Kan koste opptil 800 ekstra å fylle ut feil skjema
— Ikke la deg lure av tilsynelatende offisielle nettsider som tilbyr deg å sende ESTA-søknad. Det kan bli dyrt!
- Riks
Når du skal reise til USA må du søke om innreisetillatelse på nett — med andre ord en ESTA-søknad.
Den offisielle nettsiden ligger på den amerikanske ambassadens hjemmeside, men det finnes mange uoffisielle og private sider som tar flere hundre kroner for å sende søknad. Søker du om innreisetillatelse på de offisielle nettsidene, koster det 14 dollar. De private selskapene legger de 14 dollarene oppå søknadsgebyret.
ESTA-søknaden koster 14 dollar
Hvis ikke du har et eller annet visum, krever amerikanske myndigheter at du søker innreisedokumentet ESTA (Electronic System for Travel Authorization) 72 timer før reisen til USA. Alle reisende, uansett alder, må søke.
Det reiseglade pensjonistparet Wibecke og Bernt Lie søkte opp ESTA på internett, og en av sidene som dukket opp så tilsynelatende offisiell ut – med informasjon på norsk.— Jeg kom tilfeldig inn på en søknadside, men prisen kom ikke frem før jeg skulle legge inn kredittopplysninger, sier Wibecke Lie som advarte folk om de private ESTA-sidene på egen Facebook-side.
Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!
Tar over 1000 ekstra i gebyr
Ekteparet oppdaget at siden krevde 84 dollar, eller cirka 570 kroner, for én søknad. Siden ser tilsynelatende offisiell ut, men Wibecke ble skeptisk.
Lie stusset over beløpet da hun har sendt inn lignende søknader ved et par anledninger tidligere. Dermed ringte varselbjellene, og hun fikk avverget å betale drøye 1100 kroner til sammen for seg selv og mannen.
— Det er nok helt klart noen som tjener noen ekstra kroner der ute, den offisielle prisen er jo 14 dollar, eller cirka 95 kroner. Siden jeg kom inn på tok jo 70 dollar ekstra i gebyr, sier Lie.
— Ikke la deg lure av tilsynelatende offisielle nettsider som tilbyr deg å sende ESTA-søknad. Det kan bli dyrt! legger hun til.
Uoffisielle sider kommer først opp på Google
Når du gjør et googlesøk på ESTA-søknad, er det første som kommer opp nettsidene www.esta.us/norsk og www.esta.us/norge (som viser seg å være den samme nettsiden). Den offisielle siden kommer først på tredje søketreff.
Litt lenger ned dukker usatravelvisa.net opp. Nettsiden opplyser at de tar 115 dollar for sine tjenester, som inkluderer 14 dollar til amerikanske myndigheter.
I en e-post skriver en representant for kundeservice i usatravelvisa.net at de tilbyr reisende hjelp med spørsmål som de hevder ambassadene ikke kan hjelpe med.
— Generelt vil reisende uten korrekt ESTA-søknad til USA bli nektet å gå om bord i flyet. Det er hovedgrunnen til at mange reisende vil ha hjelp til å ferdigstille søknaden deres, og betale et ekstra gebyr for den servicen. Om et selskap, forbrukerråd eller den amerikanske ambassaden hevder at det ikke er nødvendig med hjelp til søkeprosessen, så er det til syvende og sist den reisendes valg, skriver usatravelvisa.net.De lister videre opp over 30 private selskaper på nettet som tilbyr denne tjenesten, og at flere ambassader i andre land, samt flyselskap (som Virgin Atlantic og Delta Airlines) anbefaler USA-reisende private nettsider som tilbyr hjelp til ESTA-søknaden.
Vi har også forsøkt å komme i kontakt med www.esta.us/norsk, uten å lykkes . Alle nettsidene opplyser at de er private, og ikke tilknyttet amerikanske myndigheter.
Den offisielle siden ender med .gov
Den amerikanske ambassaden i Oslo opplyser om at de av og til får henvendelser angående ESTA-registreringer.
De ønsker ikke å si noe om de private nettsidene driver på lovlig vis, da de ikke har oversikt over alle sidene, men understreker at reisende lett skal kunne navigere frem til riktig side via ambassadens hjemmeside.
— Bruk ambassadens nettside, www.usa.no, som utgangspunkt. Derfra finner du enkelt frem til den offisielle ESTA-søknaden, sier informasjonsrådgiver Marit Andersen ved den amerikanske ambassaden i Norge.ESTA-søknaden må fylles ut på internett via den offisielle nettsiden.
Flere reisebyråer tilbyr å hjelpe med søknaden, mot et gebyr. Men det mener Andersen har lite for seg.
— Du kan så klart få andre til å gjøre det, men da må du gi dem nøyaktig den samme informasjonen uansett, og ender opp med å betale mer enn du trenger, sier hun.
Bruk kredittkort når du bestiller
Forbrukerrådet kjenner til at det finnes nettsider som hjelper med innreisedokumenter til USA for langt mer enn hvis du går direkte til de offisielle nettsidene.
- Det er ikke gøy å bli lurt på nettet. Det viktigste er at du har visum til USA, slik at du ikke blir stoppet på flyplassen. Det er jo surt å betale mer enn det du må. Vårt tips er at du sjekker nettadressen. Ender den på .gov, så er du på de amerikanske myndighetene sine sider, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.
De oppfordrer også forbrukeren til å bruke kredittkort.
— Hvis du er så uheldig at du blir lurt til å kjøpe et ugyldig visum kan du klage til banken, om du ikke når frem overfor visumselgeren, sier Halsos.
Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen
FAKTA:
ESTA-skjemaet kan kun fylles ut på internett. Det skal ikke koste mer enn 14 dollar. Får du ikke innreise, får du igjen 10 dollar.
Benytt den offisielle hjemmesiden - så er du sikret å få den riktige prisen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
Du må ha ESTA-innreisedokument, selv om du bare skal mellomlande i USA.
ESTA ble innført i 2010, og gjelder land som er en del av Visa Waiver Program (VWP). Amerikanske myndigheter tillater turister, forretningsreisende og folk i transitt fra en del land innreise i opptil 90 dager, opphold utover det må du søke om visum for.
Passet ditt må være maskinlesbart for at du skal slippe inn, og det må være gyldig helt til etter utreise fra USA.
Innvilget reisetillatelse har to års gyldighet med mindre passet ditt går ut på dato innen den tiden.
NB: Flere av de private ESTA-sidene tilbyr pengene-tilbake-garanti innen en viss tid.
Les også: