Reise

Han har gått Norge rundt i over ett år – dette er fem av hans absolutte favoritturer

I fjor fikk han drømmejobben med å gå Norge på kryss og tvers. Hvilke turer likte han best? Her deler han sine favoritter.

DRØMMEJOBBEN: Andreas Orset stakk av gårde med det mange mener er drømmejobben – å få betalt for å gå rundt i norsk natur. Over 1000 søkte på jobben. I juli setter han strek for turåret sitt.
 • Camilla Flaatten

Andreas Orset (24) kjenner landet bedre enn de fleste. Da Alfa søkte etter «Eventyreren» som skulle gå Norge rundt og teste sko for dem, falt valget til slutt på 24-åringen.

Vi ble med ham på tur i vinter, for å oppleve litt av døgnet hans utendørs. De aller fleste dagene tilbrakte han alene – enten i telt eller under åpen himmel.

– Må gjøre noe med forsøpling

Nå nærmer eventyret seg slutten for Orset, som opprinnelig kommer fra Ski. Når han avslutter har han gått godt over 2000 kilometer på beina og på ski.

De siste ukene har han reflektert rundt året på tur og valgt sine favoritter. For ham ble Lofoten en ekstrem opptur, men det populære reisemålet har også en nedside, mener han.

– Lofoten ville hatt en soleklar førsteplass på min liste, hadde de bare tatt ryddingen mer seriøst. På deler av øygruppen er det rett og slett skittent. Turiststrømmen legger igjen masse søppel, som gjør opplevelsen litt mindre spesiell, sier Orset, som for tiden befinner seg i Arendal.

 • Turister som legger igjen søppel i norsk natur er et problem:
Les også

Forsøpling på populært turmål provoserer

Eventyrerens topp fem turfavoritter:

1. Senja, Troms

Hva bør du oppleve: Her kan du både oppleve nordlys og sydenfølelsen samtidig som du finner ekte norsk bonderomantikk. Strendene er som tatt ut av sørligere strøk og plassert mellom spektakulære fjell.

Anbefalte turer: Breitinden, Segla, Husfjellet.

Når bør du reise: Både sommer og vinter, men jeg var der i august og fikk oppleve både frisk natur og varmere temperaturer.

Les også

Dette norske stedet er med på prestisjefylt internasjonal reiseliste

2. Lofoten, Nordland

Hva bør du oppleve: Lofoten er etter hvert blitt et mye besøkt turistmål, derfor bør du ta turen litt utenfor allfarvei. På baksiden av Lofotveggen finner du bortgjemte og praktfulle perler. I tillegg er været i en egen klasse, og skikkelig ruskevær kan være en opplevelse i seg selv. Fløya bør bestiges, og utsikten derfra og ned til Svolvær er nesten verdt en tur i seg selv.

Anbefalte fotturer: Selfjordhytta til Horseidstranda, Kvalvika, Helvetestinden, Hermannsdalstinden.

Når bør du reise: Lofotværet skifter gjennom hele året. Mange går turer vinter som sommer, men skal du opp på toppene er det lurt å holde seg unna regnværsdager når steinene er glatte. I tillegg vil jeg anbefale å reise utenom de største ferieperiodene, da det kan bli mye folk på de små øyene.

Les også

I skyggen av Lofoten tilbys rå, uberørt kystnatur – minus turistene

KALDT: Vinteren var vakker, men den kunne også være kald og mørk for Orset. – Det er litt flere utfordringer på denne tiden av året. Kulden og snøen bidrar til det, og mørket. Men så hjelper det med ski og pulk hvor jeg kan ha mange flere kilo med meg enn jeg kan bære på ryggen, fortalte han da vi besøkte ham på fjellet.
Les også

«Hva er en fjord?»

