Syv gode grunner til å reise til Wales
Wales ligger geografisk litt i bakevja, sett med både norske og britiske øyne.
1. Portmeirion, med festival
I 1925 begynte arkitekten Sir Clough Williams-Ellis arbeidet med å bygge en middelhavsinspirert by ved kysten nord i Wales.
50 år senere sto den ferdig. Med fargerike bygninger, piazza, parker og fontener kan Portmeirion minne om den lille, italienske kystbyen Portofino i Italia.
På 1960-tallet var Portmeirion kulisse for TV-serien «The Prisoner», der stedet bare gikk under navnet «The Village». Portmeirion er i dag en turistby, og man må betale for å komme inn (cirka 125 kroner for voksne).
Men siden 2012 har det også vært en annen grunn til å besøke byen: Festival No. 6. Kunst- og musikkfestivalen finner i år sted fra 3. til 6. september, blant annet med artister som Belle & Sebastian, Grace Jones, James, Badly Drawn Boy, British Sea Power, Stornoway og Natalie McCool.
Les mer: Portmeirion Village og Festival Nr. 6
2. Snowdon og Snowdonia
Snowdonia er en nasjonalpark i Nord-Wales.
Der ruver Snowdon, det høyeste fjellet i Storbritannia sør for det skotske høylandet. Med sine 1085 meter over havet er Snowdon et av de beste utsiktspunktene på De britiske øyer.
Det er flere veltråkkede stier opp til fjelltoppen, blant annet fra tettstedet Llanberis. Derfra kan man også ta Snowdon Mountain Railway, som består av én togvogn som blir skjøvet oppover fjellsiden med enten et diesel- eller damplokomotiv.
Fra siste stasjon er det bare 21 meter opp til Snowdons topp.Snowdonia National Park dekker mer enn 2000 kvadratkilometer, for det meste åpne og grønne landskap. Blant fjell, daler, jorder og innsjøer ligger det også noen gamle og vakre slott, eksempelvis Dolwyddelan og Dolbadarn.
Les mer: Snowdon National Park, Visit Snowdonia og Snowdon Railway.
3. Swansea City A.F.C.
Wales, som England og Skottland, har en lang fotballtradisjon, og har fostret spillere som Ian Rush, Ryan Giggs og Gareth Bale.
Etter 29 år med walisisk fravær fra engelsk fotballs øverste nivå, klarte Swansea City å rykke opp til Premier League i 2011. Siden har laget fra Swansea i Sør-Wales beholdt plassen, og oppnådd gode resultater.
Forrige sesong endte Swansea City på åttendeplass, og slo blant andre Arsenal og Manchester United på hjemmebanen Liberty Stadium, som også er rugbyklubben Ospreys' stadion.
På Swansea Citys hjemmekamper er det ofte rundt 20.000 tilskuere.I fjor var for øvrig Ole Gunnar Solskjær manager for Cardiff City, den andre store fotballklubben i Wales. Men Solskjær måtte gå noen måneder etter at laget hadde rykket ned til nivå to i engelsk fotball.
Les mer: www.swanseacity.net
Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!
4. Brecon Beacons
Denne nasjonalparken og fjellkjeden i Sør-Wales er mest kjent for sine mange fossefall. Blant dem er Sgwd yr Eira (som betyr «foss av snø») og Henrhyd Falls, to fosser man kan vandre på baksiden av.Nasjonalparken, som beskyttes av den private non-profit-organisasjonen National Trust, består i likhet med Snowdonia av grønnkledde fjell og daler, med tilhørende fugle- og dyreliv.
I selve parken ligger også den lille, fine landsbyen Brecon, som blant annet huser en gammel katedral. Fra Brecon gjennom Brecon Beacons og til stedet Abergavenny kan man vandre den to dager lange Super Challenge Walk, en vandrerute reiseskribenten Mark Rowe er opphav til. Ellers kan du gå den langt kortere turen kalt Four Falls Walk, som inkluderer fossen Sgwd yr Eira og grotter elvevann fosser ut fra.
Få mer info: www.breconbeacons.org og www.nationaltrust.org.uk
5. Det stygge huset
Wales har mange av de smale og vakre bilveiene vi kjenner igjen fra britiske TV-serier, gjerne med steingjerder på begge sider av veien, eller langs relativt flate, treløse og høytliggende lyngheier.
Begge variantene er med i The Telegraphs kåring av Wales mest naturskjønne kjøreturer. Blant disse er Black Mountain Road, som går gjennom en bit av Brecon Beacons.
Ifølge The Telegraph er dette de mest minneverdige åtte kilometerne du kan kjøre, uansett land. Blant de andre kjøreturene som nevnes er langs A5 fra Chirk til Bethesda (cirka 85 kilometer), i vilt og vakkert landskap gjennom Snowdonia.På denne turen anbefales det at man stikker innom Ty Hyll, også kalt «The Ugly House», i nærheten av Swallow Falls.
Ty Hyll har blant annet kafé (Pot Mêl Tearoom) med lokale spesialiteter, samt biereservat.
6. Pembrokeshires kyststi
Pembrokeshire Coast er enda en nasjonalpark – den eneste i Storbritannia med nasjonalparkstatus fordi den ligger langs en spektakulær kyststrekning. Her er flere fine kystbyer, som det også er andre steder i Wales.
Pembrokeshire utgjør den sørvestlige delen av Wales, en halvøy som stikker ut i havet mot Irland. Vikingene oppsøkte området, noe blant annet øynavnene Skomer og Skokholm vitner om.
Langs hele kysten går en 300 kilometer lang kyststi:The Pembrokeshire Coast Path National Trail.
Man kan gå hele veien, eller oppsøke deler av den, for eksempel ruten fra Broad Haven til Martin's Haven (17,7 kilometer). Det er to andre National Trails i Wales: Offa's Dyke Path (langs grensen mellom Wales og England) og Glyndwr's Way (i Midt-Wales).
Få mer inspirasjon:
7. Byliv i Cardiff
Cardiff, walisernes hovedstad, regnes for å være den mest engelske, livlige og moderne av byene i Wales.
Med tanke på byaktiviteter – som shopping og uteliv, museer, slott og andre landemerker – kan den måle seg med de andre mellomstore byene i Storbritannia. Middelalderslottet Cardiff Castle har lenge vært byens stolthet, mens Millennium Stadium er blant de nyeste tilskuddene.
Stadionet åpnet i 1999, har 74.500 seteplasser og skal være arena for Champions League-finalen 3. juni 2017.
I Cardiff ligger også St. Fagans National History Museum, Wales mest besøkte museum, som i 2011 ble kåret til Storbritannias beste turistattraksjon av magasinet «Which?».
Ellers er det verdt å nevne Cathays Park, der man blant annet finner Cardiff City Hall, National Museum Cardiff og flere av universitetets fakulteter.
Nyttige lenker til Cardiff: Visit Cardiff og www.wikitravel.org/en/Cardiff
– En glemt del av Storbritannia
Fotball, vakker natur og nyoverhalte, hyggelige byer er de fremste årsakene til at folk reiser til Wales, ifølge Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad.
– For de fleste nordmenn er Wales dessverre en glemt del av Storbritannia. Men regionen er faktisk en bortgjemt perle, med mange frodige daler og åser. Den walisiske landsbygda er et ultimat reisemål i seg selv, mener Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.
Store deler av Wales var tidligere preget av gruveindustri, men denne er nå nesten helt borte. Og industribyene Cardiff og Swansea har gradvis blitt pusset opp i løpet av de siste årene, forteller Øivind Bratberg, en annen Storbritannia-ekspert.
– I dag fremstår både Cardiff og Swansea som svært så trivelige å besøke. Cardiff er litt større, men samtidig er det korte avstander til attraksjonene og bylivet. Wales, som er en livlig og sjarmerende lillebror til England, har et rikt kulturliv og mye flott natur. Det synes jeg flere nordmenn burde oppleve. Det tar tross alt bare et par timer til Cardiff fra togstasjonen Paddington i London, forteller Bratberg, som er førstelektor ved Universitetet i Oslo.
Få flere fine reisetips her:
Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen