Badesommer med baken bar

Her kan du feriere og sole deg uten klær – alene eller sammen med andre.

  • Riks

Folk flest er ferdige på jobb når sandstranden på Kalvøya fylles med nakne mennesker denne tirsdagen.

Temperaturen i vannet har krøpet opp mot respektable 20 grader, ifølge én av de ivrigste baderne – sommer som vinter – Leendert Combee.

Combee er leder i Asker og Bærum naturistforening (ABNF), og han er ikke i tvil om hva som er best å ha på seg under et bad: Ingenting.

— Nakenbading er usedvanlig befriende! Jeg tror mange som prøver det én gang, har vanskelig for å gå tilbake til å bade med klær. Det er som å spise noe deilig. Du får lyst på det igjen, sier Combee.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Lar fillene falle

I Norge finnes det noen offisielle naturiststrender, men også andre badeplasser der det er vanlig at folk bader nakne. Tilsammen er det snakk om nærmere 20 slike fristrender i Norge, ifølge Skandinavisk naturistportal.

De to største fristrendene finner du på Huk i Oslo og på Kalvøya i Bærum.

KYSTEN RUNDT: Det finnes nærmere 20 fristrender i Norge – noen offisielle og noen uoffisielle. Kalvøya er offisiell og vedlikeholdes av ABNF.

Du kan også bade naken på de tre naturistsentrene i Norge: Skovly, Sjøhaug og Isefjær. På sentrene kan du i tillegg campe og leie rom eller hytte.

Men blir du mer enn to dager, må du være medlem i en naturistforening.

— Det skjer noe når det siste tøystykket er borte. Du blir ikke en annen person, men det gir en annen følelse. Det er ikke lenger noe mellom deg og naturen – vind, vann og sol, sier Combee.

LANDETS STØRSTE: Denne stranden på Kalvøya er blant landets største fristrender. Tar du en dukkert i badesesongen, er du garantert ikke alene.

Mye natur og lite folk legger til rette for nakenbading også utenfor de kjente fristrendene. Norge har en ganske liberal lov når det kommer til nakenhet.Du kan i prinsippet bade naken nesten hvor som helst, så lenge du holder deg innenfor anstendighetens grenser.

Det er imidlertid vanskelig å si akkurat hvor disse grensene går.

— Nakenbading er lov så lenge man ikke provoserer eller sjenerer andre. I utmark og utenom alle kjente badeplasser er det gjerne slik at den som kommer først, bestemmer, med eller uten badetøy. Det er en fordel å ha litt lokalkunnskap, forteller Combee.

Skog og skjærgård

Ettermiddagen på Kalvøya viser at mange foretrekker strandliv uten en tråd. For de fleste er det følelsen av frihet som lokker, tror Combee.

Men bading uten klær er også ganske praktisk.

— Du unngår skiller etter solen, og du slipper skifteritualer!

Noen liker bedre å være litt alene når de bader nakne utendørs. Har du tilgang på en båt og bor eller ferierer i Sør-Norge, kan du finne deg en øy i skjærgården. Sørøst-Norge og skogene rundt hovedstaden har mange vann som egner seg for en nakendukkert.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

USJENERT: Finner du en usjenert badeplass, er det bare å kaste fillene og hoppe uti!

Er du på høyfjellet og går utenfor de oppmerkede stiene, er det også gode sjanser for å finne en usjenert badeplass, tipser Norsk naturistforbund på sine hjemmesider.Folk flest har nok tross alt noen sperrer mot å kle av seg i offentlighet. Men betyr det at nordmenn er sjenerte eller pripne?

— Det tror jeg ikke, men jeg har inntrykk av at få ønsker å være de første til å gjøre noe. Er det andre som bader uten klær, hopper de etter. Men nordmenn trenger kanskje noen som introduserer dem for det, tror Combee, som opprinnelig er fra Nederland.

Naturlig kropp

Man kan godt like et nakenbad uten å kalle seg naturist. Naturistbegrepet knyttes til sosial nakenhet, men også til respekten for medmennesker, naturen og en selv.

I Mellom-Europa ble det på begynnelsen av 1900-tallet dannet naturistforeninger som møttes på lukkede områder, ifølge Skandinavisk naturistportal.

— I Skandinavia er det god plass og mange fjellvann, og naturisme har ikke blitt veldig stort. Men skandinaver ble lenge ansett som frilynte. Nå er det annerledes, hevder Lars Egeland.

NATURLIG: Du kommer unektelig nærmere naturen når badetøyet ikke ligger imellom.

Egeland er naturist, SV-er og læringssenterdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har holdt foredrag om naturisme og kroppsfiksering, og mener det har skjedd mye med vårt forhold til nakenhet siden midten av 1900-tallet.

— Det er stadig færre arenaer hvor man ser hvordan vanlige kropper ser ut. Unge er redde for å kle av seg i garderoben, og mange har et dårlig forhold til egen kropp. Og aldri før har ungdom sett så mye porno som nå. Også i familien er den naturlige nakenheten under press, sier Egeland.

ENKELT: Som nakenbader slipper du unna de klønete skifteritualene mange piner seg gjennom på vanlige strender.

Han mener kommersialiseringen må ta sin del av skylden, og spesielt reklamebransjens "perfekte", men manipulerte, kropper.

Ikke kikking

Folks selvbilde kan bedres hvis det legges til rette for mer naturlig nakenhet, slik som fristrender, tror Egeland. Og her får han støtte av Combee i ABNF.

— Den som drar til en naturiststrand, vil oppleve at selv om vi er nokså ulike, er vi også veldig like og gjennomsnittlige når vi kaster klærne. Kropper blir mer naturlige og vakrere når man ikke gjemmer bort noe i en bikini eller en badebukse, sier Combee.

Og hvis du tror at naturister gransker hverandre på stranden, må du tro om igjen, ifølge den badeglade nederlenderen.

— Det er ikke slik at folk stirrer – alle har sett alt. Kikkere er dessuten ikke ønsket på strendene, og her er det mye sosial kontroll, sier han.

Fremdeles skeptisk til et nakenbad?

— Jeg har hørt flere som har sagt "aldri i mitt liv", men som synes det er morsomt når de først prøver. Andre synes ikke noe om det, og det må man også respektere, avslutter Combee.

Kjente fristrender (offisielle og uoffisielle):

Glomstadbukta – Gjøvik

Hjertøya–Molde

Hoøya – Steinkjer

Huk–Oslo

Kalvøya–Sandvika

Kollevågen – Bergen

Kviljoodden – Lista

Langøyene–Oslo

Mauren – Ålesund

Orrestranden – Jæren

Roppestad–Larvik

Skåtangen – Tønsberg

Stykkjevika – Fyresdal

Svartkulp – Oslo

Søm – Kristiansand

Søttaren – Mosjøen

Ursetvika – Bodø

I tillegg finnes det tre naturistsenter:

Isefjær–Lillesand

Sjøhaug–Moss

Skovly–Halden

Rambergøya – Oslo

(Kilde: Skandinavisk naturistportal)

Les også:

- Alle turistene drar til Vest-London, men det er hit de burde komme

Vi drømmer om langt mer enn sydhavsstrender

Nytt cruiseskip omtales som «havets Iphone»