Hva er det med nordmenn og Kanariøyene?

Nok en turistrekord til de populære øyene.

EN HALV MILLION: Rundt én av ti nordmenn reiser til Kanariøyene årlig. Et populært sted er Playa de Amadores på Gran Canaria.

11,6 millioner utenlandske turister besøkte Kanariøyene i fjor, ifølge Canariajournalen.no, noe som er ny rekord. Av dem var det 2,6 millioner nordiske turister.

Rundt 500.000 nordmenn, eller én av ti, besøkte Kanariøyene i fjor.

— Jeg skjønner godt at Kanariøyene holder stand som et av nordmenns mest populære reisemål, sier reiseekspert og redaktør for reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth.

Han mener det er flere grunner til det.

— Vi føler Kanariøyene som trygt og godt – og det er ikke blitt mindre viktig nå når man ser utviklingen i for eksempel Egypt. Kanariøyene er Europa, det er det mange som legger vekt på, sier han.

Mange nordmenn overvintrer på øyene:

Både det stabile klimaet, det blir aldri hverken for varmt eller kaldt, og den korte reiseveien er hovedårsak til at øyene forblir nordmenns favoritt.

— Selv om Kanariøyene også er blitt et sommerreisemål er det først og fremst om vinteren vi reiser dit. Flyreisen dit er lang, men akseptabel. Og så kommer det viktigste: Vi føler oss rimelig sikre på at vi får en ferie med sol og «sommer» – selv midt på vinteren. Skal vi ha det noe annet sted betyr det lengre flyreiser, sier Baardseth.

— Mange steder, som Puerto Rico, er det mange nordmenn og det kan føles trygt. Dessuten er Kanariøyene variert. Det er stor forskjell på Lanzarote og på Gran Canaria, mener reiseeksperten. Han poengterer også at øyene er et flott reisemål for dem som vil ha en aktiv ferie.

Hit vil nordmenn aller helst i sommer:

TRYGT OG AVSLAPPENDE: -Kanariøyene er trygt og godt. Det er viktig for nordmenn, sier reiseekspert. Her fra Playa de Mogan.

Ruster opp veier og hotellEt av problemene har vært infrastruktur, men det er i ferd med å bli langt bedre.

— I de senere årene er hotelltilbudene og infrastrukturen betydelig forbedret. De store hotellene har gode tilbud til barnefamilier. Myndighetene har følt konkurransen med for eksempel Malaga-området og Mallorca og har oppgradert «slitne» områder, sier Baardseth.

Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving befinner seg på studietur på Kanariøyene mandag morgen. Hun opplever at øyene har rustet opp de siste årene.

— De er flinke til å ikke bli umoderne. Det er bygget motorvei mellom Las Palmas og Mogán, som tidligere nesten var en krøttervei. Flere hotell har behøvd en oppgradering og modernisering, og det er i gang flere steder, sier hun.

På vinterstid er det mange nordmenn som overvintrer på øyene.

Hva er nytt i vinter?

AKTIV FERIE: -Vi reiser til sol og strand, men Kanariøyene er også et flott reisemål for den som vil ha en mer aktiv ferie, sier reiseekspert Helge Baardseth. Disse turgåerne er på La Gomera, som beskrives som et eldorado for alle som liker å gå tur.

Kanariøyene på tredjeplassTotalt besøkte 68,1 millioner turister Spania i fjor, en oppgang på 4,9 prosent fra året før, ifølge den spanske turistundersøkelsen Frontur publisert av statistikkinstituttet INE.

Briter, franskmenn og tyskere er de største utenlandske turistgruppene. Norden ses under ett i turistundersøkelsen og blir da den fjerde største gruppen av besøkende til landet. Totalt besøkte 4,9 millioner nordiske turister Spania, en tilbakegang på én prosent.

Catalonia og Balearene (Mallorca, Menorca og Ibiza) hadde flere besøkende enn Kanariøyene. 17,4 millioner, opp 3,7 prosent fra 2014, besøkte Catalonia i fjor, mens 11,6 millioner besøkte Balearene i Middelhavet.

Har du vært i noen av disse landene?

BORTGJEMTE KANARIØYER: En del steder på øyene er turistmaskiner, men reiser du rundt kan du oppdage ukjente steder, strender og landsbyer. Her ved havnelandsbyen Caleto del Sebo der finner en finner av La Graciosas mange strender.

Les mer om øyferie: