Reise

Ønsker du deg en overdose julestemning så fort som mulig?

Her er seks populære julemarkeder.

Tyskland er et av landene som kan skilte med aller fleste julemarkeder – hele 2500 spredt rundt i store og små byer.

— De mest kjente er vel Gendarmenmarkt i Berlin og julemarkedene i Nürnberg, Dresden, Erfurt og Lübeck. Men det finnes jo også mange andre som for eksempel sjokolademarkedet i Tübingen og middelaldermarkedet i Esslingen, sier markedskoordinator Melanie Bielert Johansen ved Tysklands Nasjonale Turistkontor i Norge.

— München, Bautzen og Frankfurt er de eldste, deretter følger Dresden og Augsburg som startet opp på 1400-tallet. Det var ikke bare tyskerne som samlet seg på markeder rundt jul men også folk i Østerrike, Nord-Italia og Frankrike, sier hun.

En hyggelig førjulstradisjon

Tradisjonelt var markedene en anledning til at bøndene kunne selge kjøtt, korn og andre gårdsprodukter.

— Utover på 1900-tallet utviklet det seg fra rene matvaremarkeder til opplevelsesmarkeder, hvor også håndverksartikler, leketøy og julegodt- og kaker ble solgt, forteller Ann Helene Bolstad Skjelbred.

Skjeldbred har doktorgrad i folkloristikk og er aktuell med boken «Jul i Norge». Hun har studert tradisjoner rundt advent og jul, og sier at rammen rundt julemarkedene er med på å gi folk en anledning til å være sammen.

— Vi reiser på venninneturer, eller tar med familien for å glede oss over advent- og julehøytiden. Det meste av det man gjør i denne tiden er for å hygge seg, og er noe en ønsker å gjøre sammen med andre, sier Skjelbred.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Glade i å samles til jul

Tyskerne elsker å samles, og det tror Johansen er en av grunnene til at julemarkedene er ekstra populære der – også for turister.

— Det kan kombineres utrolig bra med gløgg og kosemat. Men det er på ingen måte bare handlingen av mat og julegaver som står i fokus – det er en helhetsopplevelse. I tillegg er det vel økonomiske grunner som sørger for at antallet øker og de enkle markedene blir større. Det er også tydelig at mange utenlandske turister velger å reise til Tyskland før jul, for å få gjort unna juleshoppingen, sier hun.

riks000793790-KVLZ9nHbvp.jpg

Her er et knippe populære julemarkeder i Europa: TIVOLI I KØBENHAVN

Julemarkedet i Tivoli er det største og mest kjente i København. Fornøyelsesparken er en av de største i Norden, og Danmarks mest besøkte med 4,5 millioner gjester årlig.

Julen er en stor tid for parken, som i tillegg til julemarkedet har 26 attraksjoner for liten og stor.

I førjulstiden pyntes parken i den danske hovedstaden med lys og juletrær. Nesten 50 ulike boder fylles med julegodt og kaker, og klassisk håndverk. I år er også svenske og norske juletradisjoner presentert.

«Nøtteknekkeren» vises i Konsertsalen.

Julemarkedet arrangeres fra 15. november til 5. januar. Les mer på www.tivoli.dk.

afp000792197-jYc3EKmVHZ.jpg

FRANKFURTDet store julemarkedet i gamlebyen er et av Tysklands eldste, og har holdt til i gatene her i mer enn 600 år. Julemarkedet strekker seg over store deler av Römerberg, Paulsplatz og Mainkai.

I gamlebyen står det 30 meter høye juletreet, og i de rundt 200 bodene får du tradisjonsrike, tyske håndverksarbeid i glass, juletrepynt, søtsaker som brente mandler, kokosboller og småkaker. Varm deg med den tradisjonsrike glühweinen, øl og selvsagt grillede pølser i svært mange varianter.

Julemarkedet arrangeres fra 26. november til 22. desember. Les mer på www.frankfurt-tourismus.de

RØROS: Julegaten på Røros pyntes i adventstiden, og du kan kjøre kanefart i gatene hele desember. Første helgen i advent arrangeres julemarked. Foto: Thomas Rasmus Skau

RØROSByen på Unescos verdensarvliste byr på skikkelig førjulsstemning med et stort julemarked i handlegaten andre helgen i advent.

Boder settes opp og det selges lokal mat og kunst— og håndverk til julegaver. For barn og voksne arrangeres førjulsaktiviteter som kanefart, spark og hundekjøring.

På Røros er det verdt å besøke Smeltehytta som viser Kobberverkshistorien, og ta en tur opp til den vakre kirken Bergstaden. Stikk også innom Kaffestuggu og Thomasgaarden for hjemmelaget lefse og kaffe.

Julemarkedet arrangeres fra 5. til 7. desember. Les mer på www.roros.no.

afp000795579-gMA0ZiSt2p.jpg

KRAKÓWPolens største julemarkedet ligger på hovedtorget Rynek Glowny i Kraków. Det tradisjonsrike markedet i gamlebyen har holdt til på torget i århundrer.

55 boder er fulle av polske delikatesser, smykker og diverse håndverksvarer av tre, glass eller lær. Det holdes konserter og en kan gå rundt juletreet. Her kalles den lokale varme vinen, eller gløgg som vi kaller det, Galician. En lokal, alkoholfri spesialitet er verdt et forsøk – den er laget på selleri og rødbeter.

Julemarkedene har generelt lange tradisjoner i Polen, og arrangeres i flere byer som Warszawa, Gdansk og Wroclaw.

Julemarkedet er åpnet fra 28. november til 26. desember. Les mer på www.krakow-info.com

afp000796676-r3hY8olMQ4.jpg

NORSK FOLKEMUSEUMI Oslo arrangeres et av de eldste julemarkedene de to første helgene i desember. På Friluftsmuseet i tilknytning til Folkemuseet på Bygdøy pyntes stuene til jul, det settes opp over 100 markedsboder som selger julepynt, håndverksartikler, matvarer og kaker.

Hest— og kjerre-turer arrangeres, og barna kan være med å lage julepynt, pølser og kaker.

Åpner helgen 6. desember. Les mer på www.norskfolkemuseum.no.

afp000793792-pTcRQcnCBK.jpg

LISEBERGI julen forvandles fornøyelsesparken til et enormt julemarked. Fem millioner julelys lyser opp gatene i løpet av ukene frem til jul.

«Julemarknaden» starter i Göteborg, og er et av Sveriges største. Markedet strekker seg over en tre kilometer lang pyntet julegate, før det når fornøyelsesparken.

Markedet er delt inn i forskjellige temaområder som gammeldags jul, Lappland, middelalderbyen, kaninenes jul og strålende jul. Barna kan skrive ønskeliste og hilse på nissen i Lappland.

I de omkring 80 bodene selges alt mulig av slikkerier til håndverk og kunst.

Det er også mulig både å ake, og stå på skøyter på en stor skøytebane, eller ta en sledetur med reinsdyr gjennom parken.

Julemarkedet er åpnet fra fredag 14. november og tre helger i november. I desember er parken åpen på flere ukedager. Les mer på liseberg.se.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Disse syv byene får fart på julestemningen

Dette er Londons nye knutepunkt

Ja, vi elsker Mallorca

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Guide til byens julemarked

 2. REISE

  De ti fineste julemarkedene i Europa

 3. REISE

  Førjulsstemning på britisk vis

 4. REISE

  Jakten på julenissen

 5. REISE

  Storbyhelg én time unna Norge: Her er du garantert julestemning.

 6. BOLIG

  Min jul: Camilla Haugen