Den siste norske butikken

– Vil du ha vaffel eller krumkake? Den Brooklyn-baserte butikken har servert norske herligheter i snart 30 år.

NORSKE DELIKATESSER: Helene Bakke og datteren Arlene Bakke Rutuelo drev Nordic Deli i Brooklyn i over 28 år.

Vi blir hilst velkommen på amerikansk med norsk sørlandsaksent. To blonde kvinner smilende bak disken. De skravler og ler, og kan slå om til kvinesdalsdialekt på et blunk.

Det er bakedag på Nordic Delicacies i Brooklyn. Den siste norske butikken i New York.

– Og vi har kompe! smiler Helene Bakke (75) butikkinnehaver og kvinesdøl av opprinnelse.

Hun reiste til USA i 1958. Det var lite arbeid å få i Norge, og drømmen om lykken i Amerika fristet tusenvis av nordmenn den gang.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Største norske kolonien

75-åringen åpnet delien etter at hun og ektemannen hadde bodd i Bay Ridge noen år. Området ligger helt sør i Brooklyn og hadde i glansdagene på 1950- og 60-tallet rundt 60.000 norske innbyggere, med norskættede teller det i dag rundt 250.000. Den største norske kolonien utenfor Norge.

TROLL: - Vi har fått inn et par nye typer i dag, sier Arlene Bakke Rutuelo.

– Butikken har vært her i 28 år nå, sier datter og kollega Arlene Bakke Rutuelo.

På klingende norsk - selv om hun er født og oppvokst i den største av New Yorks bydeler.

- Hvorfor valgte dere å åpne en norsk butikk?

– Ja, det kan du si.

Helene Bakke tenker et øyeblikk blant troll, flagg og duften av bakst fra kjøkkenet.

På begynnelsen av 1980-tallet stengte de siste norske butikkene i området. Et norsk bakeri var det siste som låste og lukke for godt. Bakke, ektemannen og svigersønnen mente det ville være synd hvis alt det norske forsvant fra bydelen. Så ble det en norsk butikk med både fersk mat og norske tørrvarer, t-skjorter og troll. Og «fishballs», melkesjokolade og ostehøvler. Tyttebær på store spann.

Butikken står utvilsomt ut på 3rd Avenue. Norske og amerikanske flagg vaier utenfor. I vinduet legges det ikke skjul på at du skal være stolt av å være norsk viking. Eller i alle fall å ha det i blodet.

«Lapskaus Boulevard»

Avenyen har i dag stort sett kinesiske innbyggere, to avenyer lenger opp er det først og fremst folk fra Midtøsten som har slått seg ned. På den gamle «Lapskaus Boulevard» på 8th Avenue hvor nordmennene bosatte seg for 60 år siden bor det i dag hovedsakelig kinesere.

– Men nesten alle har på et eller annet tidspunkt hatt norske eller norsk-amerikanske naboer. Vi har et godt rykte, er stillferdig og vennlige, sier Arlene.

– Har dere lutefisk?! Vi har kommet helt fra New Jersey.

Vi må være kreative for å holde det gående. Arlene Bakke Rutuelo.

Et ektepar, med svenske aner får vi vite, håper på det beste. De skal ha lutefisklag og trenger en god del. Helene svikter ikke. Lutefisken hentes fra lageret.

KALENDERE OG KLISTREMERKER: Morsomme tekster på t-skjorter, capser og klistremerker selges over disken.

På kjøkkenet står tredje generasjon. Vinny, Helenes barnebarn og Arlenes sønn, baker søte havrekjeks. De går unna som varmt hvetebrød (eller som lune havrekjeks).Norsk oppskrift, med plenty av smør, får vi høre av butikkhjelp Gerd (etternavn overflødig får vi opplyst).

Hun har bodd i Bay Ridge i 65 år, og kom med den andre båten av norske emigranter etter krigen.

– Mormor, could you look at this? roper Vinny fra kjøkkenet der kjeksen lempes opp på store fat. Han snakker ikke norsk, men mormor heter det, og tusen takk kan han.

Storhandel til jul

De er allerede i gang med planleggingen av årets travleste tid, julestria kommer tidlig til den norske butikken.

Rett etter Thanksgiving, det vil si siste helg i november, må varene være på plass. De sender lutefisk, pinnekjøtt, ost og kaker til alle USAs hjørner.

Men i det daglige er det en vare som står ut som mestselgende: ost. Nøkkelost selges det mer enn 150 kasser av når julen nærmer seg.

– Det er visst ikke så populært i Norge lenger, men her vil alle ha den osten, ler Arlene og viser frem en seks kilos stor ost i kjøleskapet.

NORSKE DELIKATESSER: Arlene Bakke Rutuelo serverer norsk mat.

Men de merker at økonomien er tøff. Særlig de to siste årene har vært utfordrende.

– Vi må være kreative for å holde det gående. Vi selger middager, baker til våre irske og italienske kunder som elsker kakene våre og er ellers aktive i lokalmiljøet, sier Arlene.

Men de gir seg ikke. Tusenvis av norskamerikanere USA rundt ønsker seg tradisjonell mat, særlig til jul. Hvor mange som er innom dem i løpet av et år har de ikke tall på. Men da slås det over på norsk ispedd en porsjon amerikanske ord.

Har du tid og er i området - butikken ligger en drøy halvtimes tur med t-banen sørover. R-toget ble i sin tid kalt den «norskamerikanske-linjen».

– Alle nordmenn er hjertelig velkommen hit! smiler Arlene og Helene.

PS: Butikken ble dessverre stengt i 2015.

Følg journalisten på Twitter: @reisecamilla og på Instagram #reisecamilla

Les også:

Står timevis i kø for å sitte i denne sofaen

Derfor trekker flyselskapet deg dobbelt når du bestiller tur

Fakta:

I dag bor det ca. 4,6 millioner norskættede i USA – 1,6 prosent av befolkningen. Halvparten bor i Midtvesten.

Fra midten av 1800-tallet og frem til 2. verdenskrig utvandret det ca. 850.000 nordmenn til USA. På det meste, i 1880-årene, dro 30.000 nordmenn årlig til USA.

På 50- og 60-tallet bodde det om lag 60.000 nordmenn i Brooklyn. I dag er det få igjen i området rundt Bay Ridge.

Nordic Delicacies ligger mellom 70th og 71th på 3rd Avenue i Brooklyn. Fra Manhattan: Ta N-toget og bytt til R-toget underveis. Les mer på nordicideli.com.

Kilde: Wikipedia, New York Times og Aftenposten Innsikt