Hva?! Ja, Norge har verdens fineste do

Topper en litt uvanlig liste.

MAGISK UTSIKT: Toalettfasilitetene ved Stegastein utkikksplattform er designet med tanke på å få mest mulig utsikt – også fra dosetet.

Norge har slått tusenvis i konkurransen om å ha verdens mest unike utedo. Toalettfasilitetene på Stegastein i Aurlandsfjellet i Sogn og Fjordane har gått helt til topps.

Ingen møkkatittel

Nettstedet DesignCurial står bak kåringen, og skriver at den dramatisk beliggenheten på en kant med utsikt mot en av Norges største fjorder var årsak til at doen kom seirende ut.

Nettstedet har plukket ut topp ti blant tusenvis av offentlige toaletter verden over, og sett på design, innovasjon og hvordan bygget smelter sammen med sine omgivelser.

— Med Norge som tittelholder av verdens beste designet toalett, viser det at landet er i forkant av internasjonal design, sier nettredaktør Katherine Houston i DesignCurial i en pressemelding.

Lyst til å ta en «reiserekord»?

Les også

Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

PLATTFORM: Utkikkplattformen nærmest svever 650 meter over fjorden, og gir en unik utsikt.

Nydelig utsikt fra toalettet

Det er først og fremst utkikksplattformen på Stegastein som trekker turister til området. Den 30 meter lange plattformen gir en følelse av å sveve – hele 650 meter over Aurlandsfjorden.

Det offentlige toalettet, designet av canadiske Todd Saunders og norske Tommie Wilhelmsen, nyter også godt av utsikten.

— Det er veldig morsomt å komme helt til topps i kåringen. I fjor kom toalettet på Akkarvikodden i Lofoten på en tidende plass i samme kåring, men i år har vi tatt et realt byks oppover, sier pressesjef Per Ritzler i Nasjonale turistveger til oss.

Her får du fine fjellturtips i noen av landets vakreste turområder:

Les også

Åtte fine fjellturer

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

På toalettet er et det et stort vindu hvor du, mens du sitter på do, kan se langt utover Aurlandsfjorden. Men ingen kan riktignok se inn i de store vinduene.

Både toalettet og utkikksplattformen har hatt stor betydning for Norge som design-nasjon.

— Stegastein har bidratt til en milepæl hva gjelder Norges omdømme utenlands. I 2008 var doen og utkikksrampen det mest kommuniserte bildet utenlands. Både UD og reiselivsnæringen fikk mot til å begynne å kommunisere landet som en arkitekt- og designnasjon. Med all respekt til det nasjonalromantiske. Denne kåringen er en honnør til dette anlegget som har bidratt til å manifestere oss internasjonalt som en autoritet innen design og arkitektur, mener Ritzler.

Drømmer du om annerledes reisemål? Her blir du stort sett alene:

Les også

Verdens ti minst besøkte land

Verdens ti fineste offentlige toaletter

1. Steigastein utkikkspunkt, Aurland, Norge

FINE TOALETTER: Det offentlige toalettanlegget på Steigastein har fått førsteplass i nettstedet DesignCurials kåring av verdens beste offentlige toaletter.

2. Transparent Toilet, Lausanne, Sveits

GJENNOMSIKTIG: Toalettet, designet av Olivier Rambert, ligger i Lausanne i Sveits. Den er gjennomsiktig frem til noen går inn og låser døren, da mørkner glasset.

3. Kumutoto, Wellington, New Zealand

UVANLIG: Kumutoto-toalettet, designet av Studio Pacific Architecture, ligger i Wellington i New Zealand. Er beskrevet både et insekt og en dinosaur, og designet med tanke på å virkelig synes i bylandskapet.

4. L'Uritonnoir bærekraftig toaletter, Frankrike

HØY-TOALETT: Urinalene benyttes på forskjellige steder i Frankrike, blant annet på festivaler, og er designet av L'Uritonnoir.
OG SLIK FUNKER DET: Etter at urinen renner inn i høyet via urinalet forvandles det til gjødsel i løpet av noen måneder. Praktisk og miljøvennlig.

5. Uttrekkbar urinaler: UriLift, London, Storbritannia og Amsterdam, Nederland

KVELDSTOALETT: Toalettet forsvinner ned i bakken på dagtid, og kommer opp på kvelden. De står på ulike travle steder i flere europeiske storbyer.

6. Wembley WCs, London, Storbritannia

STILIG: De perforerte metallen i toalettet Wembley WCS skaper en helt spesiell stemning innvendig.
LONDON: Og utvendig. Designet av Gort Scott.

7. Trail Restroom Austin, Texas, USA

PÅ STIEN: Miro Rivera Architects står bak Trail-toalettet ved Colorado River i Austin.

8. Tokinokura Lavatories Shimodate, Chikusei, Japan

SMALT: Shuichiro Yoshida står bak det svært smale toalettet som ligger klemt mellom to bygninger.
SMALT: Og slik ser det ut innvending.

9. Public Toilets, Uster, Sveits

KUBE: Gramazio & Kohler har designet den knallfargede kuben som står i Uster i Sveits.

10. Centennial Park Amenities, Sydney, Australia

PENT OG RENT: Toalettfasilitene i Centennial Park i Sydney får ros for sin enkle, rene og brukervennlige design. Lahz Nimmo Architects står bak.

Bilder og listen er brukt etter tillatelse fra DesignCurial.

Les mer om reisekåringer: