Reise

Unge rammes oftest av psykiske problemer på reisen

— Vi møter mange norske studenter som sliter i utlandet, sier sjømannsprest.

Bjørn Olav Bøe jobber som studentprest for Europa Vest via Sjømannskirken. Han blir kontaktet av mange unge, hovedsakelig studenter, som forteller om utfordringene i livet utenlands.

Spekteret er bredt, det kan dreie seg om alt fra relasjonsproblemer, brudd med kjæresten, ensomhet og mistrivsel.

prest-W5hEYS82ue.jpg

— Men vi møter også unge som sliter med tyngre psykiske problemer som angst, depresjon, tvangstanker og lignende. For noen bunner problemene i følelsen av å ha mislykkes. Det kan være faglig, sosialt. Noen orker ikke tanken på å reise hjem og vise dem hjemme at man ikke klarte å fullføre studiene i utlandet. De skammer seg, føler at de har dummet seg ut, forteller Bøe.

Fem prosent blir psykisk syk på reisen

En fersk reiseundersøkelse fra Europeiske reiseforsikring som vi skrev om tirsdag viser at fem prosent av alle nordmenn har opplevd å bli psykisk syk på reisen, eller at en medreisende har blitt det.

Andelen som har opplevd psykiske problemer selv eller hos medreisende er høyest i aldersgruppen 16-30 år hvor åtte prosent sier de har opplevd det. 14 prosent blant de som reiste på ferie med fest og moro som hovedformål, sier at de selv har opplevd, eller at noen de reiste sammen med, har fått psykiske problemer eller angst på turen.

Blant de yngste er det mange norske studenter langt hjemmefra som sliter.

De norske forsikringsselskapene har kontakt med minst 500 nordmenn som hvert år sliter med denne typen problemer i utlandet.

Psykiater Scahck Lystrup arbeider som kontaktlege ved Europeiske Reiseforsikring, og forteller at traumer som fører til psykisk lidelse er vanligere blant yngre enn blant eldre reisende. Tallene er ikke oppsiktsvekkende høye med tanke på hvor vanlig psykiske problemer er i befolkningen, men Lystrup ser frem til å kunne hente ut tendenser i løpet av de neste årene.

— Tendensen til å drikke mer under ferieopphold enn hjemme gjelder nok alle aldersgrupper. Men festkulturen gjør seg sterkere gjeldende hos unge, og komplikasjonene kan bli mer dramatiske, advarer han.

Alkohol og festing øker risikoen for å få psykiske problemer til å blusse opp.

— De sakene vi får meldt til forsikringsselskapet har sjelden direkte sammenheng med rus, men berusede personer løper en større risiko for å bli utsatt for traumatiske opplevelser. Det kan handle om ran, tyverier, overfall eller voldtekter. Noen får da forståelig nok krisereaksjoner, av og til så sterke at de må avbryte ferien og få hjelp til å reise hjem, sier Lystrup.

Overdreven festing

Han forteller at det blant personer med psykiske lidelser er det en overhyppighet av bruk av rusmidler - både alkohol og narkotika.

— Folk som drar på ferie kommer vanligvis ikke inn i denne kategorien. Der handler det mest om komplikasjoner til overdreven festing. Alkohol virker hemningsløsende, og mange gjør ting de ikke ville gjort i edru tilstand. Det kan være risikoatferd av ulik type, som ubeskyttet sex, kranglete oppførsel, uforsiktighet i trafikken og omgang med folk en burde holde seg unna. Undersøkelser har vist at nokså mange foretar seg ting under ferieopphold som de angrer på i ettertid, sier Lystrup.

Hans råd når det gjelder forholdsregler er moderasjon.

— Drikk med måte, hold sammen med dine venner og ta vare på hverandre. Ikke sett deg inn i biler til ukjente. Pass på drinken din, så ingen heller noe i den. Ta hensyn til den lokale kulturen når det gjelder oppførsel og klesdrakt. Men fremfor alt, kos deg og nyt ferien! De fleste klarer dette helt utmerket.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bjrnmedvatten-pep4ql54Km.jpg

Deler ut vann

I Aiya Napa på Kypros startet Sjømannskirken nattevandring og vannprosjekt for et par år siden.

Det går hovedsakelig ut på at representanter fra kirken er i partyområdene på nattestid, og deler ut vann, støtte og en prat med de skandinaviske ungdommene som frekventerer stedene.

— Ingen forventer at kirken skal være på plass så langt hjemmefra og midt i et partyområde. Det er først og fremst fordi vi vil være synlig til stede og et pusterom for ungdommene at vi står der. Tilbakemeldingene har vært udelt positive, sier sjømannsprest Björn Rydberg i den svenske kirken.

I fjor ble det delt ut vann til 27.000 ungdommer over en åtte ukers periode. I snitt går det nesten 100 liter vann hver kveld.

Rydberg forteller om et stort drikkepress blant ungdommene, og at det kan være en belastning i seg selv. Kirken kommer ikke i kontakt med ungdom som sliter med tunge psykiske problemer, men de støter på ulike problemstillinger.

— Noen norske jenter kom til kirken en kveld, den ene jenta hadde blitt voldtatt. Da ble min kone Ulla, som er diakon, med til et privatsykehus hvor jenta fikk de undersøkelsene og prøvene som behøves i en slik situasjon. Vi skal støtte og hjelpe i alle slags situasjoner, sier han.

Bjrnisamtalmedtvaagrabbar-Zz6ork3sYl.jpg

Til tross for at Ayia Napa er en av de mest populære partyplassene blant nordisk ungdom, så opplever sjømannspresten at de aller fleste oppfører seg bra. Han sier at nattravnene skal sørge for at de får i seg litt vann og tar gjerne en prat med de som ønsker det i løpet av natten.— Alle kommer hit for å feste, og det er vi veldig klar over. Ungdommene fester kanskje mye, men de passer på hverandre også. Er man nordmann, så holder man sammen med nordmennene, sier Rydberg.

De har god kontakt med lokale sykehus, reisearrangører, forsikringsselskap og andre som ungdommene kanskje trenger å kontakte i løpet av ferien.

Rydberg sier både det lokale politiet, kommunene, bareiere og ikke minst foreldre i Norden og ambassadene er takknemlige for prosjektet.

Inviterer til samtale

For flere unge ligger løsningen i å straffe seg selv, og studentprest Bjørn Olav Bøe har opplevd at noen begynner med selvskading.

— For de mest ulykkelige er det selvmordet som er «løsningen», sier han.

- Hvordan håndterer dere disse problemene?

— Vi inviterer til samtale. Har jeg følelsen av at det er akutt, avtaler vi å møtes så raskt det er praktisk mulig. Jeg bor selv i Norge, men reiser jevnlig rundt i de 10 landene i Europa jeg har som mitt ansvarsfelt. Det at vi har fullstendig taushetsplikt gir en trygg ramme rundt samtalene. Og så har vi god tid. Det er viktig, sier Bøe.

Tidvis må et større apparat kobles inn for å hjelpe studentene.

— Noen ganger blir det flere besøk, noen ganger skjønner vi at problemene stikker så dypt at det bare gjelder å hjelpe studenten hjem til profesjonell hjelp, legger han til.

Følg journalisten på Twitter @reisecamilla

Les også:

Berlins mest trendy nabolag

Dette ligger et vulkanutbrudd unna Etna

Se Heathrows nye terminal bli bygget på 100 sekunder