Nå har han satt verdensrekord – igjen

24 timer i England ga ny rekord for en av Norges mest bereiste.

REKORDFORSØK: Gunnar Garfors (t.v.) har arrangert RecordRun for fjerde gang. Denne gangen skulle han, broren Øystein Garfors (t.h). Øystein Djupvik og en kollega kjøre gjennom alle Englands fylker på 24 timer.

Glem OL. Glem Rio. Det var i England det skjedde i helgen – da ble det satt en litt uvanlig verdensrekord av fire nordmenn. Startskuddet gikk fredag ettermiddag og endte 24 timer senere.

Nok en gang har Gunnar Garfors (41), Norges yngste som har vært i alle verdens land, satt verdensrekord.

Målet var å nå alle Englands 48 fylker i løpet av ett døgn. Med på laget var lillebror Øystein Garfors (39), Øystein Djupevik (42) og NRK-kollega Andreas Munkelien (41).

Og kjøretøyet? En Jaguar XE. De måtte velge en britisk bil når hele England skulle forseres. Øystein ganger to delte på å kjøre.

Denne listen er kul å brife med:

JAGUAR: Kjøretøyet denne gangen ble en Jaguar. Fra venstre Andreas Munkelien, Gunnar Garfors, Øystein Djupvik og Øystein Garfors før start fredag ettermiddag.

Nesten én i åretDet er ett år siden sist Garfors satt verdensrekord – den gangen i USA.

Da kjørte han, Djupvik og Tay-young Pak gjennom

. Tidligere har de kjørt gjennom Europa for å samle så mange land som mulig, de endte på 19 og satte dermed verdensrekord.

Garfors har i tillegg besøkt fem kontinent på ett døgn, han og broren Øystein besøkte i fjor sommer samtlige norske fylker på en dag.

— Hvorfor valgte dere England denne gangen?

— Det er faktisk flere grunner til det. England har de siste 200 årene havnet litt i skyggen av USA. «Alle» vet at det er 50 stater i USA, langt færre vet at det er 48 fylker i England, så her var det litt for egen del det å lære om og få en smakebit av de ulike fylkene. Og så er det jo litt spesielt at de på området som er to og en halv ganger mindre enn Norge har flere fylker enn våre 19. Og her snakker vi om fylkessammenslåing. I England snakker de om identitet, der er det ingen som snakker om fylkessammenslåing, sier Gunnar Garfors.

Ekstremvær i vente

Fire ting var viktig for gjennomføringen. Starten gikk i Cumbria utenfor Carlisle 17:50 på fredag ettermiddagen.

— Vi holdt jevn fart på stor sett gode veier, og noen tradisjonelle, ikke fullt så gode veier. Veier Postmann Pat ville vært stolt av, sier Garfors.

Ekstremvær var meldt ved Isle of Wight, det var den største utfordringen underveis.

— Vi måtte unngå rushtrafikken ut rundt Newcastle og trafikkork i London. Vi måtte også krysse The Solent i dagslys og rekke å komme oss til Isle of Wight og tilbake før ekstremværet kom. Det var varslet at all skipstrafikk over Sør-England kunne stanse opp, forteller han.

De hadde to alternativ for å komme seg over, og endte til slutt med å ta en katamaran fra Portsmouth. Ellers reddet GPS-en dem fra de verste trafikkorkene og flyten gikk.

— Strategien lyktes og vi klokket inn på 23 timer og 34 minutter.

Synes du det er gøy med utfordringer? Denne kan du klare:

RUTEN: Starten gikk i Cumbria i nord og endte i Bude i Cornwall i sør.

Tid: 23 timer og 34 minutterFirkløveret endte ferden i Cornwall, Gunnars gamle studiested.

— Cornwall er et av de mest undervurderte fylkene der borte, og var jo med som tips på et av

. Helt fantastisk og vill natur, men også det mest avsidesliggende fylket sammenlignet med de andre, så det var naturlig å enten starte eller avslutte der. Vi endte turen der og tok festen i Bude i nord. Den kan jeg sterkt anbefale. Vi feiret med god sjømat og bobler fra Cornwall, boblene deres er også undervurdert, sier en godt fornøyd verdensrekordholder.

Vårt reisepanel gir deg reisetips:

KLARTE DET: Cornwall var siste stopp på turen. De klarte forsøket med 26 minutters margin. Øystein Djupvik til venstre og Gunnar Garfors til høyre -Øystein Garfors jubler foran.

Ikke nok med rekorden, forsøket fant sted nesten nøyaktig 950 år etter at Harald Hardråde tapte slaget ved Stamford Bridge. Dermed ble det norske flagget plantet på hvert av de 48 fylkene som en vennlig påminnelse om at England faktisk kunne vært under norsk styre.

Pepperkaketog og skip i flaske

Rekorden føyer seg inn i rekken av rundt 160 rekorder satt av nordmenn registeret i Guinness rekordbok, ifølge TV2.no.

Andre rekorder: Verdens største spiselige tog – laget av pepperkakedeig ble satt her i landet.

Kjell Birkeland har verdens største flaskeskutesamling. Samlingen teller 3400 og en del av dem kan ses på Arendal bymuseum.

En annen rekord ble satt i 2011 med flest folk på en fjelltopp – 972 personer ble registeret på toppen av Galdhøpiggen.

Det tar litt tid før rekordforsøket blir registrert, alt av informasjon, flybilletter og annet bevismateriell sendes inn til rekordboken som gjennomgår forsøket nøye.

Og du, ikke gjør dette da...

Lyst på mer reiseinspirasjon? Sjekk disse sakene:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen