Reise

Den sveitsiske alpebyen forbød folk å ta bilder – fordi det er for vakkert der

«Fotoforbudet» har skapt reaksjoner verden rundt.

«FOTOFORBUD:» - Vennligst ikke ta bilder og del på sosiale medier – det kan gjør folk ulykkelige for at de ikke er her. «Fotoforbudet» i Bergün/ Bravuogn i den sveitsiske kantonen Graubünden har fått massiv oppmerksomhet.
  • Camilla Flaatten

Den lille landsbyen Bergün/Bravuogn innførte et såkalt «fotoforbud» forrige uke. Det ble vedtatt på et offisielt møte i rådhuset med ordfører Peter Nicolay i spissen. Forbudet ble delt på Facebook, fikk et hav av kommentarer og ble kort tid etter plukket opp av medier verden rundt.

Årsak til forbudet? Hvis bilder av landsbyen og naturen rundt ble delt i sosiale medier, ville det gjøre vondt for andre. Det er nemlig så pittoresk og vakkert der at det vil gjøre vondt for dem som ikke kan være der.

Et fotoforbud i våre dager virker kanskje absurd. Men det er selvsagt bare et PR-stunt. Som har tatt helt av.

– Det hele er et samarbeid mellom kommunen, turistorganisasjonen og et markedsføringsfirma, sier markedsansvarlig Marc-Andrea Barandun i Bergün Filisur Tourismus.

– Men dette ble stemt frem og vedtatt av kommunen?

– Ja, det stemmer. Det måtte bli en lov for at vi faktisk skulle kunne få så mye oppmerksomhet som vi har fått, sier han.

OPPSLAG: Mediene har latt seg begeistre av reisereklamestuntet fra landsbyen. Fotoforbudet har fått oppslag i aviser verden rundt.

Henvendelser fra hele verden

Barandun forteller at han har fått ekstremt mange henvendelser de siste dagene, både via sosiale medier og på telefonen.

Den amerikanske nettavisen Huffington Posts reiseseksjon skriver at de godt forstår hva Bergün/Bravuogn mener. Bilder fra landsbyen og området er ekstremt vakre, skriver de. Fotoforbudet er også omtalt i aviser fra England til Malaysia.

VAKKERT: Lille Bergün/Bravuogn har bare 507 innbyggere (tall fra 2015), men har fått verdens øyne på seg denne uken da de vedtok og innførte på et lokalt kommunestyre. Hvorfor? Det er så vakkert her og det kan gjøre andre som ikke er her ulykkelige og misunnelige hvis de ser bilder i sosiale medier.
Les også

Lonely Planet: De ti beste stedene å besøke i Europa i 2017

byens offisielle Facebook-side har ordfører Peter Nicolay (som vi ikke fikk tak i etter gjentatte forsøk), laget flere videoer basert på fotoforbudet. Han står i landsbyen, i åkeren og med snøkledde fjelltopper i bakgrunnen.

– Vår lille by er blitt verdensberømt etter at vi vedtok vårt vennlige fotoforbud. Millioner av folk verden rundt har fattet interesse for Bergün de siste par dagene. Mange er uenige i fotoforbudet, og vi forstår godt at alle vil ta bilder her, sier Nicolay i videoen.

I SITT ESS: Ordfører Peter Nicolay fronter landsbyens vennlige fotoforbud og viser stolt frem Bergün i en ny video. Han gir nå spesialtillatelse til alle som vil ta bilder, men ber om diskresjon ved deling i sosiale medier.

I pressemeldingen står det at om folk tar bilder, så vil de få en bot på fem sveitsiske franc, eller cirka 44 kroner.

– Kommer dere til å håndheve dette?

– Nei, på ingen måte, vi skal ikke bøtelegge folk. Det var jo ment som en spøk og et markedsføringsprosjekt. Det har lykkes, sier Barandun ved turistkontoret.

Les også

Disse Instagram-bildene har tatt helt av

Oppmerksomheten fra sosiale medier, så vel som medier verden rundt, førte til at kommunen to dager etter innføring har gjort retrett. Nicolay sier i videoen at de gir «spesiell dispensasjon» til alle som vil komme og fotografere. Men påpeker:

– Vi ber folk om å dele bilder med diskresjon. Ingen skal føle seg ulykkelige over å se vakre bilder fra Bergün, sier ordføreren.

Feiltolkning av naturlengsel

Førsteamanuensis i visuell kommunikasjon, Sara Brinch, ved Institutt for kunst- og medievitenskap på NTNU har sett på mediestuntet.

Den lille landsbyen strekker det litt langt med å antyde at folk blir ulykkelige eller triste over vakre bilder fordi en selv ikke er på stedet bildet ble tatt, mener hun. Den vakre naturen kan vekke reiselyst i folk, men Birch tror ikke vi blir triste av ikke å være til stede selv – når vi ser bildet dukke opp i strømmen på Instagram.

– Det er i beste fall en feiltolkning av romantikkens idé om en naturlengsel. Natur ble med romantikken et populært visuelt motiv, uansett om mediet var maleri eller etter hvert også fotografi og film, og motivet og utførelsen kan gi glede og betraktes som vakkert eller interessant, sier Brinch.

Les også

Sosiale medier-ekspert: – Ikke selg barnet ditt for «likes»

Finnes ofte en motsats

Medieviteren mener mediestuntet kan ses på som en motstemme til all delingen i sosiale medier. Det som til enhver tid er populært har ofte en motsats. Fotoforbudet indikerer noe helt annet i en tid hvor «alt» deles konstant. Og derfor fikk det såpass mye oppmerksomhet.

Brinch sier at hun selv ville oppfordret til å bruke emneknaggen #nofilter enn å oppfordre til ikke å ta bilder.

– Ved å bruke #nofilter på bildene indikere at brukerne selv skiller mellom bildene som er fine og verdt å dele ved å bruke filter, og de bildene der motivet og lyset alene skaper det vellykkede uttrykket, sier medieviteren.

– Om man da befinner seg i den lille landsbyen, vil disse fantastiske motivene kunne oppleves også uten det mellomleddet som bilde på en mobilskjerm er, som omgivelse, sier hun.

  • Og du? Ikke gjør dette da:
Les også

- Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

Les mer om

  1. Natur
  2. Reise
  3. Facebook
  4. Sveits
  5. Sosiale medier
  6. NTNU
  7. Turisme