William Faulkner, Ernest Hemingway, Eudora Welty og Truman Capote var bare noen av dem som var gjester ved hotellet og selvsagt fant seg til rette i baren.

Det sies at Truman Capote ble født på hotellet, selv om de benekter det, skal moren hans ha bodd her da hun var gravid med ham. En god historie er det uansett…

hotel-monteleone-new-orleans-carousel-bar-lounge1-640x428-g4k8s1kdfI.jpg

7. Kennedy's, Dublin, Irland

Kompisene Samuel Beckett og James Joyce delte nattlige rangler her, mens Oscar Wilde hadde en av sine aller første jobber her. Den gangen var baren en landhandel, og Oscar ryddet i hyller og fylte på varer. I dag drikker du i en av de eldste barene i Dublin.

8. Old Town Bar and Restaurant, New York City, USA

Interiøret i den gamle baren i Flatiron-distriktet er uforandret siden dørene åpnet i 1892. Dette er vannhullet til en gjeng moderne forfattere – blant dem Frank McCourt, Seamus Heaney, Nick Hornby, Billy Collins og Pete Hamill.

Forfatterne har vært trofaste mot stedet i en årrekke, og flere av dem har holdt boklanseringene sine her.

9. Les Deux Magots, Paris, Frankrike

Var en noen av betydning på 20-tallet var det her man hang. Den litterære og intellektuelle grupperingen medSimone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre og Albert Camus, og den alltid tørste Ernest Hemingway, satt sitt preg på den überfranske kafeen som er et turistmål i dag.

10. Harry’s Bar – Venezia, Italia

Denne baren har æren for Bellini – du vet, brunsjdrinken med ferskenjuice og champagne, og for den rå matretten carpaccio. Baren var selvsagt et av stedene Hemingway fant veien til når han gjestet Italia. Han var angivelig svært begeistret for stedet.

Hemingways fjerde kone, Mary, beskriver lunsjene og kveldene på Harry´s som storslåtte og livlige.

«Papa» hadde mange venner blant kongelige og sosieteten ved bordet, og de festet ut i de tidlige morgentimer på den lille hjørnebaren rett ved gondolhavnen.

Både Truman Capote, dramatiker og manusforfatter Noël Peirce Cowar og Orson Welles var blant dem svingte innom her når de var i byen.

riks000660166-eKhFnWGmLJ.jpg Foto: Luigi Costantini, AP/NTB Scanpix

11. Antico Caffe Greco, Roma, Italia

Det er ikke få kjente forfatter som har vært innom Romas eldste bar (og Italias nest eldste) fra 1760. Det historiske landemerket var havn for forfattere og kunstnere i stjernesjiktet; John Keats, Charles Dickens, Hans Christian Andersen, Mary Shelley, Lord Byron og Maria Zambrano. Fra Norge kom Henrik Ibsen, Edvard Grieg og Bjørnstjerne Bjørnson og tok en cappuccino her.

Kaféen holder stand og besøkes jevnlig av innflytelesesrike personer innen kunstnermiljøet den dag i dag.

12. La Rotonde, Paris, Frankrike

Den parisiske fortausrestauranten er også nevnt i Ernst Hemingways «Og solen går sin gang». Det var også en av hans faste vannhull i den franske hovedstaden.

I samme periode frekventerte også Gertrude Stein, T.S. Eliot og F. Scott Fitzgerald kafeen. La Rotonde har opprettholdt populariteten, men skal du besøke stedet i år gjenåpenes dørene først i mars etter noen måneder renovasjon.

Yeoldcheshirecheese-NaVz5qqClV.jpg

13. Ye Olde Cheshire Cheese, London, England

Denne eldgamle puben stammer helt tilbake fra 1666. Det ble et viktig stamsted for en hel del kjente forfattere — Charles Dickens nevner til og med puben i «To byer». I årenes løp var Mark Twain, Alfred Tennyson, Arthur Conan Doyle og Dr. Samuel Johnson stadig tilbakevennende gjester. WB Yeats og Ernest Rhys diktklubb «The Rhymers Club» hadde tilholdssted her, selv om de riktignok skal ha spist, skrønt og festet mer enn diktet og skrevet.

14. Café Montmartre, Praha, Tsjekkia

Mannen bak denne kafeen elsket Paris, derav hedersnavnet. Kafeen åpnet i 1912, og hadde besøk av tsjekkiske, tyske og jødiske forfattere. Blant dem som benket seg rundt bordene her var Franz Kafka og Egon Erwin Kisch. Kafeen var stengt i over 50 år etter krigen, men gjenåpnet i 2000.

15. The Long Bar på Raffles Hotel, Singapore

Kanskje den mest berømte baren i Singapore, og stedet der drinken «Singapore Sling» så dagens lys. Hotellet så dagens lys i 1887, og mye av det elegante interiøret er beholdt.

Rudyard Kipling bodde her da det var nybygd, han skal ha elsket baren, men hatet rommene. Men berømthetene fortsatte å strømme til; blant dem den tyske poeten Herman Hesse, den britiske nobelprisvinnende lyrikeren og manusforfatteren William Golding og den polske forfatteren Joseph Conrad. Den britiske forfatteren W. Somerset Maugham og den amerikanske forfatteren James Michener hang også i baren på midten av 1990-tallet, og skal ha vært inspirasjonskilde til drinker for bartenderne.

riks000660098-Q8UQmfskt9.jpg

16. Red Key Tavern, Indianapolis

Fan av Kurt Vonnegut? Da kommer du ikke unna hans favorittbar i Indianapolis. Han hadde en eget bås hvor han drakk og skrev. Baren var også med i Dan Wakefields novelle «Going All The Way» fra 1970.

17. The Literary Café (Literaturnoye Kafe), St.Petersburg, Russland

Kafeen fra 1800-tallet har adresse i St. Petersburgs hovedgate Nevsky Prospekt, og skal ha vært et populært sted for en rekke russiske forfattere. Det hevdes at både Nikolay Chernyshevsky og Fjodor Dostoevsky var blant inventaret, og at kafeen var det siste stedet poeten Aleksandr Pusjkin besøkte før han døde i en duell.

18. Sloppy Joe's Bar, Key West, USA

Baren ble åpnet dagen etter forbudstiden ble opphevet i 1933, og har hatt en delvis broket historie med flere navneendringer, til den slutt endte som Sloppy Joe´s Bar. I årene fram til 1939 var det Hemingway og hans gjeng av berømte og beryktede venner som tilbrakte dagene og nettene på baren. Årlig avholdes en Hemingway-dobbeltgjengerkonkurranse. Baren ligger på det sørligste området i Key West, og er mye besøkt av turister.

riks000659567-Who4lapY1G.jpg

19. Theatercaféen, Oslo

Den er utvilsomt sagnomsust med sine mange fuktige lag i årenes løp.

Theatercafeens vegger er fylt av portrettet av mange kjente forfattere, kulturpersonligheter, journalister, kunstnere og skuespillere. Så hvem ranglet på Theatercafeen? Vel, en får nesten heller si; hvem har ikke ranglet der? Blant eminente gjester kan nevnes Knut Hamsun, Jens Bjørneboe, Erik Bye, dikter Herman Wildenvey og Dag Solstad.

22102010220231-jC8HB0NxXu.jpg Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

20. Grand Café, Oslo

Her vanket Kristiania-bohemen på slutten av 1800-tallet. Her ble de store spørsmålene diskutert av Christian Krohg og Hans Jæger sammen med søstrene Oda og Alexandra Krohg og deres likemenn festet her i flere tiår.

Restauranten var veldig populær, og de aller fleste av kultureliten fant man her; Henrik Ibsen, Arne Garborg, Jonas Lie, Knut Hamsun, Gustav Vigeland, Gerhard Munthe, Nils Hansteen, Herman Wildenvey og Roald Amundsen. Ibsen hadde en egen stol her i 1890-årene, den sto alltid resevert til ham.

22102010212757-Akr3yOV2b_.jpg

Kilder: Buzzfeed.com, Bootsnall.com, NBC.com og Wikipedia.

Les også:

«Alpeferie» i Sogndal

10 steder krigshistorieinteressete bør besøke

Her er verdens 25 beste hoteller

Les mer om

  1. Reise
  2. Reisetrend