3. Stryn, Sogn og Fjordane

Hva bør du oppleve: Stryn har mye å by på, men blant mine absolutte favoritter er vårskitur til Skålatårnet og kajakktur i naturskjønne omgivelser på Lovatnet. I tillegg er Stryn et fint sted å oppleve Jostedalsbreen på. Vil du bo virkelig spektakulært er Domene i Hornindal å anbefale.

Anbefalte fotturer: Via Ferratta, Skålatårnet, Hornindalsrokken, fottur langs Lovatnet.

Når bør du reise: Stryn er vakkert hele året, men det er noe ekstra spesielt med kajakk- og skiturer i vårsolen.

STRYN: Via Ferratta-tur med utsikt over Loen.
Les også

De beste og enkleste turtipsene som garantert er moro for ungene

4. Geiranger, Møre og Romsdal

Hva bør du oppleve: Geiranger er et eventyrland, så her er det bare å ta beina fatt og drømme seg vekk. Det er riktignok et av Norges mest attraktive turistmål, så vil du litt unna den verste turiststrømmen bør du ta en tur opp på en av de mange toppene. Geitfonnegga er en relativt enkel tur som gir deg en av verdens beste utsikter i retur.

Anbefalte fotturer: Geitfonnegga, fottur opp til Storseterfossen.

Når bør du reise: Geiranger er omtrent like bra hele året, men på grunn av turistflommen vil jeg anbefale å styre unna de aller største ferieperiodene.

Les også

– Noen steder her er så hemmelige at ingen har vært der ennå

5. Nærøyfjorden, Sogn og Fjordane

Hva bør du oppleve: Sammenlignet med andre steder på denne listen er det relativt få turister i Nærøyfjorden, noe som gjør opplevelsen enda mer spesiell. Det er noe veldig spesielt med å gå i flatt terreng for så å plutselig stå ovenfor et stup på over 1000 meter.

Anbefalte fotturer: Breiskrednosi.

Når bør du reise: Nærøyfjorden er nydelig når våren kommer, her får du postkortbilder i fleng.

Les også

Skikjøring i «hemmelige» norske alper er noe av det beste i landet

Ja, vi vil ut på tur

Fotturer er noe av det som øker mest i omfang, ifølge Hovedorganisasjonen Virkes befolkningsundersøkelse Reisepuls 2017.

De ser et stadig økende ønske om både natur- og kulturopplevelser.

– Turistene kommer først og fremst for den norske naturen. Fjordene er det mest etterspurte etterfulgt av fjell og nordlys. Vi ser også at kulturturismen er på vei opp og at folk i større grad er opptatt av autentisitet, god mat & drikke og totale opplevelser, direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

ØKER: Natur- og kulturturismen øker jevnt og trutt, ifølge Virkes Reisepuls-undersøkelse for 2017. Det gleder direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

Fottur, vandring og naturopplevelser øker fra 26 til 31 prosent fra fjoråret. Musikk, konsert- og festivalopplevelser, mat- og vinopplevelser øker også.

– Folk er stadig mer opptatt av å forfølge personlige interesser. Norge har jo en fin bredde i tilbud, fra eksklusive hoteller til DNT-hytter. Fra bluesfestivaler til kunstutstillinger, sier Normann.

Les også

Nå kan du ta en av verdens bratteste gondolbaner – i Norge

De har også sett på hvilke attraksjoner som er mest etterspurt i Norge for sommeren:

 • I Oslo: Operaen, Skimuseet, Bygdøy med vikingskipsmuseet
 • I Bergen: Fløien, Troldhaugen, Bryggen
 • Loen Skylift
 • Fjordene
 • Geiranger
 • Atlanterhavsveien
 • Nordkapp
 • Trolltunga
 • Preikestolen
 • Dalsnibba
 • De Nasjonale Turistveiene – utsiktspunkt
 • Stavkirkene

(Listen er ikke rangert)

Les mer om

 1. Lofoten
 2. Fjell
 3. Sogn og Fjordane
 4. Norge
 5. Møre og Romsdal
 6. Tur
 7. Reise